Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:15, 19 maj 2015

Bożenko - niziutka bylinka, łatwa w uprawie. Tu jest pięknie opisany
barbara_kraj... 23:18, 19 maj 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Basiu zachwycający ten niebieski orlik Piękne masz roślinki

Orliki u mnie jak chwasty, sieją się wszędzie. Szkoda tylko, że szlachetniejsze odmiany giną, a te pospolite zostają.
jona 23:33, 19 maj 2015

Ja bym mogła chwalić cały czas kwiatki u Ciebie . Wszystkie mi się podobają: i czosnki, i azalie, i cebulica, i orliki, i pierwiosnki. Tylko sobie myślę, że to nudne cały czas pisać, że to piękne i to śliczne, więc się zachwycam i nic nie piszę
Kasiek 00:41, 20 maj 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Tak kwitnie Tamaryszek przy sąsiednim bloku. Fotka robiona o 19:30 gdy wracałam z działki. Nie mogłam się powstrzymać chociaż było już szaro i zdjęcie nie oddaje właściwego koloru kwiatów.

Choruje na tamaryszka a ten co go tu pokazujesz to ...bedzie mi sie cala noc snil Znasz jego nazwe lub masz moze mozliwosc aby sie wlascicieli zapytac?
Bogdzia 08:13, 20 maj 2015

Te zwykłe orliki też piękne a tamaryszek przesliczny , co za kolor. Irenka też ma wielkiego ale inny kolor.
barbara_kraj... 17:48, 20 maj 2015

Kasiek napisał(a)

Choruje na tamaryszka a ten co go tu pokazujesz to ...bedzie mi sie cala noc snil Znasz jego nazwe lub masz moze mozliwosc aby sie wlascicieli zapytac?

Kasiu, zafunduj sobie tamaryszka!

To egzemplarz osiedlowy, sadzony przez Miejską Zieleń pewnie kilkadziesiąt lat temu, bo osiedle ma niemal pół wieku, a ja tu mieszkam od początku jego istnienia. Tak więc przypuszczam, że jest to nazwyklejsza odmiana. Kolorem się nie kieruj, bo zdjęcie go nie oddaje. On w dobrym świetle dziennym jest delikatnie rózowy, powiedziałabym, że to róż indyjski.
barbara_kraj... 18:03, 20 maj 2015

jona napisał(a)
Ja bym mogła chwalić cały czas kwiatki u Ciebie . Wszystkie mi się podobają: i czosnki, i azalie, i cebulica, i orliki, i pierwiosnki. Tylko sobie myślę, że to nudne cały czas pisać, że to piękne i to śliczne, więc się zachwycam i nic nie piszę

Joasiu, a wiesz, że czasami czuję Twoją obecność? Ja do Ciebie też zaglądam, śledzę Twoje ogrodowe poczynania i kłopoty z sąsiadem.
O problemach z sąsiadami (oczywiście nie wszystkimi) wiele mogłabym powiedzieć...
barbara_kraj... 18:15, 20 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Te zwykłe orliki też piękne a tamaryszek przesliczny , co za kolor. Irenka też ma wielkiego ale inny kolor.

Bogdziu, podejrzewam, że oba tamaryszki mogą mieć podobny wiek, ale odmianami mogą się różnić. Szkoda że fotki nie oddają tego oryginalnego koloru. I jak napisałam w poście do Kasi ten 'mój' to taki delikatny róż indyjski.

Znalazłam fotkę z 2010 r. robioną około południa

Joku 20:32, 20 maj 2015

Tamaryszek - sama delikatność i zwiewność.
Basiu, widuję niekiedy niskie orliki w sprzedaży (górskie? alpejskie?). Ta jakaś inna odmiana czy też z wiekiem urosną na wysokość?
Kasiek 20:52, 20 maj 2015

Rozowy cudny puch...Dziekuje Basienko