Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 09:27, 20 wrz 2013

Iwa napisał(a)
...więc jeszcze w październiku mogę mały, tulipanowy zakątek stworzyć i nie będzie za późno na posadzenie kilku cebul

Zastałam kolejne piękne krajobrazy, jestem pod wrażeniem intensywności koloru nieba, i ciepłych kolorów w Twoim ogrodzie i wrzosów - bardzo dekoracyjne są o tej porze roku, rzadko spotykam je w ogrodach, chyba trudno jest stworzyć i utrzymać piękne wrzosowisko.

Iwonko,miło Cię widzieć....tak z tulipanami można spokojnie ..nie spiesząc się byleby głębokość sadzenia była odpowiednia, bo jak za płytko, to niestety nie poradzą sobie....z wrzosami to dopiero pierwsze chwile w moim ogrodzie...zobaczymy czy mnie polubą
GorAna 09:30, 20 wrz 2013

makkasia napisał(a)

ta precyzja w cięciu tuj, niesamowita ilość jednorocznych o kancikach nie wspomnę - powalające !!!
ściskam, dobranoc

Kasiu, już nie mogę się doczekać kiedy zrobi się jednolita ściana wtedy będzie dopiero piękne tło dla rabat
Dziękuję za komplementa
elzbieta_g 09:34, 20 wrz 2013

o matko, a ja już posadziłam tulipany. i to się właśnie nazywa brak doświadczenia
GorAna 09:36, 20 wrz 2013

Iwa napisał(a)
zdublowałam post przez nieuwagę, więc dodatkowy uśmiech zostawiam

Odwzajemniam sie motylkiem

GorAna 09:38, 20 wrz 2013

elzbieta_g napisał(a)
o matko, a ja już posadziłam tulipany. i to się właśnie nazywa brak doświadczenia

Witaj Elu...spokojnie musisz tak w grudniu obserwować, czy nie wychodzą i wtedy przykryć je kompostem albo gałązkami sosny...będzie dobrze
Pozdrawiam

A gdzie Twój wątek?
GorAna 09:41, 20 wrz 2013

grembosia napisał(a)

Aniu, bajecznie!!!

Dziękuję Grembosiu...muszę przyznać, że jeszcze takich wielkich szłwii nigdy nie miałam ...teraz po deszczu odżyły...oby nie było przymrozków, bo będzie klops

ANIA 10:45, 20 wrz 2013

GorAna napisał(a)

Witaj Aniu...dla chcącego-nic trudnego....wystarczy przekopać zagrabić i coś posadzić na początek nie muszą być rarytasy

Pewnie jest tak jak piszesz. Umnie jest ten problem, że działka jest piaszczysta. Walcząc z chwastami rozłożyliśmy wszędzie, oprócz miejsc gdzie jest trawa, folię, a na nią rozsypaliśmy dość grubą warstwę żwiru. To był pewien etap życia naszego ogrodu. Teraz gdy chcę stworzyć rabatę, ba choćby wsadzić jedną roślinkę, to muszę najpierw zebrać i przenieść żwir, potem przeciąć folię, następnie wybrać piach. Potem nasypać do dołka trochę gliny żeby trzymała wilgoć, a na to dosypać dobrej ziemi i dopiero wtedy wsadzić wymarzoną roślinkę. Stąd u mnie jest jeszcze tak mało roślin, a o rabatach na razie marzę i planuję jak te marzenia zrealizować.
GorAna 14:54, 20 wrz 2013

ANIA napisał(a)

Pewnie jest tak jak piszesz. Umnie jest ten problem, że działka jest piaszczysta. Walcząc z chwastami rozłożyliśmy wszędzie, oprócz miejsc gdzie jest trawa, folię, a na nią rozsypaliśmy dość grubą warstwę żwiru. To był pewien etap życia naszego ogrodu. Teraz gdy chcę stworzyć rabatę, ba choćby wsadzić jedną roślinkę, to muszę najpierw zebrać i przenieść żwir, potem przeciąć folię, następnie wybrać piach. Potem nasypać do dołka trochę gliny żeby trzymała wilgoć, a na to dosypać dobrej ziemi i dopiero wtedy wsadzić wymarzoną roślinkę. Stąd u mnie jest jeszcze tak mało roślin, a o rabatach na razie marzę i planuję jak te marzenia zrealizować.

Aniu, dopiero dzisiaj mnie olśniło, że mieszkasz całkiem niedaleko...ogladałam zdjęcia Twojego ogrodu....nie popadaj w pesymizm..ogród jest już piękny...z roku na rok Tobie będzie przybywać doświadczenia , a ogrodowi urody....dla mnie jest fajniej, jak coś rodzi się na moich oczach...jestem cierpliwa...daje sobie czas na zastanowienie...przesadzam , przenoszę, dosadzam i tak na okrągło...jest frajda, bo powstaje coś z niczego
Pozdrawiam
GorAna 19:35, 20 wrz 2013

Ciurkadełko...

GorAna 19:37, 20 wrz 2013

Dzban doczekał się towarzystwa

wejgela znów kwitnie