Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 00:08, 16 kwi 2012

Mam jeszcze taką, ale zdjęcie niezbyt dobre - szarawo już było i mżyło...

bogumila 00:13, 16 kwi 2012

Basiu,masz odpowiedz...u mnie.
monteverde 00:19, 16 kwi 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Mam jeszcze taką, ale zdjęcie niezbyt dobre - szarawo już było i mżyło...

miałam Basiu tą sasankę olbrzymia kępę, ale cosik się stało i jej nie ma , czy to możliwe ,że przy pieleniu została wywalona, czasami mam do pomocy pracownice i może wywaliły?
barbara_kraj... 00:37, 16 kwi 2012

Aniu, nie tak łatwo usunąć kępę sasanek. One mają ogromne i długie, palowe korzenie. Nasiona Ci poślę, tylko przypomnij się. Je trzeba zaraz po zbiorze siać.
Ta kępka jest młodą, maleństwo od synowej dwa lata temu dostałam. W ub.r. miała dwa kwiatki.
leonia_pawlik 09:49, 16 kwi 2012

Basiu, zwizytowałam Twoją działkę. Widać już na niej wiosnę. Pierwiosnek gruziński piękny. Teraz czekamy na słoneczko. Deszczu już sporo napadało, szczególnie w ostatnich dniach, więc teraz potrzeba tylko słoneczka.......Pozdrowienia.
malgocha1960 10:09, 16 kwi 2012

Kupiłam 2 lata temu taka dorodną kępę sasanki na rynku i ona co roku jest mniejsza,czy powinna się rozrastać?Może coś jej nie słuzy?
bogumila 10:17, 16 kwi 2012

malgocha1960 napisał(a)
Kupiłam 2 lata temu taka dorodną kępę sasanki na rynku i ona co roku jest mniejsza,czy powinna się rozrastać?Może coś jej nie słuzy?
Słyszałam,że należy co 3 lata odnawiać,mogą zanikać.
malgocha1960 10:30, 16 kwi 2012

Bogusiu,ja jestem ciemna,co to znaczy odnawiać?
Gabriela 11:24, 16 kwi 2012

bogumila_bienko napisał(a)

Słyszałam,że należy co 3 lata odnawiać,mogą zanikać.

Zgadza się, jak im nie pasuje miejsce, to po prostu pewnej wiosny się nie pojawiają i koniec. Przerobiłam to już. One dość łatwo kiełkują z nasion, można je tak sobie rozmnożyć. Udaje się to też podobno z kawałków korzeni, ale nigdy nie próbowałam.
barbara_kraj... 13:26, 16 kwi 2012

Kępy sasanek po iluś tam latach starzeją się w wyniku zagęszczenia się bryły korzeniowej i wtedy trzeba je wykopać i podzielić. Oczywiście, jeśli zależy nam na danej odmianie. Jeśli nie, łatwiej jest uzyskać nową roślinę z nasion. Należy tylko pamiętać, aby siać zaraz po dojrzeniu nasion. U mnie sieją się same. Dojrzałe, puszyste niełupki rozwiewa wiatr. Młode, niewielkie roślinki przesadzam na właściwe miejsce. Później jest to trudne ze względu na długi korzeń palowy. Rośliny chorują a nawet wypadają.
Sasanki wymagają ziem piaszczystych, suchych ale zasobnych w próchnicę, szybko nagrzewających się, o odczynie zbliżonym do zasadowego. Na ciężkch glebach chorują.