Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:15, 09 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
...nie znam tego grzyba...chyba miałabym opory ze zjedzeniem...wydaje mi się,że rósł u mnie...ale czy on rośnie późną jesienią?

Zimówka zaczyna owocowanie jesienią, chyba późną, bo wcześniej nie udało mi się na nia trafić a wiem gdzie rośnie. Poza tym preferuje drzewa liściaste: olchy, klony, buki.
Tylko ona ma charakterystyczny ciemny trzon, tuż przy ziemi prawie czarny. I właśnie po tak charakterystycznym trzonie łatwo ją rozpoznać i trudno z innymi pomylić. Ja zbierałam je w końcu stycznia i w lutym.
barbara_kraj... 20:15, 09 lut 2013

Aniu, Gabrysiu,
bogumila 20:20, 09 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)

...nie znam tego grzyba...chyba miałabym opory ze zjedzeniem...wydaje mi się,że rósł u mnie...ale czy on rośnie późną jesienią?

Zimówka zaczyna owocowanie jesienią, chyba późną, bo wcześniej nie udało mi się na nia trafić a wiem gdzie rośnie. Poza tym preferuje drzewa liściaste: olchy, klony, buki.
Tylko ona ma charakterystyczny ciemny trzon, tuż przy ziemi prawie czarny. I właśnie po tak charakterystycznym trzonie łatwo ją rozpoznać i trudno z innymi pomylić. Ja zbierałam je w końcu stycznia i w lutym.
...tak,ma ciemny trzon...to chyba ten grzybek...ale ja się nie odważę, jesienią zrobię zdjęcia...ja ją tępię...rosła na starym pniu.
barbara_kraj... 20:29, 09 lut 2013

Bogusiu! takie bogactwo tępisz!?
Czytałaś jakie ona ma wartości? Koniecznie zrób zdjecia!
bogumila 20:33, 09 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu! takie bogactwo tępisz!?
Czytałaś jakie ona ma wartości? Koniecznie zrób zdjecia!
...zrobię...oj zrobię...
Lukas 22:06, 09 lut 2013

Fakt u nas nie ma co robić nie dziwię się Twoim wnuczkom, ja dopiero zaczynam ferie i też nie wiem co robić jakby to było lato to wiadomo... do ogródka, a tak to nudyyy
Pozdrawiam
barbara_kraj... 23:25, 09 lut 2013

Lukas napisał(a)
Fakt u nas nie ma co robić nie dziwię się Twoim wnuczkom, ja dopiero zaczynam ferie i też nie wiem co robić jakby to było lato to wiadomo... do ogródka, a tak to nudyyy
Pozdrawiam

O, witaj Łukaszu, dawno Cię nie było, ale teraz z racji ferii poserfujesz pewnie, ale w necie
aldonaz 23:31, 09 lut 2013

Witaj Basiu, widzę że u Ciebie grzybobranie. Ja też uwielbiam zbierać grzyby, ale tych chyba nie odważyłabym się zjeść. Pozdrawiam
barbara_kraj... 01:00, 13 lut 2013

aldonaz napisał(a)
Witaj Basiu, widzę że u Ciebie grzybobranie. Ja też uwielbiam zbierać grzyby, ale tych chyba nie odważyłabym się zjeść. Pozdrawiam

A czemu, dobrze opisane, łatwe do rozpoznania, smaczne Jadłam i żyję
monteverde 01:06, 13 lut 2013

Widzisz Basiu ile dobra niszczą, a one takie smaczne ja też jadłam i rodzinie dałam i wszyscy żyją tamten trujący nie ma kapelusza takiego pomarańczowego, a kapelusz ma inny kształt, no i trzon czarny jak Basia już pisała