Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 00:00, 07 maj 2014

madzielena napisał(a)
Basiu chciałam się Ciebie dopytać jak potraktować ten chłód, który, jak się wydaje przemija. Czy są to przyśpieszeni ogrodnicy? W końcu wegetacja ruszyła w tym roku szybciej, więc i może majowe zimno się pospieszyło?
Sprawdzam pogodę długoterminową dla mojej okolicy (Ostrowiec Św.) ale już wiem, że norweska nie sprawdza się u mnie w ogóle. Być może wina jest po stronie miejsca pomiaru (napisane jest Ostrowiec Świętokrzyski/Święty Krzyż - a nas od Świętego Krzyża dzieli ok 20 km, a poza tym Święty Krzyż jest w górach, które zatrzymują masy chmur i chłodu przez co u nas jest cieplej niż np. w Kielcach).
Właściwie to oziębienie zmusiło mnie jedynie do nakrycia pomidorów - reszta roślin jest bezpieczna, ale Ciebie, jako doświadczonej ogrodniczki, chciałam zapytać co o tym zimnie sądzisz

Madziu, zastanawiam się, co Ci odpowiedzieć, bo prognostykiem nie jestem i w żaden sposób pogody dla Ciebie nie przewidzę. Pocieszające jest to, że wiele portali w prognozach długoterminowych przewiduje w dzień dość wysokie temperatury a o przymrozkach nie wspomina. Ponieważ mają być dość częste deszcze, czyli niebo zachmurzone, to faktycznie pod taką 'pierzynką' ciepło z ziemi nie wypromieniowuje zbyt szybko.
Ale, jak to z naturą bywa - nigdy nic nie wiadomo. Jeśli przez dłuższy czas utrzyma się cyrkulacja południowo-zachodnia lub zachodnia, to trzeba być dobrej myśli
Osobiście uważam, ze zimni ogrodnicy za nami, a zimnej Zośki nie będzie
monteverde 00:04, 07 maj 2014

Dzisiaj oberwały u mnie młode listki buczka, za szybko się pochwaliłam, jak wyszłam do ogrodu to aż mnie siepło, nie pisałam u siebie,bo nie ma czym się chwalić i ogrodnicy i zośka już przeszli pozdrówka
barbara_kraj... 00:05, 07 maj 2014

viva napisał(a)
Basiu, trafiłam na prezentację małych różyczek Chyba będzie dobrze.
U mnie niestety tej nocy niestety mróz poszalał, szczególnie na drzewach

Ale fajnie, że zajrzałaś! A już miałam do Ciebie lecieć z powyższą wiadomością

Przyglądałam się dziś jabłoniom, bo akurat przed przymrozkiem były w pełni kwitnienia. Większość kwiatów brązowa, tylko trudno rozpoznać dlaczego: przekwitły, czy przemarzły?
barbara_kraj... 00:09, 07 maj 2014

monteverde napisał(a)
Dzisiaj oberwały u mnie młode listki buczka, za szybko się pochwaliłam, jak wyszłam do ogrodu to aż mnie siepło, nie pisałam u siebie,bo nie ma czym się chwalić i ogrodnicy i zośka już przeszli pozdrówka

Szkoda, ale nie martw się, odnowi się
Bo to jest tak, że od razu uszkodzeń mrozowych nie widać.
Ja z niepokojem patrzę na młodziutkie liście róż. Dziś bacznie się im przyglądałam, niektóre niewyraźne były...
A hortensje, mimo iż przykryte były trochę oberwały
monteverde 00:14, 07 maj 2014

Ogrodowych nawet nie przykrywałam blisko muru rosną to miały ciepło też patrzę,ale jak na razie, ale lepiej nie piszę, żeby nie zapeszyć pozdrówka
barbara_kraj... 00:25, 07 maj 2014

monteverde napisał(a)
Ogrodowych nawet nie przykrywałam blisko muru rosną to miały ciepło też patrzę,ale jak na razie, ale lepiej nie piszę, żeby nie zapeszyć pozdrówka

Pozdrawiam również
Ivvvona 16:47, 07 maj 2014

Basiu, kupiłam dzisiaj calypso i przed sadzeniem zamierzam podlać rh tego nowego i może niektóre z tych starych. Kupiłam też szałwię ale tylko 1 szt, ładną, rozrosniętą, ale w odcieniu liliowym. Chciałam te ciemnoniebieskie, ale ta mi się tak spodobała że znajdę jej miejsce na tej rabacie pod domem - gdzieś między byliny. Później ją rozmnożę. Zaraz idę sadzić, wrzucę zdjęcia wieczorem.
Ps. W książce od Ciebie poczytałam o rozmnażaniu róż i tą co mi wypadła wyprodukuję sama, widzę że Tobie się udało
asiach 17:06, 07 maj 2014

Witaj!
U Ciebie prawdziwy wybuch wiosny. I napisałaś, że odsłoniłaś hortensje - ja to zaraz uczynię i wystwię na naowu swój warzywniak (pomidory i papryki)
Pozdrawiam cieplutko
bogumila 18:36, 07 maj 2014

Basiu...mogę prosić o fotkę siewek perovskii...może u siebie coś znajdę...jakieś różne roślinki kiełkują.Pozdrawiam.
barbara_kraj... 19:18, 07 maj 2014

Ivvvona napisał(a)
Basiu, kupiłam dzisiaj calypso i przed sadzeniem zamierzam podlać rh tego nowego i może niektóre z tych starych. Kupiłam też szałwię ale tylko 1 szt, ładną, rozrosniętą, ale w odcieniu liliowym. Chciałam te ciemnoniebieskie, ale ta mi się tak spodobała że znajdę jej miejsce na tej rabacie pod domem - gdzieś między byliny. Później ją rozmnożę. Zaraz idę sadzić, wrzucę zdjęcia wieczorem.
Ps. W książce od Ciebie poczytałam o rozmnażaniu róż i tą co mi wypadła wyprodukuję sama, widzę że Tobie się udało

Spryskaj i podlej. Po jakimś czasie dobrze to samo zrobić za pomocą Mospilanu lub Fastac 100 EC.

A co do rozmnażania róż, to powodzenia życzę Będziesz miała szpalerek z jednakowych róz