Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Gabriela 00:04, 26 sie 2013

A ja czytam że róże odrosły i się z Tobą cieszę. Mówiłam, że tak będzie, no!
Tardiva do siebie samej podobna moim zdaniem, Vasterival przepiękna, ja właśnie wsadziłąm i ma malutkiego kwiatka, nie narzekaj że ten mały, bo inni mają jeszcze mniejsze.
Tojeść orszelinowa prześliczna, dostałam ją od Ani Asc właśnie.
I w ogóle ładne to białe kwiecie.
Gabriela 00:04, 26 sie 2013

Dubel się zrobił nie wiedzieć jak, więc żeby się wkomponować w stronę, wstawiam białą dalię.

barbara_kraj... 00:13, 26 sie 2013

asc napisał(a)
Basiu siedzę przed kompem Bo jutro poniedziałek..... i jeszcze chwilę długą posiedzę, ale tak to jest jak sie siedzi w ogrodzie zamiast pracować

Za rok tojeść orszelinka będzie kwitła ponad miesiąc ...... Możesz wtedy jechać i na 2 tygodnie .. poczeka

A ja myślałam, że przespać się przed robotą musisz

Odnośnie orszelinki - też tak sobie myślę

Może po czerwoną pnącą ktoś się zgłosi, ja mam. Wprawdzie nie powtarza kwitnienia, ale przynajmniej raz opadłe płatki sprzątam
barbara_kraj... 00:19, 26 sie 2013

Gabriela napisał(a)
A ja czytam że róże odrosły i się z Tobą cieszę. Mówiłam, że tak będzie, no!
Tardiva do siebie samej podobna moim zdaniem, Vasterival przepiękna, ja właśnie wsadziłąm i ma malutkiego kwiatka, nie narzekaj że ten mały, bo inni mają jeszcze mniejsze.
Tojeść orszelinowa prześliczna, dostałam ją od Ani Asc właśnie.
I w ogóle ładne to białe kwiecie.

Odrastają, ale słabiutkie i zimy mogą nie przetrwać. Mam zamiar kilka nowych zamówić, zastanawiam się jeszcze
Moja tojeść orszelinowa też od Ani, bo wcześniejsza za blisko róży rosła
monteverde 00:37, 26 sie 2013

Basiu tojeść od Ani jeszcze u mnie kwitnie, co mnie bardzo cieszy, tylko muszę ją wykopać i w jakiś garnek wsadzić bo się rozrasta i mi różę Eden Rose 85 zagłuszy Tardivę masz śliczną, a La Vesterival u mnie też słabo w tamtym roku miał 3 kwiatostany a w tym 1 i nie wiem jakiego mu kopa dać, bo nawozy dostał, może przereklamowany?
Gabriela 00:45, 26 sie 2013

Vasterival nie jest przereklamowana Aniu, w Wojsławicach są piękne egzemplarze. Rośnie z innymi hortensjami nad stawem. Pokrój ma luźniejszy niż inne, stąd może wrażenie że jest ich mniej. Ja ją lubię najbardziej z krzewiastych.
barbara_kraj... 00:53, 26 sie 2013

U mnie roslina młoda, sadzona w ub.r. Miała tylko trzy łodygi i do tego dosć wysokie. W tym roku ma cztery, ale tylko dwa kwiatostany są.
Ona chyba dużo wody potrzebuje, bo często ma lekko zwieszone wierzchołki.
ewsyg 11:33, 26 sie 2013

Piękne są hortensje. Coraz bardziej się w nich zakochuję. Też kupiłam Tardive, ale jeszcze nie kwitła. Kupiłam ją za grosze, takie maleństwo. Teraz zmężniała bardzo i mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. U mnie bukietowe fajnie sobie radzą i nawet nie potrzebują częstego podlewania.
Debra 11:40, 26 sie 2013

No to ja 'wyjdę z szafy' - nie lubię hortensji
Jak dla mnie są za bogate, czasem wyglądają wręcz - przepraszam - kiczowato

Poza tym ja mam za mało miejsca na takie kwiatowe szaleństwo.
No to sie przyznałam
barbara_kraj... 12:30, 26 sie 2013

ewsyg napisał(a)
Piękne są hortensje. Coraz bardziej się w nich zakochuję. Też kupiłam Tardive, ale jeszcze nie kwitła. Kupiłam ją za grosze, takie maleństwo. Teraz zmężniała bardzo i mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. U mnie bukietowe fajnie sobie radzą i nawet nie potrzebują częstego podlewania.

Hortensje łatwo rozmnażają się z sadzonek zielnych. Właśnie teraz jest dobra ku temu pora. Tylko trzeba je przez zimę w domu przetrzymać. Jeśli się jednak szybko ukorzenią, to je jeszcze jesienią do ziemi można posadzić, ale dobrze zabezpieczyć liśćmi i stroiszem. W ten sposób otrzymałam trzy sadzonki, dwie kwitną.