Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Kawa 14:03, 29 sty 2016

Joluś a hortki to masz w słońcu i runiankę?
bo ja w słońcu ale się zastanawiam czy jest jakaś szansa żeby rosły w półcieniu lub jasnym cieniu?
jolka 17:53, 29 sty 2016

Kamilka - Edyta(lindsay80) mi przysłała stipę Jutro będę siać
A hortki i runiankę mam od wschodu - słońce do ok 12nastej.
Myślę, że w półcieniu runianka będzie rosła jeszcze lepiej.
Co do hortensji . obstawiałabym, że też dadzą radę.

jolka 18:28, 29 sty 2016

A u mnie nowy plan ogrodowy spontanicznie się rodzi.
Temat: szklarnia(!)
Heh, sama jestem ciekawa co z tego wyniknie

A w ogóle w kwestii architektury ogrodowej na ten rok znów mamy dużo planów:
- domek ogrodnika,
- placyk kostkowy/granitowy w gaju brzozowym,
- placyk żwirowy z huśtawką,
- ścieżki w dolnej, owocowej części ogrodu.

W kwestii ogrodowo-roślinnej z grubszych tematów to zagospodarowanie dużej skarpy od południowej strony i posianie trawy w części sadowo/jagodowej.

Niestety wszystkie tematy dość kosztochłonne

Luki 20:37, 29 sty 2016

Jolu plany spore, ale życzę by sił i środków na wszystko starczyło Najbardziej mnie zaciekawiło zagospodarowanie południowej skarpy bo znam taką jedną, która nie potrafi przyswoić sobie żadnego pomysłu
Ewik 20:42, 29 sty 2016

Plany ogrodowe zapowiadaja sie super .
frezja 22:10, 29 sty 2016

jolka napisał(a)
Lubie cisy, zadowolona jestem, że je daliśmy jako żywopłot przed domem. Mają teraz śliczne młode przyrosty, i takie się zrobiły "misiowate" Bo na początku były chude patyczaki Żurawki dodają kolorytu.

Cieszę się bardzo, że znalazłam Twój bardzo ciekawy i piękny ogród ; najpierw wypada się przywitać i czynię to z wielką przyjemnością ..wpadłam tu z innego wątku i od 2 godzin nic nie robię tylko podczytuję

Cisy - dlatego je cytuję - urzekły mnie swoją urodą i żeby tylko one...wszystko zadbane, dokarmione, wypielęgnowane i dopieszczone...mają jak u mamy
jolka 13:59, 30 sty 2016

Luki napisał(a)
Jolu plany spore, ale życzę by sił i środków na wszystko starczyło Najbardziej mnie zaciekawiło zagospodarowanie południowej skarpy bo znam taką jedną, która nie potrafi przyswoić sobie żadnego pomysłu

Łukasz, plany z rozmachem
A "TA JEDNA" od skarpy to kto?
Może razem sobie jakiś pomysł przyswoimy??

PS. Mam gazetę z Twoim ogrodem!! Gratulacje, pięknie wszystko wygląda. Oczywiście nie omieszkałam się wszystkim wokół pochwalić, że ten ogród i jego Twórcę to ja znam

jolka 14:04, 30 sty 2016

Ewik napisał(a)
Plany ogrodowe zapowiadaja sie super .

No Ewusia, z planami to jest tak, że papier wszystko przyjmie Można wymyślać do woli, zobaczymy jak z realizacją będzie

Obecnie się doktoryzuję w temacie szklarni, strasznie mi się podoba szklarnia Gosi-Kokoszki Przekopuje się przez Jej piękny ogród, żeby się jak najwięcej dowiedzieć. https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=332

Pewnie jeszcze wiele podobnych szklarni jest na O., ale nie sposób wszystkiego ogarnąć

jolka 14:10, 30 sty 2016

frezja napisał(a)

Cieszę się bardzo, że znalazłam Twój bardzo ciekawy i piękny ogród ; najpierw wypada się przywitać i czynię to z wielką przyjemnością ..wpadłam tu z innego wątku i od 2 godzin nic nie robię tylko podczytuję

Cisy - dlatego je cytuję - urzekły mnie swoją urodą i żeby tylko one...wszystko zadbane, dokarmione, wypielęgnowane i dopieszczone...mają jak u mamy

Ewusia, ja też się cieszę, że mnie odwiedziłaś I dziękuję za miłe słówka. Za bardzo nie czytaj, szkoda czasu.. obrazki letnie przeleć i będziesz w temacie A cisy lubię, zwłaszcza w tej fazie jak zacytowałaś, z takim świeżym soczystym przyrostem

jolka 14:21, 30 sty 2016

Wkleję jeszcze fotki robocze dla Edyty. Pokrywy do skrzyń na warzywa. Niestety za mało miejsca mam w piwnicy a one dość ciężkie są, tak więc w wersji "na sucho", nie nałożone na skrzynie.

Stolarz zrobił taką konstrukcję i obił agrowłókniną jeszcze u siebie w warsztacie,
tak więc nie zdążyłam pomalować drewna. Wygląda to tak (awers/rewers):

Pokrywy będą montowane do skrzyń na takich zawiasach, jak drzwi. Na całej długości skrzyni (2m) są trzy zawiasy. Jedna część zawiasu przykręcona do pokrywy, druga do skrzynki. Zaznaczyłam na czerwono na skrzynkach, bo słabo widać.

Tak więc skrzynie można będzie częściowo wietrzyć, przysłaniać, całkiem zamknąć lub całkiem odsłonić - wg potrzeb. Jak się sprawdzi - zobaczymy.