Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 14:33, 05 gru 2017

Myślę o wiśni tybetańskiej.. choć sama ładna kora to za mało, żeby dokonać wyboru; mogłoby być drzewo wielopienne, ale nie może być wyższe niż 5-6 metrów i bez opcji korygujących cięć w przyszłości. A pamiętajmy, że do ściany frontowej domu z tego miejsca jest około 4m. I pod nim czy jego koroną będzie trzeba przechodzić, bo to przy wejściu.
To drzewo wystawione na widok, samo jedno więc musi być wyjątkowe i cały rok wyglądać. Albo niech będzie wąska świeca czy lekki stożek albo dwu-trzy pienne lekko szerokie powykręcane, a nie miotła ani nie wachlarz czy jakaś kula. Zależy mi też, żeby miało owocki dla ptaków. Stąd padło w pierwszej mej myśli na jarząba flanrock autumn spire.
Amanogawa w moim odczuciu nie ma dobrego pokroju, podobnie Kanzan.
Grujecznik(za duży) czy judaszowiec(nie znam za bardzo) bardzo mi się podobają, ale wybór padnie pewnie na coś praktyczniejszego. Ta 'Accolade' ciekawa..

Chyba do wiosny nic nie kupię więc mam jeszcze ciut czasu na zastanawianie.

Dziękuję, za Wasze propozycje, rozważam wszystko. Każde zdanie cenne.

Pszczelarnia 14:42, 05 gru 2017

Buk wąskokolumnowy? Jego orzeszki też są cenne. Rośnie powoli i szczupło.
AgataBC 18:46, 05 gru 2017

Oj czułam, że o buku napiszesz. Też piękne, poważnie rozważę, i zimą dobre schronienie daje. Ale czy te wąskie odmiany na pewno owocują ?
Obok kasztana mam kilka buków pospolitych, ciętych w taką niby kulę jajowatą. Bywają lata, że coś je dopada ale generalnie ładnie rosną i problemów nie mam.
Katkak 19:22, 05 gru 2017

Agatka, czytam, że to ma być raczej wąskie w pokroju drzewko i niezbyt wysokie, tak?
AgataBC 19:32, 05 gru 2017

Tak.. no, żeby nie trzeba było włazić wysoko i ciąć i jak będzie trzeba za ileś lat to bez problemu wyciąć a nie jak z kasztanem-robota okropna. Żeby było schronieniem dla ptaków i coś do pojedzenia dla nich czy wiewiórek.. chce też trochę cienia na tarasie.
AgataBC 19:38, 05 gru 2017

Coraz bardziej myślę o jakimś kilkupiennym z niereguralną, powykręcaną, parasolowatą i świetlistą koroną. Tylko czy jest takie drzewo??
Katkak 19:40, 05 gru 2017

u dwojga moich sąsiadów są cudne magnolie pięknie porozkładane na noki wielopienne. No, ale ptaki nie pojedzą . Chcesz to Ci cyknę fotki, choć teraz łyse, ale pokrój bomba .
Anda 19:47, 05 gru 2017

Miejsce na nowe drzewo zrobiliscie
Fajnie, ze chcesz posadzic cos pozytecznego Moze jakas fajna odmiane glogu? Np. Crataegus persimilis ? Wisnia tybetanska tez jest sliczna. A moze swidosliwa, tez jest pozyteczna i jest duzo roznych jej odmian np: Amelanchier arborea 'Robin Hill'.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataBC 19:49, 05 gru 2017

W ogrodzie- blisko bo wzdłuż podjazdu rosną brzozy pożyteczne doorenbos, przy studni są same krzewy, trawy, wrzosy plus brzoza youngii ale nie wiem czy ona tam zostanie.

Dopiero z boku domu na ogrodzie rosną te moje ulubione jarząby autumn spire, są też śliwy nigry, oliwnik, i czeremcha w tej bardziej zacienionej strefie. I to tyle z drzew w ogrodzie, nie licząc iglaków w gospodarczej części, ale one są tymczasowo.

Próbuję to sobie wyobrazić za kilka lat, żeby to drzewo które zastąpi kasztan pasowało do całej tej reszty, żeby cieszyło swoim pokrojem i nie sprawiało problemów np. nie zwaliło się na dach. Co roku miałam też problematyczne grabienie liści bo kasztan ciągle chorował więc chcę drzewo jak najbardziej zdrowe.
AgataBC 19:51, 05 gru 2017

Katkak napisał(a)
u dwojga moich sąsiadów są cudne magnolie pięknie porozkładane na noki wielopienne. No, ale ptaki nie pojedzą . Chcesz to Ci cyknę fotki, choć teraz łyse, ale pokrój bomba .

jasne, że chce. Widziałam piękne magnolie ale nie wiem czy na taki efekt jestem aż tak cierpliwa..