Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 20:52, 30 paź 2015

Nallar napisał(a)

Kasia tak lubi.U mnie w ogródku też sadziła roślinki.

A tak tak pamiętam
AgataBC 09:36, 02 lis 2015

W ogrodzie pachnącym lasem będzie jedna jedyna nawierzchnia betonowa. Co się ze mną stało??!
Kostki są rozmiaru 40*60cm, więc potrzeba ich sporo (około 30) pod cały trejaż. I tylko jedną mogę na dobę zrobić, bo skręciłam tylko jedną formę, a potrzeba trochę czasu, żeby zaprawa związała. Najpierw chciałam zrobić płyty gładkie a wycieraczkę użyć jako szablon i prysnąć lakierem-zrobić wzór. Ale chciałabym, żeby w tych szparach zaroiło się od mchu i naturalnej patyny. Będę się starała, żeby szybko ta podłoga zrobiła się stara. Myślę, że te wyżłobienia zniosą dużo- do zaprawy dodawałam cementu żeby płyty wyszły twardsze. Na ostatnim zdjęciu widać jak mróz na powierzchni dał jasny kontrast. Na razie tylko pomysłu nie mam na fugę, albo czymś wysypię albo zaprawą wypełnię.

Macie kawałek deski i wycieraczkę ?? Do dzieła !!

(zdjęcia telefonem bo do pylistej roboty aparatu już nie zabieram)

kasia_w 10:13, 02 lis 2015

Agata, ale super! Bardzo ładne wyszło
Fugę bym wysypała czymś drobnym.
A sposób na szybką patynę czasu- przynajmniej na donicach ceramicznych działa, przetestowałam- trzeba posmarować pędzlem maczanym w jogurcie naturalnym. Po kilku tygodniach masz piękny zielony "porost". To patent Alana Titschmarcha na postarzanie ceramiki nieszkliwionej, myślę za na betonie też zadziała. Chodzi pewnie o przenikanie bakterii przez porowatą powierzchnię.
07_Rene 10:13, 02 lis 2015

Bardzo pomysłowe Uważam, że to świetny pomysł. Wicieraczke wyciągasz po zastygnieciu?
AgataBC 11:00, 02 lis 2015

kasia_w napisał(a)
Agata, ale super! Bardzo ładne wyszło
Fugę bym wysypała czymś drobnym.
A sposób na szybką patynę czasu- przynajmniej na donicach ceramicznych działa, przetestowałam- trzeba posmarować pędzlem maczanym w jogurcie naturalnym. Po kilku tygodniach masz piękny zielony "porost". To patent Alana Titschmarcha na postarzanie ceramiki nieszkliwionej, myślę za na betonie też zadziała. Chodzi pewnie o przenikanie bakterii przez porowatą powierzchnię.

Też mi się podoba
Sposób na patynę znam ale dobrze, że przypomniałaś. Komuś innemu może się przepis przydać. Może być też maślanka, wszystko co jest dobrą pożywką. A jak się zmiksuje z mchem to ma się gotową florę.

Czymś drobnym mówisz.. hmm.. mam nad czym myśleć.
AgataBC 11:05, 02 lis 2015

07_Rene napisał(a)
Bardzo pomysłowe Uważam, że to świetny pomysł. Wicieraczke wyciągasz po zastygnieciu?

Pomysł oczywiście z pinów zaczerpnięty..ale fajnie, że się podoba
Wycieraczkę wyciągam po około godzinie do dwóch. Kiedy zaprawa w dotyku jest lekko twarda ale jeszcze palec się odciśnie Wtedy ewentualne poprawki jeszcze można wykonać; ramkę wyciągam w ciągu doby-później ścianki się mocno trzymają i już więcej kombinować trzeba. Przez kilka dni polewam płytę wodą.
Anda 11:10, 02 lis 2015

Wow, swietnie to wyglada. Bardzo fajny pomysl.
Tez wlasnie Ci mialam pisac patent na szybki mech, ale widze, ze sposob znany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataBC 11:26, 02 lis 2015

Anda napisał(a)
Wow, swietnie to wyglada. Bardzo fajny pomysl.
Tez wlasnie Ci mialam pisac patent na szybki mech, ale widze, ze sposob znany

Bałam się pstrokacizny ale to tylko jeden element więc myślę, że będzie bez przesady.
A może znasz przepis na porosty?? nie wiem czy to się tak samo robi??

Takie mi się podobają
Anda 11:39, 02 lis 2015

Agcia napisał(a)

Bałam się pstrokacizny ale to tylko jeden element więc myślę, że będzie bez przesady.
A może znasz przepis na porosty?? nie wiem czy to się tak samo robi??

Takie mi się podobają

Oj, na porosty nie znam. Z tego co wyczytałam, to porosty powstają w symbiozie z partnerami stosującymi fotosyntezę, np. algami. Najpierw musiałabyś stworzyć warunki do osiedlenia dla organizmów stosujących fotosyntezę. Tak sobie myśle, nie wiem, czy poprawnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 12:12, 02 lis 2015

Agcia napisał(a)
O, a oto te domki dla owadów, które wykonałam
Najpierw jeszcze gołe, ten jeden najwyższe piętro ma jeszcze nie zagospodarowane-brakło materiałów.

Wyrazy podziwu i uznania! Genialny pomysł i wykonanie.