Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 09:44, 21 cze 2015

katarzynkak napisał(a)
Joluś gratuluje zakupu Niech dobrze rosną i zachwycają kwieciem. Jesli mokro to b.dbb Daj tylko do dołka troche luźniejszego piasku. pozdr. Cie

No ja się boję, że ona pogniją w tym błocie Piasku dam, oczywiście .. i podniosę ile się da. A Ty myślisz Kasia, że one jeszcze w tym roku pokażą jakiegoś kwiatka??
jolka 09:48, 21 cze 2015

Marzenaka napisał(a)
jolka byłam, ale nie kupowałam róż bo nie mam przygotowanych rabat bliżej domu (tu chciałabym posadzić róże, ale to dopiero po zrobieniu elewacji). Pozachwycałam się nimi i tyle. A nie wiesz czy można gdzieś kupić miskanty Morning Light albo Gracillimus? Szukam i szukam i nigdzie nie ma. Chyba pozostaje mi zamówić przez Internet.

A no widzisz, Ty to jesteś rozważna kobieta, a ja.. no właśnie
Zobaczyłam rosarium, przed oczami mi się przewinął Katarzynki ogród, no i skończyło się jak widać A miskanty kupowałam w Hebe (nawojowska) i w Parku M. (stary sącz).
Zerknij tam, może coś znajdziesz Zebrinusy widziałam w ub. tygodniu w Brzeznej.

jolka 09:56, 21 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)
Jolu Ciutkę Cię jpomęcze pytaniami. Zdradz mi kochana w jakiej mniej więcej odległości masz posadzone choiny kanadyjskie, a dokładnie odstęp jedna od drugiej oraz od OGRODZENIA?

anbu napisał(a)

Oooo..... przyłączam się do pytania

Kasiu, Aniu - wcale się nie czuję "pomęczona" , wręcz się cieszę, jeśli mogę coś komuś doradzić A więc w kwestii choin - nie bierzcie dziewczynki ze mnie przykładu. Mam za gęsto i za blisko ogrodzenia. Jakieś 60 cm od płotu i podobnie jedna od drugiej. Dziś bym posadziła metr od płotu i co najmniej tyle samo jedna od drugiej. Przy takich odległościach te piękne drzewa mają możliwość pokazania delikatnych przewieszających się gałązek. U mnie są za gęsto. Możecie też spytać Finki, albo Syli. Obie dziewczyny mają piękne choiny. No nawet mi się zrymowało na koniec

jolka 10:20, 21 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)
Obmyśliłam plan nasadzenia różnego rodzaju zimozielonych tak aby zasłonić betonowy plot. Choina kanadyjska będzie jednym z wyborów poza serbami, jałowcem chiński spartan, cisami. musze to wszystko dopasować do obecnych nasadzeń ale też przed kolejnym sadzenie dobrze byłoby wiedzieć jakie odległości zachować Obecnie mam do dyspozycji 1 metr od ogrodzenia przy czym roślinki niektóre zaczynają się na 1,4 metra...

Kasia, a ten jałowiec chiński to pewna jesteś?? Jakoś tak mi się kojarzą złe opinie dot. jałowców. Że się rozłamują pod śniegiem, ogołacają w starszym wieku, gubią pokrój, brązowieją.. Może się mylę, ale lepiej sprawdź dokładnie. No a choiny, serby i cisy - super wybór

Ja się też cały czas zastanawiam co posadzić na ten żywopłot od południa, najchętniej bym cisa wybrała, bo ten od północnej strony mnie zachwyca Tylko finansowy aspekt cisa nieco studzi moje zapały
Agi2006 11:14, 21 cze 2015

Jolka dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie inwestycje..... Ile Ty ziemi nawiozłaś....! Znam ten ból , bo sama przechodziłam przez roboty ziemne. pięknie u Ciebie się zrobiło...Fantastyczna szałwia, lawenda a róże oszalały. Podziwiam Twoje zaangażowanie. U mnie też troszkę ruszyło, kilka zdjęć mam, ale na razie w telefonie. Na nic nie mam czasu , tym bardziej, że wróciłam do pracy po macierzyńskim. Ale w tym tygodniu o ile pogoda pozwoli muszę zrobić rabatę z bukiem i lawendą, no i ze żwirkiem. I mam pytanie .Dawałaś coś pod swój żwirek? Ja pod kore dałam gazety ale co ze żwirkiem? Podobno maty to nie najlepsze rozwiązanie...
KasiaW76 12:05, 21 cze 2015

jolka napisał(a)

