Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

anbu 20:55, 12 kwi 2016

Joluś ślicznie dziękuję za info o trzmielinkach :-*
Kompostu zazdraszczam muszę poszukać u siebie
gabriela_kra... 08:38, 13 kwi 2016

jolka napisał(a)

Gabi, dzięki za głos rozsądku. Mam ulotkę - sprawdziłam skład: azot - 1,3%, fosfor 2,2%, pH 6,5, substancja organiczna 55%.

Hm.. tylko że mnie to niewiele mówi

Nasz był kiepski, dlatego ja całkowicie zrezygnowałam.
AnnaCh 08:44, 13 kwi 2016

Mój ten z miejskiej kompostowni jest też całkiem ładny. Nie ma w nim tak jak w tej dyskusji było pisane śmieci czy szkieł. Skład też jest na opakowaniu, dziś zobaczę jak wrócę do domu, ale co mi to da? Też się nie znam, mus poczytać
Toszka 08:51, 13 kwi 2016

Aniu, to nie chodzi o śmieci czy szkła, to chodzi o zawartość metali ciężkich (np. ołów, rtęć etc) pochodzący z roslin np. rosnących przy ulicach.
Tego nie widać gołym okiem, a w składzie i wynikach badań tego nie podają (oficjalnie)
AnnaCh 09:22, 13 kwi 2016

No do warzywniaka, czy pod krzaczki nie daję, tylko od teściowej przywiozłam, a ten kupny na razie tylko pod rośliny ozdobne i trawę. Swojego się jeszcze nie dorobiłam
jolka 19:36, 14 kwi 2016

A oto jaki piękny prezencik dostałam dzisiaj od Iwci-Żabci
Pięknie zapakowana, w hurtowych ilościach IceDance

Iwonka, bardzo bardzo Ci dziękuję

Pojechałam po południu wsadzić trawki, ale nawet nie zdążyłam ich obfocić, bo już się ciemno robiło.
Pogoda u nas beznadziejna, deszcz, wiatr, zimno!! Brr..

paulina_ns 19:40, 14 kwi 2016

jolka napisał(a)
A oto jaki piękny prezencik dostałam dzisiaj od Iwci-Żabci
Pięknie zapakowana, w hurtowych ilościach IceDance

Iwonka, bardzo bardzo Ci dziękuję

Pojechałam po południu wsadzić trawki, ale nawet nie zdążyłam ich obfocić, bo już się ciemno robiło.
Pogoda u nas beznadziejna, deszcz, wiatr, zimno!! Brr..

Super prezencik, a jakie piękne korzenia mają moje ice dance powoli zaczynają odzywać po zimie a jak tam Jolus stipa?? U mnie niektóre sadzonki liche się zrobiły, ale reszta całkiem, całkiem daje rade po pikowaniu.
jolka 19:52, 14 kwi 2016

Paulinka u mnie podobnie, niektóre sadzonki ładne, inne jakby słabsze. Takie cieniutkie i wiotkie się robią. Przeniosłam je do domu z balkonu, bo mi się wydaje że zimno. Jakby było całkiem źle, to jeszcze sobie zostawiłam trochę siewek na przepikowanie, ale może nie będzie aż tak źle

A prezencik od Iwci pierwsza klasa
Korzenie nawet lekko przycinałam, żeby ich nie zawijać przy sadzeniu.

paulina_ns 19:59, 14 kwi 2016

jolka napisał(a)
Paulinka u mnie podobnie, niektóre sadzonki ładne, inne jakby słabsze. Takie cieniutkie i wiotkie się robią. Przeniosłam je do domu z balkonu, bo mi się wydaje że zimno. Jakby było całkiem źle, to jeszcze sobie zostawiłam trochę siewek na przepikowanie, ale może nie będzie aż tak źle

A prezencik od Iwci pierwsza klasa
Korzenie nawet lekko przycinałam, żeby ich nie zawijać przy sadzeniu.

U mnie też kilka jeszcze siedzi nie przepikowanych no musisz uważać ja tak jedna wielodoniczke ze stipa załatwilam, zostawiłam na noc i dziwnie wygląda teraz i raczej nic z jej nie będzie. Wyczytałam,że powinno się ją hartowac dopiero tak ok 2 tyg przed wsadzeniem do ogrodu. I uważać na wiatry, bo też jej szkodzą, a wiesz jak to u nas z tymi wiatrami
jolka 20:56, 14 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)

U mnie też kilka jeszcze siedzi nie przepikowanych no musisz uważać ja tak jedna wielodoniczke ze stipa załatwilam, zostawiłam na noc i dziwnie wygląda teraz i raczej nic z jej nie będzie. Wyczytałam,że powinno się ją hartowac dopiero tak ok 2 tyg przed wsadzeniem do ogrodu. I uważać na wiatry, bo też jej szkodzą, a wiesz jak to u nas z tymi wiatrami

Ty mnie nawet nie strasz!! Moje były na zewnątrz przez kilka nocy!
Ciepło było, fajnie.. no to pomyślałam, że lepiej jej na zewnątrz będzie niż na parapecie. Ot, durnota!!