Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 19:08, 30 mar 2012

Przysłali mi dzisiaj sadzonki a wśród nich Lirope Muscari Moneymaker

Pozostałe to: przetaczniki Royal Candles Glory, Red Fox i Christa; floksy szydlaste: Mikado i Artopururea; ostróżkę białą Galahad i dzwonek Poszarskiego - Stella.
barbara_kraj... 19:13, 30 mar 2012

Jolu, u mnie wodę puscili w zeszłym tygodniu ale zaraz na drugi dzień zamknęli, bo awaria wystąpiła. Dopiero wczoraj odkręcili ponownie. Jak słabo popada, to jutro pojadę podlać.

Rośliny się przyczaiły, gdyby po deszczu ociepliło się, to byłaby wreszcie piękna, kolorowa wiosna
bogumila 19:37, 30 mar 2012

Bardzo ciekawe roślinki zamówiłaś.
hanka_andrus 21:44, 30 mar 2012

U mnie woda ma być ponoć od jutra,a koron nie widzę w dalszym ciągu......
barbara_kraj... 21:49, 30 mar 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Bardzo ciekawe roślinki zamówiłaś.

Muszę dobierać takie, które na moich piasko-żwirkach sobie poradzą.
barbara_kraj... 21:52, 30 mar 2012

hanka_andrus napisał(a)
U mnie woda ma być ponoć od jutra,a koron nie widzę w dalszym ciągu......

O, to kłopot z tymi koronami masz Haniu... Szkoda, ze akurat one, tanie nie są. Chyba, że ktoś się podzielić zechce...
wanda7 09:44, 31 mar 2012

Dzień dobry Basiu. Ja też kupiłam sobie kilika odmian przetaczników. Takie jak ty i jeszcze parę innych. Bardzo mi się w zeszłym roku spodobały i postanowiłam powiększyć ich kolekcję. Na razie jeszcze nie dostałam przesyłki, ale pewnie już niedługo to nastąpi. Cieszę się, że będziemy mogły porównywać nasze odmiany.
Celina 12:10, 31 mar 2012

Witaj Basiu
Ładniutkie masz ostróżki Miałam ,ale przyszła choroba w raz z ulewami i wszystko zgniło . co prawda nie były takie jak na fotkach czyli o takich dużych gęstych ,jak ja mówię -kolbach-.Muszę jednak kupić i to w różnych kolorach,masakrycznie mi się podobają! Masz z doświadczenie z nimi?
Milka 12:16, 31 mar 2012

Witaj Basiu
u mnie też ostróżki świetnie idą cisy wyszły ci piękne i jaka satysfakcja a lirope miałam 2, variegata, ale po zimie ani sladu, chyba poszły na straty, a tak mi zależało; kupie kolejne, bo maja cudowne kwiaty!
barbara_kraj... 12:28, 31 mar 2012

Celinko, ostróżki należą do roślin łatwiejszych w uprawie. Jak kupisz, to już je będziesz miała zawsze. Kwitną długo. Rozmaża się je przez podział kęp, najlepiej wiosną. Można też z siewu, wystarczy zebrać nasiona. Z siewu mogą nie powtórzyć cech rosliny matecznej. Po kwitnieniu ścina się pędy, roślina może zakwitnąć ponownie, lecz slabiej. Mankamenty: lubią się pokładać a więc wymagają podpór, poza tym wrażliwe na mączniaka szczególnie w deszczowe lata.