Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:30, 24 cze 2015

gabriela_krajewska napisał(a)
W takim razie nie mogę się doczekać nowych zdjęć. Wstyd się przyznać, ale gdyby nie ogrodowisko i Wasze ogrody, to nigdy bym nie odkryła jeżówek czy innych skarbów. Teraz staram się choć troszkę wkomponować rośliny typowo ogrodowiskowe w to co już mam. Do zobaczenia później, buziaki

E tam, żadem wstyd Ja też wiele roślin odkryłam dzięki O., np. hortensje. Wcześniej znałam tylko bukietowe, a teraz nie wyobrażam sobie nie mieć ogrodowych. Na jeżówki też zwróciłam większą uwagę, oglądając tutaj przepiękne aranżacje z nimi w roli głównej Ale cóż, tak jak wyżej pisałam, jeżówki również jakieś wycofane, niby już ..już.., ale kwiatów wciąż brak.

Niektóre sięgają mi prawie do pasa, np te na ostatnim zdjęciu, białe, ubiegłoroczne. A inne są malutkie i sięgają do kostki Na przykład ta z tyłu z trzeciego zdjęcia Heh, śmieszne te jeżówki. Czekam na nie niecierpliwie
Donia72 22:36, 24 cze 2015

Ja wczoraj sobie jeżówki kupiłam, ale nie wiem jaki kolorek będą miały I mogą one w korze rosnąć?
jolka 22:38, 24 cze 2015

Agi2006 napisał(a)
Jolu dziękuję za info o "gołej ziemi" pod kamyczki. Też tak planuję ale chciałam się upewnić u znawcy tematu U Ciebie jest tak pięknie! Do mojego wątku wrócę, ale nie mam jeszcze ściągniętych zdjęć i w zasadzie nie ma co pokazywać.Nawet trawa marnie rośnie....Za mało mam czasu przy moim maleństwie na ogród...A szkoda

Oj, ja znawcą nie jestem w tej materii. Długo miałam wielkie opory przed sypaniem żwirku na gołą ziemię. Trochę się przełamałam po podsypaniu kul bukszpanowych żwirem. Jak to mówią, najtrudniejszy pierwszy raz. Dla Ciebie rabatki w żwirku a dla maleństwa całuski

Tak, teraz będę przynudzać lawendowo Ale lubię sobie potem zerknąć wstecz, jak się ogród zmienia...
jolka 22:53, 24 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)
U mnie dzisiaj juz nie leje można działać

Kasia, u mnie niby też nie pada, ale zimno jest. W ogóle, jak dziś byłam na działce, to jakoś tak jesiennie było. Powietrze przydymione, zasnute. Sąsiedzi pali w piecach, dym z kominów snuł się nisko. W oddali było widać dym i ogniska (chyba ludzie suche siano palą). A ja podlewałam i plewiłam rabatę hortnesjowo-rozchodnikową. Kupiłam 9 worków kory, wystarczyło tylko na podsypanie pomiędzy tujami a hortensjami. Jeszcze pół rabaty do wysypania - między hortensjami a rozchodnikami. Mam nadzieję, że do sobory będę mogła pokazać całość, dziś 1/2 rabaty

Na szczęście posadzone tydzień temu pissardi stoją sztywno, bo już przewrażliwiona jestem na ich punkcie. I lubię ten bluszcz zielony, co się za szmaragdami chowa. Pamiętam jak go kupowałam rok temu w biedronce. Gość z kolejki się mnie pytał: pani, a to kwitnie? nie ..odpowiadam, nie kwitnie. A to po co pani kupuje, jak nie kwitnie? heh ..

jolka 22:57, 24 cze 2015

katarzynkak napisał(a)
Jolu wpadam sie pochwalić, że cięcie buksów w kulki mam juz za sobą Pozostały jeszcze obwódki, ale to juz luzik.
A u Ciebie jak zwykle pieknie Mnóstwo pakow ma ta różyczka. Jak zakwitnie to dopiero będzie widok. pozdrawiam ciepło.
k

Ależ Ci zazdroszczę , u mnie cięcie buksów stoi w miejscu. Nawet o tym dziś nie pomyślałam. Idę do Ciebie zobaczyć
AnnaCh 22:58, 24 cze 2015

A przy pissardi to widać te vanilki? To Twoje chyba większe od mojej
Ślicznie u Ciebie.
Co do pogody, to u mnie dziś nawet znośnie było, ale nie za bogato jeżeli chodzi o temperaturę i słońce.
jolka 23:07, 24 cze 2015

Donia72 napisał(a)
Ja wczoraj sobie jeżówki kupiłam, ale nie wiem jaki kolorek będą miały I mogą one w korze rosnąć?

Donia, no ja właśnie też nie wiem, jaki kolor będą miały moje jeżówki Tym bardziej niecierpliwie czekam na kwiatuszki. Myślę, że mogą rosnąć w korze. Zresztą nie wyobrażam sobie u mnie rabat bez kory. Nie dałabym rady z plewieniem, tak więc muszą sobie radzić Skoro u jeżówek kwiatków brak, zostawiam Ci ostróżkę Mam nadzieję, że lubisz, bo ja lubię bardzo

jolka 23:16, 24 cze 2015

AnnaCh napisał(a)
A przy pissardi to widać te vanilki? To Twoje chyba większe od mojej Ślicznie u Ciebie. Co do pogody, to u mnie dziś nawet znośnie było, ale nie za bogato jeżeli chodzi o temperaturę i słońce.

Aniu, vanilki są po lewej od pissardi. Zabrakło mi kory, przez to słabo je widać. Do soboty uzupełnię. Podlałam je dziś solidnie, bo sucho jest. Ogólnie wszystkie mają pączki, ale nie są jakieś wielkie. Nie przejmuje się tym, za rok mają być ładne Teraz mają się tylko przyjąć i wzmocnić, by za rok wyglądać tak, jak dziś limki:

Donia72 23:16, 24 cze 2015

Bardzo lubię ostróżki, ja zresztą lubię wszelkie kwiatki
sylwia_slomc... 23:27, 24 cze 2015

O matko ile pąków, ależ się będzie działo, czym Ty ją karmisz?