Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 22:10, 23 lut 2015

hanka_andrus napisał(a)
Trzymam kciuki za udane nasadzenia w węzłowym i pogodę nad nim.

Haniu dziękuję, mam nadzieję, ze jak go zrobię to będzie fajnie, bo teraz to nie ma co pokazywać, choć to w zasadzie przedogródek jest. Mam tam też trzy nowe róże i niestety do przesadzenia, ale mam nadzieję że jeszcze się nie zadomowiły bardzo i pójdzie bezboleśnie.
monteverde 22:25, 23 lut 2015

MarekW napisał(a)
Więc tak. Ogród jeszcze śpi, choć dzisiaj dałem sobie po rękach, bo mnie świerzbiło żeby przyciąć winorośl, ale poczekam jeszcze ze dwa tygodnie. Nic jeszcze nie zakwitło choć krokusy już wychodzą. Jak zakwitną to będzie pięknie jest ich mnóstwo. Czeka mnie także porządkowanie ogrodu bo zostawiłem w jesieni liście jako okrywę zimową. Zauważyłem dziś że werbeny przezimowały, ale czeka je przeprowadzka, bo na niebieskiej w trochę przypadkowych miejscach rosną i trzeba to uporządkować. No i w planach żywopłot węzłowy z lawendy i tawuł japońskich na froncie. Pracy więc nie zabraknie byleby pogoda się nie popsuła.

Marek a nie za późno będzie na winorośl, 2 tygodnie może zacząć płakać, teraz się tnie winorośl i atkinidię faktycznie krokusów miałeś sporo a u mnie też liście do grabienia szczególnie z magnolii bo zostawiłam, żeby robiły za pierzynkę a lawendę będziesz sadzil lekarską czy inną?
MarekW 22:28, 23 lut 2015

Aniu lawenda to już tam jest, tylko przesadzę ale jest to biała lawenda, z winoroślą to już sam nie wiem - piszą że do połowy marca można, jeszcze się waham, ale może potnę - toż to tylko dwa krzaki są
monteverde 22:30, 23 lut 2015

Tnij teraz bo teraz masz gorący okres może coś wypaść, a tak już będzie zrobione zapomniałam o białej
MarekW 22:39, 23 lut 2015

ok to może jutro potnę i może relację zrobię bo tnę jak przystało na winnicę w podwójny Guyot - a i właśnie kosztuję winka z zeszłorocznych zbiorów - mało było owoców ale coś się udało zrobić i nawet smakuje nieźle.
MarekW 22:45, 23 lut 2015

A tak w ogóle to marzy mi się winnica, tylko terenu brak . Ale nadzieja w moim starym ogrodzie w Sanoku, który na nowo mam zagospodarować. Już mam plany jakieś i jak przyjdzie czas to zacznę działać. Będzie tam na pewno rabata angielska, i przynajmniej jeden lub dwa rzędy winorośli (40 szt.???). Drzewa już są i moja thuja, którą posadziłem prawie 25 lat temu z małej gałązki własnoręcznie ukorzenionej- teraz wielkie drzewo.
mira 21:30, 24 lut 2015

Ale masz perspektywy - super
ja już ciachłam wczoraj winorośl - też 2 krzaczki - ale nie umię ciąć i ciachłam tak sobie na czuja - u mnie ciepło ale od jutra stale ma być deszcz
pozdrawiam i czekam na krokusy i u siebie też
Urszulla 17:25, 25 lut 2015

Nadrabiam zaległości, więc doczytałam o tej 4-letniej rocznicy. To ogrom czasu i ogród w tym czasie zmienił swoje oblicze niesamowicienapoje zostaną wypite przez O. w odpowiednim czasie, o to bym się nie martwiła, po prostu teraz nabierają mocy
A tak poważnie to ciekawi mnie sprawa cięcia winorośli, może dasz jakieś instrukcje. Czas na cięcie jest jak jest zimno.
MarekW 20:20, 25 lut 2015

Co do winorośli to na początku wydaje się strasznie trudne ale wcale takie nie jest. W internecie jest sporo materiałów jak to zrobić. A ja robiłem tak
przed

i po

przed

i po
MarekW 20:26, 25 lut 2015

Chodzi o to że winorośl owocuje na latoroślach czyli pędach które wyrosną w danym roku. Jak przezimują stają się łozami i z nich wyrosną kolejne latorośle. Nie będę opisywał wszystkiego bo po co się powtarzać
Tutaj instrukcja cięcia z obrazkami dla zainteresowanych
http://www.winogrona.org/index.php?title=OBRAZKOWY_ELEMENTARZ_CI%C4%98CIA