Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

mira 22:30, 07 maj 2014

Basiu wpadłam się poradzić, posiałam dalie mam ładne przepikowane sadzonki czy uszczyknąć czubki żeby się rozkrzewiły czy też zrobię im krzywdę ?

pozdrawiam
barbara_kraj... 22:54, 07 maj 2014

Mirko, raz jedyny uprawiałam dalie z siewu, ale te niskie. Pędów nie uszczykiwałam. Dalie z natury mają tendencję do rozkrzewiania się i tworzenia całkiem zgrabnych krzaczków. Z wysokimi musi być podobnie. Poza tym nowe pędy wyrastają zwykle z kątów liści. Ścinanie przekwitłych kwiatów również pobudza roślinę do wypuszczania nowych pędów. Myślę, że uszczknięcie czubka dobrze rozrośniętej sadzonce
nie zaszkodzi. Przybędzie jej pędów bocznych. Może być szersza niż wyższa
Jeśli masz dużo sadzonek, to możesz poeksperymentować i jednej, lub dwóm uszczknąć czubki. Sama jestem ciekawa, które będą ładniejsze

Edit: Mirko, zdjęcie tych sadzonek by się przydało
monteverde 22:56, 07 maj 2014

Mam zawsze sporo dalii i też nie uszczykuje ich, pięknie same się rozkrzewiają
ewsyg 23:00, 07 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Basiu te poskrzypki to choroby są U mnie zeżarły listki koronom a teraz za lilie się biorą ja dzisiaj uśmierciłam sztuk sześć A ten czarny prawie orlik to cudo Pozdrawiam

Szczęściary jesteście, że Wam poskrzypki zjadają lilie. Moich już nie zjedzą bo przemarzły.

U mnie liliowiec stella de oro też ma pąki kwiatowe czym nie zaskoczył. Nabyłam go w tamtym roku więc jeszcze nie znam jego zwyczajów
barbara_kraj... 23:50, 07 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Basiu te poskrzypki to choroby są U mnie zeżarły listki koronom a teraz za lilie się biorą ja dzisiaj uśmierciłam sztuk sześć A ten czarny prawie orlik to cudo Pozdrawiam

Zauważyłam, że poskrzypki przeniosły się na lilie, bo koronom po przekwitnięciu zaczynają żółknąć liście a lilie dopiero rosną. Po prostu mają lepszy pokarm dla siebie i larw Przeglądajmy je więc systematycznie i tępmy

Orlika czarnego dostałam od Ani Monte, rozsiał się i mam go sporo Rarytasek taki
barbara_kraj... 23:57, 07 maj 2014

ewsyg napisał(a)

Szczęściary jesteście, że Wam poskrzypki zjadają lilie. Moich już nie zjedzą bo przemarzły.

U mnie liliowiec stella de oro też ma pąki kwiatowe czym nie zaskoczył. Nabyłam go w tamtym roku więc jeszcze nie znam jego zwyczajów

Ewuś, przykre to, bo wiem, że miałaś lilie cudne. Może się jakoś odbudują? Mam nadzieję, że nie wszystkie przemarzły? Zastanawiam się dlaczego, skoro zasłonę z lasu i płotu miały. Jakieś zastoisko mrozowe musiało powstać, bo przymrozki nie były duże.
A lilia, której cebule mi dałaś rośnie Pytanie, czy zakwitnie?
monteverde 00:14, 08 maj 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Zauważyłam, że poskrzypki przeniosły się na lilie, bo koronom po przekwitnięciu zaczynają żółknąć liście a lilie dopiero rosną. Po prostu mają lepszy pokarm dla siebie i larw Przeglądajmy je więc systematycznie i tępmy

Orlika czarnego dostałam od Ani Monte, rozsiał się i mam go sporo Rarytasek taki

dzisiaj dwie dorwałam na "józefkach" jak kopulowały, żywot im skróciłam i obejrzałam lilie czy nie ma jaj
mati7632 20:08, 08 maj 2014

Piękny ogród a najpiękniejsze róże
Gabriela 20:37, 08 maj 2014

Róże z patyków świetnie wyglądają. co za odmiany ukorzeniasz w ten sposób?

Widziałam śliczne bodziszki, u mnie też zaczęły kwitnienie. Ciekawa jestem, czy masz tego bodziszka Renarda, niebieskiego z grubymi liśćmi? Chyba dzieliłam się nim z Tobą. U mnie zginął w zeszłym roku utopiony i czytałam że on lubi sucho, więc niniejszym uprzedzam, bo o tym nie wiedziałam. Na nieszczęsnej jekylowej wszystkie przeżyły powódź, oprócz tej odmiany właśnie.
barbara_kraj... 21:20, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Róże z patyków świetnie wyglądają. co za odmiany ukorzeniasz w ten sposób?

Widziałam śliczne bodziszki, u mnie też zaczęły kwitnienie. Ciekawa jestem, czy masz tego bodziszka Renarda, niebieskiego z grubymi liśćmi? Chyba dzieliłam się nim z Tobą. U mnie zginął w zeszłym roku utopiony i czytałam że on lubi sucho, więc niniejszym uprzedzam, bo o tym nie wiedziałam. Na nieszczęsnej jekylowej wszystkie przeżyły powódź, oprócz tej odmiany właśnie.

A bodziszek Renarda, niestety, wypadł chyba z tego samego powodu. W zbyt wilgotnym miejscu go posadziłam i do tego podlewałam, jako że bodziszki lubią wilgoć. I tak mu 'pomogłam' rozstać się ze mną Szkoda mi go, bo liście ma cudne