Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

EPODLAS 21:21, 03 cze 2013

Basiu, ale lecisz ze stronkami. U nasz też lało, chociaż trochę cieplej. U mnie dyptam wyjątkowo pięknie zakwitł i urósł. Pokazałam go u mnie. On też lubi wapno, jesienią podsypałam mu dolomitu i proszę jak się mi odwdzięczył.
Justyna 21:44, 03 cze 2013

A ja w irysku trawolistnym bardzo lubię zapach. Jest bardzo delikatny, czasem ledwo wyczuwalny, brzoskwiniowo-morelowy
Debra 21:48, 03 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Niedługo po objęciu działki dostałam kilka sztuk od sąsiadki działkowej. Kwitły, a dla mnie pachniały wanilią Jednak miejsce zostało zacienione przez świerki a na rabacie rozprzestrzenił się bodziszek korzeniasty i zagłuszył iryski. Całkiem o nich zapomniałam. Dopiero jakieś trzy, cztery lata temu na jednym forum dowiedziałam się co to za roślina. No i zaczęłam porządkować rabatę, wyłuskiwać zdziczałe i rachityczne listki z jeszcze bardziej wątłymi kłączami. Wszystko to przesadziłam na słoneczne miejsce i już w drugim roku doczekałam się kwitnienia. Nawet mogłam się już z Anią Monte podzielić

Czasem warto robić porządki w roslinkach
A zapach wanilii to wspaniała sprawa, bedę go szukać zatem.
A to że jest pod ochroną nie przeszkadza, W necie można znaleźć np. Mikołajka nadmorskiego .
barbara_kraj... 22:01, 03 cze 2013

EPODLAS napisał(a)
Basiu, ale lecisz ze stronkami. U nasz też lało, chociaż trochę cieplej. U mnie dyptam wyjątkowo pięknie zakwitł i urósł. Pokazałam go u mnie. On też lubi wapno, jesienią podsypałam mu dolomitu i proszę jak się mi odwdzięczył.

Widziałam go, właśnie od Ciebie wróciłam
barbara_kraj... 22:04, 03 cze 2013

Justyna napisał(a)
A ja w irysku trawolistnym bardzo lubię zapach. Jest bardzo delikatny, czasem ledwo wyczuwalny, brzoskwiniowo-morelowy

Może on cały bukiet zapachów w sobie ma, w zależnosci na jakim podłożu rośnie?
Faktem jest, że zapach dla nozdrzy miły
barbara_kraj... 22:08, 03 cze 2013

Debra napisał(a)

Czasem warto robić porządki w roslinkach
A zapach wanilii to wspaniała sprawa, bedę go szukać zatem.
A to że jest pod ochroną nie przeszkadza, W necie można znaleźć np. Mikołajka nadmorskiego .

On tylko w naturze rosnący jest pod ochroną. Niewiele jego naturalnych stanowisk jest w Polsce.
Ten ogrodowy już ochronie nie podlega. A w necie chyba go w niejednym sklepie internetowym spotkałam.
barbara_kraj... 22:16, 03 cze 2013

I znów pogoda nie pozwoliła wybrać się na działkę. Cierpię i równocześnie zła jestem z tego powodu
Czy poprawią mój humor wczorajsze zdjęcia?

Słodko pachnące goździki pierzaste

Mydlnica bazyliowata rozrosła się bardzo. Po kwitnieniu musi być nisko przycięta, bo dale obfity samosiew. A korzenie to ona ma niesamowite!
barbara_kraj... 22:23, 03 cze 2013

Album Novum pod ciężarem kwiatostanów całe przejście zajął

barbara_kraj... 22:27, 03 cze 2013

'Boursault'

jotka 22:29, 03 cze 2013

Mi poprawiły humor szczególnie Album Novum