Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 12:33, 26 sie 2013

Debra napisał(a)
No to ja 'wyjdę z szafy' - nie lubię hortensji
Jak dla mnie są za bogate, czasem wyglądają wręcz - przepraszam - kiczowato

Poza tym ja mam za mało miejsca na takie kwiatowe szaleństwo.
No to sie przyznałam

Jednak gdybyś miała więcej miejsca z pewnością byś im się nie oparła, choćby dla eksperymentu
Mala_Mi 21:32, 26 sie 2013

Basiu.. jak robisz te sadzonki.... teraz.... ale mi to trzeba wytłumaczyć łopatologicznie
boguslawa_ma... 21:35, 26 sie 2013

asc napisał(a)
Basiu.. jak robisz te sadzonki.... teraz.... ale mi to trzeba wytłumaczyć łopatologicznie

Ja też jestem ciekawa.
Bogdzia 21:45, 26 sie 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Miło mi Cię widzieć, Bogdziu Fajnie, że zaglądasz do ogrodów, to znaczy, że już choroba minęła
A róż muszę dokupić

Jeszcze nie minęła ale pomału mogę już zaglądac byle nie za długo. Pozdrawiam Basiu.
hanka_andrus 21:59, 26 sie 2013

U mnie tojeść też kwitła jednym kwiatkiem, ale długo, ponad miesiąc. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 23:13, 26 sie 2013

asc napisał(a)

Szkoda że nie mam zdjęć, ale to proste. Jeśli pędy są rozgałęzione, to odrywam od głównego pędu boczny przyrost i skracam go tak, aby miał dwie, trzy pary liści. Jeśli nie ma bocznych, to ścinam nieukwiecony wierzchołek 1 cm pod takąż ilością par liści. Obrywam dwa dolne liście, końcówkę zanurzam w ukorzeniaczu /ostatnio nie pudrowałm/ i do doniczki z lekką ziemią. Cięższą trzeba wymieszać z piaskiem. Przecinam plastikową butelkę na pół /w dolnej części robię ze dwa otwory/ i nakrywam nią sadzonki. I czekam. Można sadzonki przez zimę przetrzymać w domu, ale to kłopotliwe.
Na tym zdjęciu /z końca czerwca b.r./ widać sadzonkę w zadołowanej, chyba w październiku, na zimę doniczce bo zdążyła się jesienią dobrze ukorzenić. Dla pewności, po zamarznięciu gleby, można miejsce to przykryć suchymi liśćmi lub stroiszem. Wiosną odbiła i 28 czerwca tak wyglądała Później wyjęłam ją z doniczki i posadzilam na miejsce stałe.
barbara_kraj... 23:16, 26 sie 2013

hanka_andrus napisał(a)
U mnie tojeść też kwitła jednym kwiatkiem, ale długo, ponad miesiąc. Pozdrawiam.

Ja tę tojeść sadziłam w lipcu chyba, więc zanim się ukorzeniła to trochę to trwało. A potem przyszły upały...
Na przyszły rok pokaże co potrafi
Anabell 23:29, 26 sie 2013

Witaj Basiu! z wątku o dzielżanie przyszłam do Ciebie, a mam wielkie zaległości, zimą nadrobię.
Podziwiałam horti ,wszystkie odmiany uwielbiam, tez myślę jeszcze teraz ukorzenić.
Borówki kupuje w grudniu już mrożone i ugniatam, miażdżę w słoiku słodzę miodem i zgnieciony czosnek dodaję, wszystko na surowo stoi w lodówce. Mam do indyka pieczonego i kaczki nadziewanej.
i jest to mój antybiotyk uodparniający na całą zimę. jak się skończy robię drugi podjadam łyżkę każdego dnia.

Mam pytanie bo widziałam u Ciebie zawilce - anemony mam ok 200 szt do posadzenia. słońce czy troszkę cienia potrzebują .Pozdrawiam.
barbara_kraj... 23:41, 26 sie 2013

Anabell napisał(a)
Witaj Basiu! z wątku o dzielżanie przyszłam do Ciebie, a mam wielkie zaległości, zimą nadrobię.
Podziwiałam horti ,wszystkie odmiany uwielbiam, tez myślę jeszcze teraz ukorzenić.
Borówki kupuje w grudniu już mrożone i ugniatam, miażdżę w słoiku słodzę miodem i zgnieciony czosnek dodaję, wszystko na surowo stoi w lodówce. Mam do indyka pieczonego i kaczki nadziewanej.
i jest to mój antybiotyk uodparniający na całą zimę. jak się skończy robię drugi podjadam łyżkę każdego dnia.

Mam pytanie bo widziałam u Ciebie zawilce - anemony mam ok 200 szt do posadzenia. słońce czy troszkę cienia potrzebują .Pozdrawiam.

Haniu, miło mi Cię widzieć
Takiego przepisu na 'antybiotyk' nie znałam. A mrożone borówki pewnie w marketach kupujesz?

Nie wiem o jakie anemony Ci chodzi, o byliny, czy cebulowe?
O cebulowych nie wypowiem się, bo nie uprawiam. Mam byliny - zawilca japońskiego i wiosennego. Ten pierwszy u mnie rośnie w słońcu, drugi w cieniu. Dopiero gdzieś po 16-tej ma trochę słońca. Oba potrzebują wilgotnej gleby. Ten rosnący w słońcu kwitnie obficiej. Półcień dla obu byłby dobry
mira 22:50, 27 sie 2013

Tyle jest teraz hortensji a co jedna to piękniejsza - zastanawiam się jakie mają minusy i nie mogę wyszukać

a ta trojeść czaruje i kusi, kusi