Bogusiu, wysiałam dwa kolory: fioletowy i biały. Pierwszy raz go będę miała i dlatego sieję w domu. jak się na działce zadomowi, to już zwalczać mi go przyjdzie, bo samosiew ma spory. Zresztą po siewkach to widać, wszystkie wzeszły
A siewki cleome, jak w pojemniczku dotrwają do czasu, kiedy je będzie można do gruntu posadzić, to sąsiadce działkowej dam. Ona je chętnie przyjmie
Przestałam uprawiać warzywa. Kiedyś w domu siałam pomidowy, ogórki, selery, pory. Teraz 'oddałam' się kwiatom, bo jest nas dwoje i nie byłabym w stanie tego przejeść, a przede wszystkim przechować.
Warzywa wolę świeże, z przetworów to tylko: ogórki, pomidory, borówki no i owoce.
Zima podła! Nigdy jej nie lubiłam, nawet dzieckiem będąc
Ewo, szczęściara z Ciebie, bo masz gdzie to wszystko trzymać. Ja, niestety, tylko na trzech parapetach, no i areał mam dużo, dużo mniejszy.
Nasiona Agastache wymagają stratyfikacji, ale siewki chyba już nie?
Odnośnie Cleome podejrzewam, że nasiona mają dość krótki okres zdolności kiełkwania i dlatego trochę z nią kłopotu. Mnie w ub.r. też wzeszły byle jak. W tym roku dostałam nasiona od znajomej, były świeżutkie no i wschody od razu lepsze Impatiens balsamina nie uprawiałam, ale tu http://zojeczka.wordpress.com/2011/01/04/nie%c2%adcierpek-walleriana/ jest świetny artykulik, znajdziesz w nim wszystko aby nie sprawił Ci zawodu
Agastache nie trzeba stratyfikować, u mnie wschodzi z zebranych jesienią nasion w skrzynce bardzo dobrze. No i samo się wysiewa i zimuje, bardzo je lubię.
Nasiona kleome mam swoje, jeszcze nie wzeszły, ale rok temu z kupionymi nie było kłopotu, ciekawe dlaczego one takie kapryśne?
Basiu, siałaś może wieczorniki? Bardzo fajne wypełniacze z nich, mam białe i fioletowe, wysiałam ale jeszcze ani widu ani słychu.
Pozdrawiam.
Basiu ja już wykorzystałam 5 worków po 30 litrów do cebulowych i 2 10 litrowe do wysiewów wczoraj zaczęłam 3 woreczek cleome po pikuj do końca i przywieziesz na któryś zjazd, albo oddasz komuś, szkoda zmarnować mam nasionka agastache białego ale nie wysiewam bo nie mam gdzie stawiać