Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

sylwia_slomc... 20:57, 23 lut 2017

Pięknie już płyty patynują
Zakątek żuczka przeuroczy i majstersztyk
Też bym powiedziała, że piwonie, choć tulipany też potrafią takie byćNajlepiej by było na fotkach z tamtego roku zobaczyć co w tym miejscu rosło
Basilikum 21:06, 23 lut 2017

jolanka napisał(a)
Agatko, cudne ty płyty Możesz podać mi gdzie pokazywałaś sposób robienia Tak mniej więcej bo trudno mi będzie przekopać twoje wpisy Plizzzz

Uprzedze Agcie tutj sa posty i dalej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem?page=246#post_1

potem przepatrz kilka stron kolejnych a dalej na stronie 261 i 273
jolanka 21:23, 23 lut 2017

Basilikum napisał(a)

Uprzedze Agcie tutj sa posty i dalej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem?page=246#post_1

potem przepatrz kilka stron kolejnych a dalej na stronie 261 i 273

dzięki
AgataBC 21:32, 23 lut 2017

No i się wyjaśniło fajnie sobie pomagacie

Sylwia nie wiem co to.. w zeszłym roku były tam tulipany, ale wszystkie wykopałam.. zobaczymy jak toto podrośnie. Może faktycznie..
AGDULA 22:01, 23 lut 2017

Agatko dziękuję bardzo za fotki ze szklarni. Jak już się zdecyduje na szklarnię to pewnie będę miec więcej pytań.

Te płyty chodnikowe nie moge się napatrzyć jak super wyglądają! Nie zrozumiałam gdzie dałas tę cienką warstwę betonu? pomiędzy płyty czy pod nie??
AGDULA 22:08, 23 lut 2017

Agcia napisał(a)
AGDULA .. co do zaprawy na tą podłogę to mieszałam żwir z cementem a w środek dawałam kawałki siatki zbrojeniowej. Część robiłam z gotowej zaprawy murarskiej takiej średniej klasy, powinna być wyższa bo to użytkowa posadzka. Póki co trzyma się dobrze.
Co do fundamentu szklarni postaram się zrobić najszybciej jak się da zdjęcie i opiszę-będzie bardziej zrozumiale. Pozdrawiam

]

Ja laik w tej dziedzinie, więc powiedz czy dobrze zrozumiałam'].
Kładziesz drewnianą ramkę, w nią wsypujesz piasek zmieszany z cementem na sucho, w środek tego siatkę zbrojeniową, Tak? na to kładziesz tę wycieraczkę i polewasz woda?
katel 11:55, 24 lut 2017

Mi też bardzo podobają się te Wasze płyty - świetny pomysł!
Dla zainteresowanych takie wycieraczki gumowe można kupić w marketach budowlanych Obi czy Castorana np. Iza - Basilikum, sprawdź może i u Was są w marketach ja przez neta sprawdziłam, wpisałam wycieraczki gumowe i są, nieliczne ale są
Basilikum 18:11, 24 lut 2017

Kasiu sprawdze, sprawdze jutro bede jechac kolo takiego skladu gdzie takie rozne cuda maja i moze uda sie tam wstapic. Bede miala jednak dwie pasazerki na pokladzie i nie wiem czy beda chcialy poswiecic chwile a nie chce ich zmuszac.
AgataBC 22:15, 24 lut 2017

AGDULA napisał(a)

Ja laik w tej dziedzinie, więc powiedz czy dobrze zrozumiałam'].
Kładziesz drewnianą ramkę, w nią wsypujesz piasek zmieszany z cementem na sucho, w środek tego siatkę zbrojeniową, Tak? na to kładziesz tę wycieraczkę i polewasz woda?

Źle zrozumiałaś

Kładłam drewnianą ramkę na wyrównanym podłożu. I do środka wlewałam trochę zaprawy -chwilę wcześniej już urobionej z wodą. Na tę "trochę" kładłam prostokąt siatki zbrojeniowej i zalewałam do pełna zaprawą. Równałam packą i kładłam wycieraczkę oczywiście wzorem do dołu. Lekko dociskałam, żeby się wycisnął wzór. Po około 3-4 godzinach zdejmowałam wycieraczkę i myłam z zaprawy, a ramkę wyciągałam dopiero na drugi dzień. Najpierw lekko nożem wzdłuż ramki kroiłam, potem lekko wychodziła z zaprawy. Ramkę też czyściłam i kładłam kolejną płytę

Ps. a tę cienką warstwę zaprawy to dawałam na fugi czyli między płytki.
Justyna 17:03, 25 lut 2017

Ależ uroczy ten zakątek żuczka. I te schody! Bajkowo