Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Milka 10:13, 29 paź 2013

W ogrodzie twojej córki, same skarby
Ta fota z berberysami i tawułami, boska, cudowne połączenie i możliowśc dowolnego formowania
Debra 10:20, 29 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)

W naszym ogrodzie jest ponad 400 działek. Kilka nawet zasiedlonych(!) i na to też nie ma rady.
Ale ogród jest nasz i nie grozi mu likwidacja. Poza tym znajduje się prawie że na granicy miasta.
Działek zaniedbanych też trochę, ale wymiana pokoleniowa trwa. Dowiedzialam się, że tylko w tym roku przejęto 20 działek!
Mam wrażenie, że nasz Zarząd śpi. Jedna większa impreza w roku, żadnych konkursów, żadnych spotkań. Ot, każdy sobie rzepkę skrobie.
Nie ma integracji między działkowiczami, najwyżej z kilkoma najbliższymi. Mnie to nawet odpowiada, bo zajęta jestem swoimi sprawami. Nie lubię sobót i niedziel, a także okresu wakacji, bo wtedy na działkach tłok i gwar.
Mimo to lubię to miejsce, jakoś dobrze się tam czuję. Ba, nawet bardzo dobrze!

A Wam likwidacja nie grozi?

Ależ jak najbardziej, grozi Wg obecnego studium ZP dla Warszawy, wszystkie ogrody działkowe mają być zlikwidowane i zastąpione tzw. 'zielenią zagospodarowaną'.
W projekcie PZP nasz ogród idzie pod zabudowę wielorodzinną. Tyle że to na razie plan, sporo jeszcze czasu minie zanim go uchwalą, potem jeszcze trochę zanim zaczną go realizować, ale w perspektywie 3-5 lat ogrodu raczej nie będzie.

Integracja to jest słowo Polakom obce My generalnie raczej się zagryzamy z zawiści, niż wspieramy i dzielimy. Moja inicjatywa wrześniowa to była taka próba zebrania jakiejś grupy, ale efekty sa raczej mizerne.

Ja żyję dniem, dziś jest fajnie, a za 3 lata? Nie wiem, nie myśle o tym
barbara_kraj... 17:52, 29 paź 2013

Debra napisał(a)

Integracja to jest słowo Polakom obce My generalnie raczej się zagryzamy z zawiści, niż wspieramy i dzielimy. Moja inicjatywa wrześniowa to była taka próba zebrania jakiejś grupy, ale efekty sa raczej mizerne.

Ja żyję dniem, dziś jest fajnie, a za 3 lata? Nie wiem, nie myśle o tym

I tu masz całkowitą rację. Zazdrość wszechobecna, złośliwość nawet.

Cieżko będzie Ci się przestawić za te 3-5 lat, oj ciężko Chyba że w światową turystkę się zamienisz
barbara_kraj... 17:56, 29 paź 2013

irena_milek napisał(a)
W ogrodzie twojej córki, same skarby
Ta fota z berberysami i tawułami, boska, cudowne połączenie i możliowśc dowolnego formowania

Ten potrójny szpaler, to akurat moja koncepcja i nawet dosć udana, przy tym niekłopotliwa. M w sierpniu przyciął tuje, ja resztę. Tylko berberysy puszczam swobodnie. O lekkość mi chodzi.
Reszta ogrodu, z niewielkimi wyjątkami, do przeróbki.
barbara_kraj... 18:01, 29 paź 2013

monteverde napisał(a)

Właśnie teraz u mnie nie ładnie wieje

U mnie też solidnie wiało.
A na działce śmietnik! Nawiało mnóstwo liści z sąsiednich drzew i miałam mnóstwo sprzątania. Oczywiście czasu na wszystko brakło, prawie zmrok mnie tam zastał.
I znów całe stosy liści do spalenia, bo kompostownik pełen.
Rozwinął się pączek róży Mont Shasta
barbara_kraj... 18:06, 29 paź 2013

Kwitną kolejne fiołki

Trzykrotka jednym kwiatkiem i ostróżka
barbara_kraj... 18:11, 29 paź 2013

Ostatnie rudbekie ściemniały

Jeszcze wiszą owoce winobluszczu a na różach resztki liści. Szaro...
bogumila 18:19, 29 paź 2013

Pięknie w ogrodzie córci...widać Twoją niewidzialną rękę.
Joku 19:13, 29 paź 2013

Piękną kępę bergenii wyhodowałaś Basiu. Co to za płożący jałowiec na pierwszym planie?
Joku 19:14, 29 paź 2013

Zapomniałam dodać że u siebie też wypatrzyłam kwitnące fiołki. Ależ się zdziwiłam.