Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Toszka 09:25, 12 kwi 2016

Bierz, łap ten kompost. Jedno co tylko bym odradziła to uzywanie go pod plony konsumpcyjne. A poza tym bierz, przekopuj w ogrodzie z macierzystą ziemią. Ogród będzie wielce szczęśliwy
nicol21 10:39, 12 kwi 2016

Cena kompostu zaraz u nich podskoczy ale super, że znalazłyście - w takiej cenie to bym duuuużo kupiła tak żeby przekopać dobrze. A wygląda pięknie, czarniutko, świeżo!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Izoldka 10:44, 12 kwi 2016

Szkoda, że ode mnie tak daleko bo przydałby się kompost na pewno
gabriela_kra... 14:09, 12 kwi 2016

Joluś, ja bym tego kompostu nie brała....

Pracuję w urzędzie gdzie zajmuję się odpadami komunalnymi, współpracujemy stale z firmą MPO wywożącą śmieci. U nas tez jest ten kompost, nazywa się Torhum, też kosztuje grosze. Oni go robią z bioodpadów z nieruchomości, ale tam idzie wszystko zgrabiona trawa ( gdzie czasem na chodniki sypią chemię zimą), i przetwarzają ten kompost chemicznie...To nie leży u nich jak u nas latami...byłam na terenie kompostowni, widziałam cały proces. Hałdy takie jak i u nas.

Pytałam kiedyś "naszą Danusię" o ten kompost, gdyż chciałam do skrzyń i na nasz trawnik - odradziła...Jakby co to jeszcze zapytaj jak chcesz kogoś o skład, ale ja bym nie ryzykowała...

gabriela_kra... 14:14, 12 kwi 2016

Tu link do rozmowy o kompoście:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywa-uprawiane-w-skrzyniach-pojemnikach?page=33
jolka 18:29, 12 kwi 2016

Kawa napisał(a)
hej Jola normalne dzięki za namiary znalazłam i też nie wiedziałam ze taka ulica jest edit powalasz mnie tymi swoimi siewkami/sadzonkami

Haha, siewki/sadzonki dziś przetransportowałam na północny balkon, nich się hartują Zastanawiam się czy już nie mogłabym wysadzić tych werben do ogrodu..

Z tym kompostem uważaj, bo różne są opinie i czort wie co oni tam do tego dają. Chociaż wygląda ładnie. My daliśmy tylko ciut do skrzyń, ale na rabaty kwiatowe jak najbardziej.

Buziaki
jolka 18:32, 12 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Bierz, łap ten kompost. Jedno co tylko bym odradziła to uzywanie go pod plony konsumpcyjne. A poza tym bierz, przekopuj w ogrodzie z macierzystą ziemią. Ogród będzie wielce szczęśliwy

No dokładnie Toszka. Od części użytkowej z daleka, a do ozdobnej jak najbardziej. W najbliższym czasie mam zamiar wyścielić róże tym kompostem. Mam taką rabatę od południowej strony, gdzie mi zawsze wiatr korę wywiewa. No to będzie zamiennik

PS. Kiedy wreszcie założysz swój wątek, hmm??

jolka 18:42, 12 kwi 2016

nicol21 napisał(a)
Cena kompostu zaraz u nich podskoczy ale super, że znalazłyście - w takiej cenie to bym duuuużo kupiła tak żeby przekopać dobrze. A wygląda pięknie, czarniutko, świeżo!

Wygląda super, choć czytając różne dyskusje trzeba zachować umiar..
A cena to w ogóle jest śmieszna, zwłaszcza jak się kupuje na worki

jolka 18:43, 12 kwi 2016

Izoldka napisał(a)
Szkoda, że ode mnie tak daleko bo przydałby się kompost na pewno

Izka, pewnie bliżej K-kowa też są takie kompostownie.
Musisz się rozejrzeć
jolka 18:56, 12 kwi 2016

gabriela_krajewska napisał(a)
Joluś, ja bym tego kompostu nie brała....

Pytałam kiedyś "naszą Danusię" o ten kompost, gdyż chciałam do skrzyń i na nasz trawnik - odradziła...Jakby co to jeszcze zapytaj jak chcesz kogoś o skład, ale ja bym nie ryzykowała...

Gabi, dzięki za głos rozsądku. Mam ulotkę - sprawdziłam skład: azot - 1,3%, fosfor 2,2%, pH 6,5, substancja organiczna 55%.

Hm.. tylko że mnie to niewiele mówi