Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 13:37, 19 sie 2016

anbu napisał(a)
Joluś Twoje hortensje wzbudzają ogólnopolskie poruszenie Ja nie wiem czym Ty je karmisz Cud, miód i orzeszki po prostu

Haha, poważnie?? Super, cieszę się

A tak serio to pogoda im sprzyja, a ja tylko je wiosną podkarmiłam. Muszę je porządnie wyplewić i w przyszłym roku dać coś extra z przodu, bo na razie to z dolnym piętrem trochę słabo Dzięki Aniu za miłe słowa

jolka 13:46, 19 sie 2016

BasiaLT napisał(a)

No ja pierdziu... to chyba jakieś nieporozumienie z tymi wodociągami! Przecież oni powinni monitorować wodę NON STOP. Mam kuzynkę w wodociągach i wiem że oni robią chyba co godzinę analizę wody w laboratoriach. Jak tylko coś jest nie tak to z miejsca mają OBOWIĄZEK powiadomić sanepid i urząd miasta. Ta sprawa u ciebie to się nadaje do mediów po prostu.

Toszka napisał(a)

Nie powinnaś tak tej sprawy zostawiać - możesz napisać pismo do wodociągów i oddzielne do sanepidu. Można dodatkowo pismem poinformować w urzędzie wydział środowiska. Płacisz przecież za wodę i oczekujesz zdrowej, czystej wody.

Mozna sąsiadów zaalarmować. Może ktoś jeszcze zrobi badanie wody. W kupie raźniej

iwka napisał(a)
no nieźle z tą wodą

Dziewczyny, z wodą trochę się zamieszanie porobiło. Dzwoniłam do wodociągów, zlecili na drugi dzień badanie dodatkowe.

Poza tym przysłali nam technika do domu, który pobierał próbki u nas w domu. Raczej nam wmawiał, że źle pobraliśmy próbki, "nie opaliliśmy zaworu przez pobraniem wody" (cyt); woda długo stała w rurach, bojesteśmy ostatnim domem i takie tam.. Ostatecznie mają nas poinformować o wynikach wszystkich tych badań, i technik powiedział, że za jakiś czas przyjdzie jeszcze do nas pobrać próbki.

I jeszcze robił taką dziwną próbę.. ktoś tam gdzieś wpuścił chlor do wodociągu, a pan odkręcił u nas wodę w kranie i za pomocą jakichś odczynników sprawdzał za jaki czas ten chlor do nas dojdzie. No i wyszło mu że za 15 minut. Hmm... jakieś takie czary mary z tą wodą
jolka 22:24, 22 sie 2016

Dziś wreszcie zdążyłam ciachnąć cisy, jeszcze sierpień, więc może bardzo nie zgrzeszyłam
Limki wystają trochę ponad cisa i lekko się na nim opierają

Widać już lekko pudrowy odcień, jesienny..
jolka 22:31, 22 sie 2016

Jak już jestem w temacie limkowym, to ponudzę trochę dzisiejsza hortensjową Limki delikatnie oparte na buksowych kulkach

Niektóre wolą mięciutkie posłanie z runianki

jolka 22:44, 22 sie 2016

Żeby nie było, że mam same limki w ogrodzie to dla odmiany moje pierwsze spotkanie z hacone
Zawsze mi się podobała w innych ogrodach, zobaczymy jak się u mnie sprawdzi.

Poza tym, mam drugi rzut białej szałwii tegorocznej

No i doczekałam się pierwszego malutkiego kwiatuszka artemis. Piękny jest, taki śmietankowy
Czekam na więcej Jeszcze widać małe pączki, więc może się doczekam
m_gocha 00:10, 23 sie 2016

Ja też kupiłam ostatnio 3 hakone i mam nadzieję, że pięknie się rozrosną. Podobają mi się kulki bukszpanowe utopione w hakone Będziesz miała kolejną piękną rabatkę
asiak 07:45, 23 sie 2016

Piękne rabaty
Zanim trafiłam na O, niekoniecznie podobały mi się bukszpany, ale jak patrzę jakie one u Was piękne, postanowiłam zrobić sobie trochę sadzonek
Jak to gusty się zmieniają
Kawa 07:50, 23 sie 2016

Joluś już się limki przebarwiają a ja jeszcze do Ciebie ne dotarłam

fajnie ta hakone wygląda będę podglądać jak się u ciebie sprawdzi może i u mnie znajdzie miejsce
BasiaLT 07:53, 23 sie 2016

Dziewczyny, z wodą trochę się zamieszanie porobiło. Dzwoniłam do wodociągów, zlecili na drugi dzień badanie dodatkowe.

Poza tym przysłali nam technika do domu, który pobierał próbki u nas w domu. Raczej nam wmawiał, że źle pobraliśmy próbki, "nie opaliliśmy zaworu przez pobraniem wody" (cyt); woda długo stała w rurach, bo jesteśmy ostatnim domem i takie tam.. Ostatecznie mają nas poinformować o wynikach wszystkich tych badań, i technik powiedział, że za jakiś czas przyjdzie jeszcze do nas pobrać próbki.

I jeszcze robił taką dziwną próbę.. ktoś tam gdzieś wpuścił chlor do wodociągu, a pan odkręcił u nas wodę w kranie i za pomocą jakichś odczynników sprawdzał za jaki czas ten chlor do nas dojdzie. No i wyszło mu że za 15 minut. Hmm... jakieś takie czary mary z tą wodą

Nie no nie wytrzymie.... a jakie znaczenie ma miejsce odbioru wody? prawda jest taka że wodociąg gdzieś nie jest szczelny i ma kontakt z szambem albo kanalizacją. A ta próba chlorem to nie próba, tylko dezynfekcja rur bo pewnie sami nie wiedzą gdzie mają źródło zakażenia. Przez jakiś czas proponowałabym pić wodę tylko przegotowaną, nawet do mycia zębów.

A tak poza tym to masz cudne rabaty
Luki 08:41, 23 sie 2016

Oj Jolu przepiękną masz tą rabate z limkami napatrzeć się nie mogę, szkoda że moje zawsze wiosną przymrozek uszkodzi i opóźnia kwitnienie.
Z hakone będziesz zadowolona bo to na prawdę piękna trawka, a przy przejściu będzie co miziać