Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Moniq 14:44, 30 sty 2017

jolka napisał(a)

Moniq.. dziękuję za miłe słówka Ja w sumie też na etapie poszukiwań w temacie szklarni, ale chyba się zdecydujemy na tę, o której rozmawiamy. Skarpę mam zamiar obsadzić wrzosami, wrzoścami i trawami. No i mam nadzieję, że sadzona jesienią irga przetrwa tę dość ostrą zimę. Jeszcze mnie korci, żeby na skarpę żurawiny wprowadzić. Już raz miałam zamiar, ale mi Toszka rozradziła. A tu fakt jest taki, że zaczyna mi się miejsce w ogrodzie wyczerpywać więc muszę myśleć pragmatycznie

Wielkie dzieki. Jak mozesz zdradz prosze w jakiej odleglosci sadzilas od siebie larisy. Zadowolona z nich jestes?
Co do szklarni ciezko mi sie tez zdecydowac; czas powoli goni, ponoc wiosna w lutym ma huz byc

Ananasek 21:19, 30 sty 2017

jolka napisał(a)
Właśnie a'propo ruchów wspomnianych - takie pytanie ...
myślicie, że taka szklarnia fajna będzie??
http://allegro.pl/szklarnia-poliweglan-7-75-m2-250x310-hit-i5736803406.html#thumb/5

Joluś!...szklarnia wygląda całkiem solidnie. Ja w tym roku będę chyba mieć taką: https://www.ptfpolska.pl/2,1,125,173,ogorek_18m2.html

ciekawe jak będą się sprawowały nasze nowe "gadżety
Kawa 08:35, 31 sty 2017

Jola twoja szklarnia to przeciwiatrowa musi być
ciekawe co wymyślicie
jolka 09:46, 31 sty 2017

bdan napisał(a)
Ja w zeszłym roku przymierzałam się do tej Trioszki, ale to juz inny budżet ale też jest większa. Ja youtube można znaleźć filmiki, zwłaszcza na stronach rosyjskich

http://esklepmatbud.pl/szklarnie-z-poliweglanu/1006-szklarnia-z-poliweglanu-dacznaja-trioszka-rozne-dlugosci-klasa-gwarantowana-wytrzymalosc-arlen-tm.html

Rzeczywiście wygląda na fajną i stabilną. Dziękuję za informację. Ale chyba ostatecznie zdecydujemy się na tę, co pokazywałam. eM. rozmawiał już z producentem i ten mu poradził, że jeśli są wiatry to zdecydowanie poleca grubość szybek 6 mm (a nie 4).

Pytaliśmy również o te "drgające szybki", o których pisała Asia. No i tutaj też gość mówił z sensem - w normalnym oknie też szyba by drgała, jeśli nie byłoby uszczelki. Radził od razu zasilikonować i powinno być dobrze.
jolka 09:53, 31 sty 2017

Moniq napisał(a)
Wielkie dzieki. Jak mozesz zdradz prosze w jakiej odleglosci sadzilas od siebie larisy. Zadowolona z nich jestes?
Co do szklarni ciezko mi sie tez zdecydowac; czas powoli goni, ponoc wiosna w lutym ma huz byc

Ogólnie jestem z nich zadowolona, choć trochę mnie denerwuje, że część pąków opada nim zakwitnie. W tym roku mam zamiar trochę bardziej radykalnie ją przyciąć, by miała mniej pąków, ale by one zakwitły. Myślę, że możesz szadzić nawet co 1,5 metra. Ja mam gęściej posadzone, ale spokojnie mogłaby by być luźniej.

A co do szklarni to u nas już raczej postanowione

jolka 09:55, 31 sty 2017

Ananasek napisał(a)
Joluś!...szklarnia wygląda całkiem solidnie. Ja w tym roku będę chyba mieć taką: https://www.ptfpolska.pl/2,1,125,173,ogorek_18m2.html ciekawe jak będą się sprawowały nasze nowe "gadżety

No mam nadzieję, że będą się sprawowały dobrze
Choć nie ma się co oszukiwać, samo rosło nie będzie.
Wietrzenie, podlewanie, obrywanie ,,, i cała ta otoczka musi być

PS. o jeżówkach pamiętam
lindsay80 09:58, 31 sty 2017

Jola, te same tematy zgłębiamy, też się przymierzam po zakupu takiej szklarni z poliwęglanu.
Boję się tylko, że te 4mm poliwęglanu to trochę mało, pewniejsza by była taka o grubości 6 mm, tylko cena wtedy już znacznie wyższa jest.
jolka 10:00, 31 sty 2017

Kawa napisał(a)
Jola twoja szklarnia to przeciwiatrowa musi być
ciekawe co wymyślicie

No będzie Grubość 6 mm, fundament z bloczków betonowych, kotwy co najmniej ma każdym rogu
Tajfun jej nie ruszy

Haha, obym się nie okazała naiwna i w efekcie nie musiała kawałków szklarni po wsi szukać
jolka 10:07, 31 sty 2017

lindsay80 napisał(a)
Jola, te same tematy zgłębiamy, też się przymierzam po zakupu takiej szklarni z poliwęglanu.
Boję się tylko, że te 4mm poliwęglanu to trochę mało, pewniejsza by była taka o grubości 6 mm, tylko cena wtedy już znacznie wyższa jest.

Edyta z tego co eM. wczoraj rozmawiał z producentem - z ceną zamkniemy się w 2tys. Tak więc w sumie nie ma aż tak dużej różnicy. No i przy trudniejszych warunkach atmosferycznych zdecydowanie 6 mm.

bdan 10:38, 31 sty 2017

Plusem tej Trioszki jest też to, że ona jest z jednego kawałka poliwęglanu, więc w tych rowkach jest mniejsza szansa na zbrudzenia, powstałe w wyniku nieszczelności, czy skropleń.
Ale to chyba tylko wizualna część.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies