Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 14:03, 05 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Matko jaka rewolucja!!! rozumiem dziewanny, astry i kichawca , gipsówki nie miałam, reszty nie rozumiem
Proszę o wyłuskanie powodów co do konkretnych roślin, bo kilka mam na liście chciejstw i może trzeba by zrezygnować.
Spokojnie kochana. Nic się nie martw. Ja lubię wszystkie rośliny, i te które wywaliłam również. Były mi idealnym dopełnieniem bukietów, przyciągały owady i nadawały kolory. Ale.. potrzebowałam zmiany, trochę porządku. Zwłaszcza na tej najdłuższej rabacie wzdłuż siatki, gdzie jeszcze żywopłot grabowy taki mizerny i widać cały ten busz zapłocia, i to połączenie obu buszy to już dla oka za dużo było. Misz masz zostawiłam na rabatach przy szklarni gdzie tłem jest budynek pracowni/wiaty czyli jednolita drewniana ściana i tam taki miks wygląda. A tu chcę na ten czas rośliny, których mam w ogrodzie dużo, rosną ładnie i zdrowo. Nie gną się od deszczu i wiatru, nie trzeba podlewać i niczym pryskać. Poza tym jedna roślina w masie to łatwiejsze pielenie, bo wszystko co nią nie jest wyrywam, a w miksie trzeba uważać na siewki, na to co jest tu chwastem, trudniej wejść w rabatę itd.

Nie rezygnuj z roślin pod wpływem moich decyzji. Każda z nich jest piękna i zasługuje na uwagę i miejsce, a może sama do nich wrócę jeszcze. Część z nich męczyła się w tej mojej ziemi i słabo rosła (np. piwonie), część chorowała co roku (np.przetaczniki), .. za dużo zachodu a ja mam wiele obowiązków ważniejszych niż opieka nad ogrodem.
Dziewanny miałam w fajnych odmianach, bardzo stapiały się z krajobrazem wsi, te standardowe w masie wyglądały super. Pamiętasz to zdjęcie?:

AgataBC 14:20, 05 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Słoneczną jesień zamknęłaś w słoju.

Bardzo mi się podobają te kwiatowe porządki. Tylko piwonii żal.

Wg mnie nie ma znaczenia, gdzie będą orliki - dla mnie mogą być i tu, i tu.

Wszystkich roślin żal, bo chciały rosnąć i dawały pożytek owadom. Ale będzie miejsce na inne lub na nie w przyszłości.
Skoro tak lubię orliki to może i tak zrobię jak piszesz

Śledziłam też dziś dyskusję u Asi-Makadamii i nawet myślałam coś skrobnąć ale ja muszę pół dnia myśleć, żeby napisać z sensem..
anka_ 14:47, 05 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
... rozumiem... astry ...
Hm.... a ja mam zamiar kupić... Dziewczyny powiedzcie mi co z nimi nie tak?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
AgataBC 15:01, 05 paź 2017

Jeśli chodzi o astry to moje doświadczenie jest następujące. Miałam trzy odmiany:białe niskie, fioletowe średnie, i te karminowo buraczkowe co pokazałam ostatnio -te najwyższe były. Niestety nazw nie znam. Ale to chyba wszystkie były te nowoangielskie. Niezawodnie kwitły co roku, mimo, że od dołu łysieją od grzyba. To łysienie może nie przeszkadzać jeśli rosną podparte czymś innym. Przyda się to też dlatego, że im wyższe tym bardziej lubią się pokładać. Rozrastają się dość szybko przez rozłogi. Ale tak raczej nie agresywnie. Wiosną wcześnie wychodzą. Jesienią mało co daje taką plamę koloru, motyli było na nim więcej niż na rozchodnikach. Pod ciężarem deszczu leżą niemal na ziemi. Nie należą do niepolecanych roślin, jest wielu pasjonatów tych roślin tutaj, m.in. Kondzio ma mnóstwo różnych odmian.
sylwia_slomc... 16:06, 05 paź 2017

Te niskie astry lubię, a te wysokie u mnie strasznie się rozłażą, a potem leżą nawet jak nie pada, teraz tak mam koło oczka z balii, oczka nie widać tylko busz z astrów, a nie sadziłam, od sąsiadki nasionko przywiało i w dwa sezony całe to miejsce zabrało.
Nie wszystkie u mnie łapią grzyba i łysieją, mam takie co nie i też mimo wszystko jeszcze dokupiłam pełnych, ale rozumiem, że można ich nie chciećPszczoły je kochają i ubarwiają ogród jesienią, świetnie suszę znoszą, w zasadzie jedyna robota przy nich to ściąć nim się wysieją bo inaczej łany są wszędzie ...jak u mnie koło altany
anka_ 20:36, 05 paź 2017

Dzięki dziewczyny. Powiem szczerze, że jestem meeega zaskoczona tym rozsiewaniem się ich. Interesują mnie takie niskie, jak najniższe. Mus rozważyć....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 11:03, 06 paź 2017

Agaciu, a to jestem ciekawa Twoich przemyśleń.
Justyna 19:39, 07 paź 2017

Napasłam oczy
AgataBC 20:01, 17 paź 2017

Troszkę słonka więc mam kilka zdjęć. Nie dużo, ale jakaś pamiątka jesieni będzie.

Naoglądałam się pięknych dyni u Miry, szkoda, że w okolicy takich nikt nie ma. Ale może uda się nasionka wiosną zdobyć.
AgataBC 20:02, 17 paź 2017

Jesienne róże. Pilgrim i Queen of Sweden