Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 16:37, 27 lut 2017

hanka_andrus napisał(a)
Życzę Tobie jutrzejszych pięknych widoków!

Rzeczywiście pięknie było, szkoda tylko że pobyt na działce krótki był, no bo to był taki mały rekonesans. I dobrze że się wybrałam, bo na zebranie nasion Trojeści bulwiastej ostatni dzwonek! Strąki popękały a nasiona wiatr rozwiał! Całe szczęścire, że nie wszystkie. Jutro wysyłam.
boguslawa_ma... 20:03, 27 lut 2017

Basiu ja też dziś ranników szukałam i ani śladu,a u Wioli widziałam w pączkach ,martwię się że wymarzły
hanka_andrus 20:20, 27 lut 2017

Nie wymarzły, tylko może za głeboko siedzą. Przyjdzie czas i na nie. U mnie tez nierównomiernie sie pokazują, bo przeciez rabatę trzeba wypielić odchwaścić to kłącza się przesuwają i w dół, i w górę, Zwłaszcza, że podobne do grudek ziemi są.
Na osłodę dla Ciebie. Też jeszcze w pełnym roskwicie ich nie mam, to fotka z ub.roku.

barbara_kraj... 22:38, 27 lut 2017

No to pocieszyłaś mnie Haniu, nie chciałabym ich stracić.
Dzięki za piękną fotkę.

Bogusiu, po poście Hani nie martwimy się, czekamy cierpliwie.
Milka 12:20, 01 mar 2017

I mnie też, bo pamiętam, że kłącza jak grudki ziemi były i u mnie też nic nie widać, a tak pilnowałam.

Basia, jak myślisz, żeleźnik wytrzymały na suszę? Tak mi te ich liście sugerują?
barbara_kraj... 12:26, 01 mar 2017

Milka napisał(a)

Basia, jak myślisz, żeleźnik wytrzymały na suszę? Tak mi te ich liście sugerują?

Wytrzymały, poczytaj tu https://zojalitwin.wordpress.com/2012/06/07/zelezniak-zolty/

Czy dalej reflektujesz na zawilce japońskie? Planuję wysłać.
Milka 12:31, 01 mar 2017

Dalej Basiu
Na razie mam 2 sztuki, jedne białe wysokie i drugie niższe, biały środek, zewnętrzny kolor róż, oraz 2 niziutkie od naszej Jotki, pamiątka. Chętnie zwiększę populację, jakoś nie mogę na nie trafić, a są wyjątkowe.
Cos chcesz Basiu ode mnie??
Idę czytać
barbara_kraj... 20:36, 01 mar 2017

Irenko, jak tylko się pokażą i nieco podrosną wyślę. Kiedy - dam znać.
Może bym coś wybrała, ale kłopot w tym, że na nowości miejsca brak.
barbara_kraj... 20:43, 01 mar 2017

Cztery godziny na działce wypełnione wycinaniem badyli i częściowo grabieniem.

I oto niespodzianka! Jest! Pokazał się, a jeszcze przedwczoraj nie było nic. Na razie dwa malutkie 'kapturki' rannika!

Obiekt malutki i prawie leżąc fotkę robić musiałam, stąd ta nieostrość.
hanka_andrus 21:33, 01 mar 2017

Tylko uważaj Basiu, żeby nie wypielic najmłodzych siewek, one tak podobne do chwastów i tylko 2 liscienie w tegorocznych siewkach, a listki jak przy kwiatku, przy drugorocznych. Z nasion kwitną dopiero w trzecim roku tu na samym dole zdjęcia, po lewej stronie, takie 2 małe liścienie i takie zostaną aż do czerwca.

Muszę w tym roku zdjecia zrobic wszystkich trzech faz, poprzednie zdjęcie poglądowe zostało w starym kompie.