Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Debra 10:33, 28 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Ja uważam, że kiedyś były po prostu wytrzebione
Jeździlismy kiedyś w miejsce, w którym było ich bez liku, ale całe tabuny ludzi znały to miejsce również i po kilku latach znikły całkiem. Czy są teraz? Nie wiem, nie jeździmy tam już.
Tereny działek nie są miejscem wolnym od chemii, wręcz odwrotnie
A to, że urosły tuż za ogrodzeniem mojej działki, to ewenement.

Przytaczałam opinie specjalistów. Jak wiesz, ja się na grzybach nie znam w ogóle.

Co do działek i chemii. U nas - co miałam okazję przekonać się podczas organizacji konkursu - niemal nikt chemii nie stosuje. Jednym z kryteriów oceny prowadzenia działek, było ekologiczne podejście do upraw.
Na każdej dziełce jest kompostownik, większość ludzi produkuje gnojówki, stosuje rozmaite naturalne metody. Może to kwestia zasobności porfela, własny kompost i gnojówka z pokrzyw są za darmo.
Byłam naprawdę pozytywnie zaskoczona.
Gabriela 13:24, 28 paź 2013

Skoro dyskusje o grzybach nadal trwają, to i ja się pochwalę że w moim ogrodowym lasku sosnowo-daglezjowo-świerkowym znalazłam tuż przed wyjazdem gromadkę ślicznych, leciutko nadgryzionych przez ślimaki maślaków sztuk osiem. Nie było czasu na uwiecznianie na zdjęciach, ale skoro raz się pojawiły, to już powinny pojawiać się w miarę regularnie, mam rację? Wzięły się z wyrzucania pod tymi sosnami, resztek z obieranych grzybów, bo niczego innego, żadnych szczepionek i mikoryz nie stosowałam i nawet myślałam coby spróbować zakupić coś takiego.
malgorzata_s... 16:26, 28 paź 2013

Zbliżenie kwiatu rudbekii cudo. do katalogu się nadaje. Pozdrawiam
barbara_kraj... 16:28, 28 paź 2013

Aniu, odpowiadam:
To The Fairy White. Rosną u córki
Grzybni żadnych nie wykładalam. Maślaki nie raz się pokazywały, nie tylko u mnie, ale rydze nie.
Jak wiesz, smardzów w tym roku mialam sporo. Sama byłam ich iliścią zaskoczona. Natomiast zupełnie nie pokazała się w tym roku gąska wiosenna, którą corocznie się w maju zajadalismy. Sądzę, że to wina pogody. Za mało wtedy padało

barbara_kraj... 16:39, 28 paź 2013

marzena napisał(a)
Basiu, ja też znalazłam dzisiaj rydza w swoim ogrodzie, jednego ! ale dokładnie w tym miejscu, w którym rok temu też były...sama sobie usmażyłam i zjadłam

Znaczy osiedliły się na dobre. Ciekawe, bo rydze raczej w końcu września wysyp mają. No, ale pogoda w tym roku im sprzyja
Marzenko, a we wrześniu nie sprawdzałaś?
Ja do rydzów dołożyłam maślaka, trzy podgrzybki /M przywiózł/, cebulę i jajka i z eMem się podzieliłam
barbara_kraj... 16:56, 28 paź 2013

Debra napisał(a)

Co do działek i chemii. U nas - co miałam okazję przekonać się podczas organizacji konkursu - niemal nikt chemii nie stosuje. Jednym z kryteriów oceny prowadzenia działek, było ekologiczne podejście do upraw.
Na każdej dziełce jest kompostownik, większość ludzi produkuje gnojówki, stosuje rozmaite naturalne metody. Może to kwestia zasobności porfela, własny kompost i gnojówka z pokrzyw są za darmo.
Byłam naprawdę pozytywnie zaskoczona.

Krysiu, działkowicze różnie podchodzą do problemu. Poza tym ogrody różnymi kryteriami się kierują.
Wszystko zależy od samych działkwiczów i zarządu ogrodu.
Często jest tak, że przepisy i zarządzenia sobie, a użytkownicy sobie.
Konkretny przykład: na działki nie wolno wjeżdżać samochodami, a wjeżdzają. Do kłodek klucze sobie podorabiali i przez lata całe nie możemy uporać się z tym problemem. Wymiana kłódek nie pomaga, potrafią całą bramę z zawiasów wyjać, aby na działki się dostać.
Kwestia kultury także ma tu swoje odzwierciedlenie

Jak duży Wasz ogród? Ile jest działek?
barbara_kraj... 16:56, 28 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Zbliżenie kwiatu rudbekii cudo. do katalogu się nadaje. Pozdrawiam

Gosiu
barbara_kraj... 17:08, 28 paź 2013

Gabriela napisał(a)
Skoro dyskusje o grzybach nadal trwają, to i ja się pochwalę że w moim ogrodowym lasku sosnowo-daglezjowo-świerkowym znalazłam tuż przed wyjazdem gromadkę ślicznych, leciutko nadgryzionych przez ślimaki maślaków sztuk osiem. Nie było czasu na uwiecznianie na zdjęciach, ale skoro raz się pojawiły, to już powinny pojawiać się w miarę regularnie, mam rację? Wzięły się z wyrzucania pod tymi sosnami, resztek z obieranych grzybów, bo niczego innego, żadnych szczepionek i mikoryz nie stosowałam i nawet myślałam coby spróbować zakupić coś takiego.

Gabrysiu, jeśli tylko warunki zewnętrzne będą odpowiednie, to powinnaś je co roku zbierać

U mojej córki w ogrodzie, pod brzózką, od trzech lat kozaki wyrastają. Tam wysypywała odpadki z obieranych grzybów. A w pobliżu sosen maślaki się pokazały.
Zaś u mojej siostry ciotecznej rosły w ogrodzie prawdziwki i maślaki.
Jeden był taki ( zdjęcie zrobione 27 lipca!)

Czy dojdzie do tego, że na grzybobrania jeździć nie będziemy?
bogumila 17:14, 28 paź 2013

Piękne grzybki...miło się o nich rozmawia.Pozdrawiam.
Pszczelarnia 17:16, 28 paź 2013

W ogrodzie córki Twojej byłam po raz pierwszy ... .