Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Anda 21:59, 16 sie 2015

Dziekuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mateuszmichn 00:25, 17 sie 2015

jakie super hortensje i jeżówki. Susza jest ale u ciebie jej nie widać, trawniczek piękny i zielony pewnie staw prawie pusty.
Pozdrowionka i trzeba się modlić o deszcz
Pawlus 22:10, 17 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
jakie super hortensje i jeżówki. Susza jest ale u ciebie jej nie widać, trawniczek piękny i zielony pewnie staw prawie pusty.
Pozdrowionka i trzeba się modlić o deszcz

Akurat nad stawem trawnik dostaję najwięcej wody i jakoś się trzyma.
W stawie poziom wody drastycznie spada ale jest więcej niż we Wiśle w Warszawie

Do końca miesiąca deszczu nie widać niestety
Pawlus 22:14, 17 sie 2015

Dzisiaj podczas podlewania nasunął mi się pomysł na przeróbkę. Nie podobają mi się budleje, przesadzę je gdzieś w inną część. Tutaj pociągnę dalej rozplenice i rozchodniki, dodam jeszcze jeżówki.

Jak myślicie? Będzie dobrze?

butterfly 22:18, 17 sie 2015

Zazdroszcze stawu, rabata z kulkami swietna i uwielbiam jak kora na brzozach tak się łuszczy
mateuszmichn 22:24, 17 sie 2015

A no słyszałem że na Wiśle rekordowo niski stan. U mnie w studni mniej niż w Wiśle Całe 40cm, konieczne pogłębienie, podlewałem dzisiaj wieczorem na 3 razy, dobrze że w beczce miałem wodę to konewką 200 litrów rozlałem jeszcze.

Pawlus 22:40, 17 sie 2015

butterfly napisał(a)
Zazdroszcze stawu, rabata z kulkami swietna i uwielbiam jak kora na brzozach tak się łuszczy

Staw powoli zamienia się w kałuźę ale bardzo lubię nad nim przebywać zwłaszcza podczas upałów.
Ta brzoza zasługuje na swoją nazwę Chciałbym pozadzić jeszcze Doorenbos ale nie mam gdzie.
Pawlus 22:42, 17 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
A no słyszałem że na Wiśle rekordowo niski stan. U mnie w studni mniej niż w Wiśle Całe 40cm, konieczne pogłębienie, podlewałem dzisiaj wieczorem na 3 razy, dobrze że w beczce miałem wodę to konewką 200 litrów rozlałem jeszcze.

Przydałaby mi się studnia. A nawet i ze 2 coby na wszystko starczyło
mateuszmichn 23:08, 17 sie 2015

Pawlus napisał(a)

Przydałaby mi się studnia. A nawet i ze 2 coby na wszystko starczyło

Ja mam taką z kręgów betonowych, sami kopaliśmy. Chcemy niedługo pogłębić ale nie będziemy kopać głębiej, tylko na dnie wkręcimy filtr z rura na 2-3 m.

Studnia to dobry pomysł, np. Jakbyś miał gdzieś z przodu domu to nie musiałbyś ciągać węży ze stawu a i wody więcej.
Jagodaa 23:11, 17 sie 2015

Budleje gdzieś w plecy, one są takie nieporządne, nigdy nie mogłam z nimi dojść do ładu . Jestem za wymianą na rozplenice .