Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:25, 09 maj 2014

agatanowa napisał(a)

Basiu, z wielką przyjemnością zajrzałam do Ciebie. Wszystkie zdjęcia wspaniałe, ale te które przekleiłam, zachwyciły mnie. Bodziszki masz cudne, bardzo je lubię, ale mam jedną sporą kepę zdaje się wielkopłatkowych (pewnie można ją dzielić, jak większośc bylin - doradzisz, proszę?) - jeszcze nie kwitnie. Oraz kilka kupek korzeniastego, którego wsadziłam późną jesienią w opłakanym stanie (pochodzi z wyprzedazy supermarketowej za grosze, chyba 1 zl/szt) i patrzę co się z nim dzieje. Na razie rusza bardzo powoli. Też potrzebuję porady w jego temacie. Bo te grube pedy (jakby konarki łyse) nie przykryłam ziemią i chyba to niewłasciwie? Powinny być zakopane? Może wiesz?

Czerwone chrabąszcze na liliach wygladają zjawiskowo, ale gorzej wyglądają lilie po ich działalności... Coz, dobrze ze kolorek mają jaskrawy, latwiej je wybrać. Ale za kazdym razem czynię to z cięzkim sercem.

Jaszczurka zapozowała i wiadać, że wylinkę zrzuciła. Kurcze, nie ma jak zywe zwierzę w ogrodzie.

Wydaje mi się, że i ja mam hiacyncika hiszpańskiego (dziekuję, że podajesz nazwy), obfotografuję i jeszcze porównam, tyle że niebieskiego i lilafiolet. Urocze maleństwa.

U moich liliowców, sadzonych ubiegłej jesieni, jeszcze daleko do kwitnienia. Ale orlika masz niezwykłego! Kolor niesamowity. Wydaje się jakby był skrojony i szyty z cienkiego jedwabnego weluru w szlachetnym, eleganckim granacie.

A Twoje sadzonki rożane wywolałay uśmiech na mej gębie, gebę mi przyprawiły normalnie. Bo ja mam może z 5-10 patyczków na jesieni w ziemię powtykanych bez przykrycia, niektóre wypusciły listki, ale są wielkości 2-3 cm calość. I ja się z nich cieszyłam i dumna byłam. Ale jak patrzę na Twoje dorodne krzewy, to aż mi żal siebie, że takie małe a ja w samozachwyt już popałam. Usmiecham się litościwie nad sobą

Pozdrawiam

Agato witaj w moich progach
Postaram się po kolei odpowiedzieć na Twoje pytania. Zacznę od bodziszka wielkokwiatowego. Właściwa nazwa, to Bodziszek wspaniały (Geranium x magnificum ). Dość szybko rozrasta się w spore kępy, które po kwitnieniu z powodzeniem można dzielić. Po wykopaniu poszczególne rozetki łatwo się oddzielają. Gdy przekwitną można tuż nad ziemią przyciąć liście. Szybko odrastają.

Jeśli chodzi o korzeniastego, to lepiej byłoby gdybyś go wkopała prawie pod same liście. Szybciej by się rozmnożył, bo na tym łysym pędzie uaktywniają się 'uśpione' pąki, z których wyrastają nowe rozetki.

Cieszę się, że jaszczurkom na mojej działce dobrze się wiedzie. Jest ich sporo i wciąż się rozmnażają Czasami udaje mi się na ropuchę natrafić

Hiacynciki hiszpańskie, a właściwie Cebulice hiszpańskie bywają w kilku kolorach: białym, niebieskim, różowofiletowym. Dużo bardziej bogata jest gama kolorystyczna i forma orlików.

Róże rozmnażałam po raz pierwszy i pewnie dzięki łagodnej zimie mi się to udało. Patyczki były nakryte plastikowymi butelkami, w których wycięłam dno. Dopiero kilka dni temu je odkryłam. Twoje też urosną
barbara_kraj... 23:28, 09 maj 2014

monteverde napisał(a)
Te patyczkowe sadzonki róż bardzo zdrowo wyglądają pozdrawiam Basiu

Na razie tak, ciekawe jak długo będą okazami zdrowia
barbara_kraj... 00:08, 10 maj 2014

Róże gnojówką z pokrzyw podlane, kolejne zawirusowane tulipany wykopane. Dopiero dziś posiałam cynie. Nastawiłam nową pokrzywowa gnojówkę. M skosił trawę i spryskał Topsinem wiśnie przeciwko drobnej plamistości drzew pestkowych.
Fotek niewiele, bo mało co kwitnie
Zaczyna kwitnienie rogownica

zawilce

orlik

czosnek i różowy zawciąg

mati7632 00:11, 10 maj 2014

Basiu do czego dokładnie używasz gnojówkę bo moja właśnie się zrobiła hihi i jutro planuję ją użyć. Słyszałem że jest dobra na mszyce próbowałaś kiedyś jak tak to w jakich proporcjach?
agatanowa 00:31, 10 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Agato witaj w moich progach
Postaram się po kolei odpowiedzieć na Twoje pytania. Zacznę od bodziszka wielkokwiatowego. ...

Jeśli chodzi o korzeniastego, to lepiej byłoby gdybyś go wkopała prawie pod same liście. Szybciej by się rozmnożył, bo na tym łysym pędzie uaktywniają się 'uśpione' pąki, z których wyrastają nowe rozetki.....

Hmm, na pewno do Ciebie już nie raz zaglądałam, ale nie pamietam, czy się wpisałam. Najczęściej tylko czytam

Dziękuję za rady. Zastosuję.
barbara_kraj... 00:39, 10 maj 2014

mati7632 napisał(a)
Basiu do czego dokładnie używasz gnojówkę bo moja właśnie się zrobiła hihi i jutro planuję ją użyć. Słyszałem że jest dobra na mszyce próbowałaś kiedyś jak tak to w jakich proporcjach?

Mateuszu, ja rozcieńczoną w proporcji 1 : 10 podlewam róże i niektóre rośliny, na których mi zależy. Oprysków nie stosowałam.
Faktycznie, można ją stosować do zwalczania, a raczej odstraszania mszyc. To zabieg proflilaktyczny.
Może tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie?
Madzenka 07:58, 10 maj 2014

Basiu czy poskrzypkę liliową wybierasz ręcznie czy niszczysz ją chemia?
barbara_kraj... 22:37, 10 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Basiu czy poskrzypkę liliową wybierasz ręcznie czy niszczysz ją chemia?

Wybieram ręcznie, bo nie występuje licznie.
monteverde 22:44, 10 maj 2014

Basiu u mnie niespodzianka czeka 3 fotki pozdrówka
barbara_kraj... 23:10, 10 maj 2014

monteverde napisał(a)
Basiu u mnie niespodzianka czeka 3 fotki pozdrówka

Byłam, widziałam