Kasia, a ten jałowiec chiński to pewna jesteś?? Jakoś tak mi się kojarzą złe opinie dot. jałowców. Że się rozłamują pod śniegiem, ogołacają w starszym wieku, gubią pokrój, brązowieją.. Może się mylę, ale lepiej sprawdź dokładnie. No a choiny, serby i cisy - super wybór

Ja się też cały czas zastanawiam co posadzić na ten żywopłot od południa, najchętniej bym cisa wybrała, bo ten od północnej strony mnie zachwyca Tylko finansowy aspekt cisa nieco studzi moje zapały

Gdzieś tam wyczytalam, że jest polecany ale nigdzie nie znalazłam jak się zachowuje w dorosłym wieku. Cisy tez ok jak dla mnie i jeśli padnie wybór to na hicksi bo szybciej rośnie a poza tym u mnie po 18 złotych za taki 120 cm przy czym 40cm hilli to koszt 17 złotych.

Jeśli chodzi o odległości to dlatego pytam aby właśnie nie posadzić za ciasno. Ciasno posadziłam juz szmaragdy bo w odstępach 50 cm i będę na drugi rok co druga rozsadzac. 1,5 metra mam w sumie do dyspozycji od betonowego ogrodzenia lub Ciutkę więcej do 2.0 m i w te luźne przestrzenie chce właśnie choiny. Tam gdzie ciasniej cisy lub jakieś kolumnowe odmiany. Musze kombinowac
anbu 15:33, 21 cze 2015

jolka napisał(a)

Kasiu, Aniu - wcale się nie czuję "pomęczona" , wręcz się cieszę, jeśli mogę coś komuś doradzić A więc w kwestii choin - nie bierzcie dziewczynki ze mnie przykładu. Mam za gęsto i za blisko ogrodzenia. Jakieś 60 cm od płotu i podobnie jedna od drugiej. Dziś bym posadziła metr od płotu i co najmniej tyle samo jedna od drugiej. Przy takich odległościach te piękne drzewa mają możliwość pokazania delikatnych przewieszających się gałązek. U mnie są za gęsto. Możecie też spytać Finki, albo Syli. Obie dziewczyny mają piękne choiny. No nawet mi się zrymowało na koniec

Zapisane w ogrodowym kajecie. Dziękuję
jolka 18:06, 21 cze 2015

Agi2006 napisał(a)
Jolka dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie inwestycje..... Ile Ty ziemi nawiozłaś....! Znam ten ból , bo sama przechodziłam przez roboty ziemne. pięknie u Ciebie się zrobiło...Fantastyczna szałwia, lawenda a róże oszalały. Podziwiam Twoje zaangażowanie. U mnie też troszkę ruszyło, kilka zdjęć mam, ale na razie w telefonie. Na nic nie mam czasu , tym bardziej, że wróciłam do pracy po macierzyńskim. Ale w tym tygodniu o ile pogoda pozwoli muszę zrobić rabatę z bukiem i lawendą, no i ze żwirkiem. I mam pytanie .Dawałaś coś pod swój żwirek? Ja pod kore dałam gazety ale co ze żwirkiem? Podobno maty to nie najlepsze rozwiązanie...

Dawno Cię u mnie nie było?? Ciebie nawet u siebie dawno nie było
A z tą ziemią, to mam już dość, sypiesz i sypiesz w ten ogród, a nic nie widać.
Przynajmniej z czasem mam teraz w miarę spoko, tak więc o ile mnie zwątpienie nie ogarnie, to mam szansę coś porobić Pod żwirkiem nie mam nic. Gleba, ot wszystko

Pozdrówka Agi,
i pokaż fotki jakieś wreszcie
jolka 18:11, 21 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)

Kasia, to jeszcze sobie posprawdzaj ten jałowiec
I cisy dosyć tanie u Ciebie, ja kupowałam wiosną 5 sztuk po 12 zł,
ale nie 120 a może z 60 cm!!

anbu napisał(a)

Zapisane w ogrodowym kajecie. Dziękuję

gabriela_kra... 19:28, 21 cze 2015

Cześc,

dziękuję za odwiedziny u mnie

ja dopiero zlądowałam do domu i tak sobie czytam, że piszecie o sadzonkach lawendy. Przyznam,że nigdy nawet o tym nie pomyślałam,że można ale u mnie przy starszych krzakach w kamieniach same się zrobiły sadzonki kilka przez odłożone łodygi a kilka normalnie nowych skiełkowanych Łącznie 12 sadzonek, już rosną w nowym miejscu

pozdrawiam serdecznie