Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 10:43, 27 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)
Spacer to za mało !! Biorę urlop, poproszę o leżaczek i kawusię. Mam zamiar się rozgościć u ciebie i napawać cudnym widokiem aż tulipki nie przekwitną

Basiu, wystarczy ciepła podusia, kocyk i możesz posiedzieć w kaciku herbacianym....potowarzyszę Ci
Długo nie posiedzimy, bo zaledwie kilka stponi
GorAna 10:44, 27 kwi 2016

kosolka napisał(a)
I znów wiosna w kamiennym.. I te tysiące tulipanów! Aniu, przebijasz wszystkich!! Jest niesamowicie!

Olka, ja się z nikim nie ścigam......no może sama ze sobą
ZieloneWrota 10:45, 27 kwi 2016

GorAna napisał(a)
kąci herbaciany

Taki arystokratyczny kącik piękny, białe tulipany 100% elegancja
GorAna 10:47, 27 kwi 2016

gobasia napisał(a)
To i ja tak zrobię w tym roku.Dokupuję co roku ale te nowe odmiany to co sezon jest ich mniej.W ubiegłym roku miałam nowe ,białe i różowe z białą obwódką ,a w tym zostało z nich może 5 sztuk
Pokażesz wykopki?

Basiu, jak sie chce, by tulipany cieszyły oko nie tylko w jednym sezonie, trzeba niestety je wykopać, przechować i posadzić ponownie.....zwłaszcza te nowe wychuchane odmiany
GorAna 10:50, 27 kwi 2016

ZieloneWrota napisał(a)

Taki arystokratyczny kącik piękny, białe tulipany 100% elegancja

Tam z tułu są posadzone .....chyba różowe, nie pamiętam ale okazało się, że są mniejsze i późniejsze
GorAna 10:58, 27 kwi 2016

paniprzyroda napisał(a)
Zachwycać można się do bólu tymi tulipanami Cuuuudne. Wykopujesz cebulki do koszyczków razem z ziemią, czy ją otrząsasz z korzonków? To jest chyba chyba istotne, czy jeszcze prowadzą wegetację w koszyczkach do całkowitego zaschnięcia liści?
Moja magnolia po przymrozkach wygląda dużo gorzej. Połowę listków stracił tez grujecznik. Poleciały kwiatki serduszek, nawet kwiatki zwykłych żurawek już się chyba nie podniosą. No ale cóż

Mariolko, ja wykopuję tulipany w stadium żółtego liścia. Bez ziemi, wtedy cebula trzyma się jeszcze łodygi i nie gubi w ziemi przybyszowych. Liście wyrzucam, a cebulki do koszyczków. Zapewnia mi to potem, w miarę puste miejsce, żeby na jesieni, móc zasadzić tam, inny kolor. Mimo, to na wiosnę okazuje się, że jakaś cebulka wymknęła się i w grupie białych tulipanów wyrasta zółty, albo inny
Moja serduszka też leży na ziemi
malgorzata_s... 10:58, 27 kwi 2016

Bossski spacerek
babka 11:07, 27 kwi 2016

GorAna napisał(a)

Olka, ja te wykopane cebulki przechowuję w różnych pojemnikach, potem sortuję, malutkie idą do przedszkola, a duże sadzę grupowa na rabatach
Koszyczki czekają do następnego wykopywania

Rozumiem, czyli nie czekając do lipca robisz im out z gleby. Wypróbuję sposób bo lisciory zawsze mnie strasznie irytują.

Znów porcja ślicznych fotek, napawam się
GorAna 11:07, 27 kwi 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bossski spacerek

Nóżek nie zmoczyłaś?....bo mokro
GorAna 11:10, 27 kwi 2016

babka napisał(a)

Rozumiem, czyli nie czekając do lipca robisz im out z gleby. Wypróbuję sposób bo lisciory zawsze mnie strasznie irytują.

Znów porcja ślicznych fotek, napawam się

Ja tulipany wykopuję sukcesywnie, te odmiany, które kwitły najwcześniej , wykopuję już na początku maja, jak tylko liście zaczynają tracić zieloność.....nic im to nie szkodzi