Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Liliowo i kolorowo:)

Liliowo i kolorowo:)

danuta_szwajcer 18:23, 11 mar 2013

Anabell napisał(a)
Z wielkimi donicami to kłopot, ale od wielu lat ustawiam w donicach,jednak jak się przekorzenią też słabiej kwitną staram się ciągle robić nowe. te zwykłe ogrodowe to jedne z pierwszych był okres , miałam ich 60 doniczek i tak rozdawałam znajomym i sadziłam do gruntu. Białą miałam kiedyś jedną wsadziłam do ziemi.też nigdy nie zakwitła. w tym roku przesadzę do donicy. a muszę kupić białą co kwitną na starych i jednorocznych pędach to Endless Sunner.
Mam wózeczek do przewożenia dużych donic na dwóch kółkach.

Haniu podziwiam za te 60 donic Mam piękną białą ogrodową i dopoki jej nie przesadziłam to kwitła bardzo ładnie ale ostatnie dwie zimy zawsze przmroziło ją i ani jednego kwiatka w tym roku jest pod domkiem) co jej zbudowałam dla ochrony no i zobaczymy może to i ta o której piszesz.Teraz już sadze bukietowe bo nie wymarzają i zawsze mają piękne kwiaty
danuta_szwajcer 18:26, 11 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Różyczki masz piękne, nie wątp w siebie, nie ma opcji, żeby się nie udało, a co do dostępności to jestem zdziwiona. Ja kupuję w szkółce na miejscu, więc nie podpowiem gdzie jeszcze mogłabyś kupić.
Będziemy niedługo podziwiać razem z tobą nowa rabatkę
pozdrawiam niedzielnie

Mam w planie starą rabatę na której jest misz-masz przerobić na zupełnie nową i chyba dam sobie spokoj z zakupami przez internet u mnie tez sa szkolki co sprzedaja roze i cos wybiore bo nie kupie teraz korzeni gołych przez internet a za oknem zima
danuta_szwajcer 18:31, 11 mar 2013

mira napisał(a)
róże się udadzą bo już masz i to piękne, ale tak jest że jak sie je pokocha to chce sie ich więcej, ja jesienią posadziłam te wymarzone i nie wiem jak to się stało, że mam już nową listę a tamte przeciez jeszcze nie zakwitły

a z trąbkami się zmartwiłam - kupiłam 10 lilii trąbkowych i tyle przyjdzie czekać na szczęście mam inne i tymi się pocieszę - ale tak jest jak coś jest piękne to trzeba poczekać - moja pierwsza trąbkowa lilia zakwitła w drugim roku - a ja podejrzewałam kota że jak była mała to skoczył i mi czuek może przygnótł - na kogoś trzeba zawsze zwalić więc u mnie jest winowajca zawsze pod nogą bo chodzi za mną krok w krok

No właśnie to chciejstwo) tez ciagle cos dokupuje ale teraz musze uporzadkowac moj ogrod bardziej pod wzgledem kolorow. To fajnie, ze masz towarzysza w ogrodzie u mnie moja sunia "Muszka" tak krok w krok za mna chodzi ale ja to bardzo lubie i sobie z nia zawsze rozmawiam i nie robi zadnych szkod w ogrodzie

ale się rozpisałam
pozdrawiam niedzielnie
danuta_szwajcer 18:33, 11 mar 2013

Maria667 napisał(a)
Witam Cię Danusiu!
Wśród róż dopatrzyłam się u ciebie różowego dyptama jesionolistnego.
Przesadzałaś go kiedyś? Podobno tego nie lubią. Mam różowego i białego. Chcę je rozsadzić, ale nie wiem, jak się do tego zabrać, bo one podobno takie nietykalskie. Nie chciałabym ich wykończyć niechcący.

Odpowiedz juz napisałam ale zapomniałam powiedziec, ze piekny jest biały i nie widziałam takiego
danuta_szwajcer 18:35, 11 mar 2013

boguslawa_madejska napisał(a)

Mam ten krzew różowy,ale nie wiedziałam ze jest biały i że ma taka nazwe ja dostałam jako krzew mojżesza lubie jego zapach.
Też go jesienią przesadzilam i dałam sąsiadce połowe myśle że mu mie zaszkodziłam tym cięciem.

Tez nie znam tego białego ale znam nazwę krzew Mojżesza, bardzo ładny ten biały nawet bym powiedziała ładniejszy
danuta_szwajcer 18:37, 11 mar 2013

Ewa4 napisał(a)
Danusiu gdzies na wątku mi przeleciało nie wiem czy u Ciebie o liliach trąbkowych że co one nie kwitną w pierwszym roku po posadzeniu ?Sądziłam że wszystkie lilie kwitną odrazu po posadzeniu ale ktoś pisał że nie więc pytam bo już sama nie wiem kwitną czy nie ?Pozdrawiam

No niestety z reguły nie zakwitaja ale moga zakwitnąc zakupilas tez inne wiec zakwitną posadz moze do donic juz te trabkowe wiec moze zakwitna bo ja co sadze jesienia to zakwitaja z reguly.
danuta_szwajcer 18:42, 11 mar 2013

eliza3 napisał(a)
Bez to ulubiony krzew moich rodziców, tata zawsze mamie zrywał naręcze na imieniny. Przepraszam za prywatę, ale to takie małe wspomnienie z dzieciństwa
Pozdrawiam cię serdecznie.

Elu też lubie tak wspominac, dla mnie ogród to taka część życia może mama Zosia? bo bez i konwalie kojarze z tymi imieninami
eliza3 18:49, 11 mar 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

Elu też lubie tak wspominac, dla mnie ogród to taka część życia może mama Zosia? bo bez i konwalie kojarze z tymi imieninami

Masz rację, mama Zofia... bez, konwalie, tulipany... piękny ten maj... tylko ta zimna Zośka czasami problemów przysparza
danuta_szwajcer 18:50, 11 mar 2013

grazyna napisał(a)

Ha ha tak samo i ja zrobiłam

Danusiu u Ciebie wszystko pięknie rośnie Czarujesz ?

Jak widac wszyscy tu tak mamy))) kocham ten ogród i każdą roslinke, kwiatek, mój M zawsze sie śmieje i pyta policzyłas już dziś wszystkie kwiatki? a w niedziele to uwielbiam o 5 rano latem wychodzic do ogrodu i to z aparatem wowczas jest najpiekniej ten zapach, spiew ptaków, poranna rosa i hihihi dobrze, ze u mnie wokol nie ma żadnego domu zaraz to nikt mnie nie widzi więc Bożenko na swoj sposó czaruję) A dziś martwie sie o roslinki bo rano pojechałam do pracy padal deszcz i +5 a jak wracałam to oblodzenie już i mroz
grazyna 19:47, 11 mar 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
... niedziele to uwielbiam o 5 rano latem wychodzic do ogrodu

To tak jak ja Danusiu - tylko ja mam moc sąsiadów którzy na szczęście śpią a ja wdycham to cudne poranne powietrze i cieszę się jak dziecko, że mam to co mam

Serdeczności