Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 11:38, 09 lut 2017

Ewelina mam ciemierniki, ale na razie w głębokim uśpieniu. I dobrze, niech jeszcze śpią Mróz był dziś u nas w nocy - 10 stopni. A śniegu za wiele nie ma ...

jolka 11:43, 09 lut 2017

A wiadomość dnia jest taka: szklarnia zamówiona - jutro będzie dostarczona
Ostatecznie wzięliśmy 4,30 x 2,50. Czyli podobna do tej co ma Asia
Poliwęglan 6 mm.

No i od razu wniosek pragmatyczny -
postawienie takiej szklarni oznacza 10,75 metra kwadratowego mniej do plewienia/koszenia w ogrodzie

Hehe
Ananasek 17:01, 09 lut 2017

Joluś! Co za niespodziankę mi sprawiłaś!
Jeżówki jeszcze dziś (część) wysiewam! ..ale mi tego nazbierałaś!!!
Podzielę się z Mamą i sąsiadką
Teraz mi powiedz, czy jest szansa że zakwitną w tym roku? i czy jest to jedna odmiana czy mieszanka z całego Twojego ogrodu??

Ps. też mam już swoją szklarenkę... czeka w kartonie w garażu, bo na zewnątrz śnieg.
jolka 19:29, 09 lut 2017

Ananasek napisał(a)
Joluś! Co za niespodziankę mi sprawiłaś!
Jeżówki jeszcze dziś (część) wysiewam! ..ale mi tego nazbierałaś!!!
Podzielę się z Mamą i sąsiadką Teraz mi powiedz, czy jest szansa że zakwitną w tym roku? i czy jest to jedna odmiana czy mieszanka z całego Twojego ogrodu?? Ps. też mam już swoją szklarenkę... czeka w kartonie w garażu, bo na zewnątrz śnieg.

No to się cieszę, że niespodzianka doszła
Jest to mieszanka różnych, z przewagą białych tradycyjnych.

Na 100% nie zakwitną w tym roku, jeśli wzejdą to zakwitną za rok.
A najlepszy pomysł to tak jak już rozmawiałyśmy..jak będziesz w moich okolicach - to się zdzwonimy i weźmiesz sobie normalne sadzonki. To jest wg mnie opcja najpewniejsza

AnnaCh 19:56, 09 lut 2017

Jola, nie do końca jest tak z kwitnieniem jeżówek. Jak się sieje tak wcześnie jak teraz, to na jesieni potrafią zakwitnąć Siałam w zeszłym roku i część kwitła
frezja 20:44, 09 lut 2017

AnnaCh napisał(a)
Siałam w zeszłym roku i część kwitła

U mnie też było podobnie
Ananasek 21:29, 09 lut 2017

jolka napisał(a)

No to się cieszę, że niespodzianka doszła
Jest to mieszanka różnych, z przewagą białych tradycyjnych.

Na 100% nie zakwitną w tym roku, jeśli wzejdą to zakwitną za rok.
A najlepszy pomysł to tak jak już rozmawiałyśmy..jak będziesz w moich okolicach - to się zdzwonimy i weźmiesz sobie normalne sadzonki. To jest wg mnie opcja najpewniejsza

Tak. bardzo chętnie... wówczas będę mogła się zrewanżować Mam obiecaną irgę
jolka 08:59, 10 lut 2017

AnnaCh napisał(a)
Jola, nie do końca jest tak z kwitnieniem jeżówek. Jak się sieje tak wcześnie jak teraz, to na jesieni potrafią zakwitnąć Siałam w zeszłym roku i część kwitła

frezja napisał(a)

U mnie też było podobnie

A no to nie wiedziałam, że one takie szybkie potrafią być Pewnie dlatego, że ich nie wysiewałam wcześniej do doniczek, tylko rosły sobie w swoim naturalnym rytmie pod płotem Ale jeśli wsiane teraz zakwitną w tym roku, to tylko się cieszyć Dzięki za oświecenie dziewczyny!

W sumie tak sobie teraz przypominam, że jak w ub. roku siałam do doniczek rozplenicę, to też pod jesień już małe kotki miała. Więc pewnie z jeżówkami podobnie jest
jolka 09:05, 10 lut 2017

Ananasek napisał(a)
Tak. bardzo chętnie... wówczas będę mogła się zrewanżować Mam obiecaną irgę

Super super, irga się przyda na skarpę W sumie to ciekawa jestem jak tam moja skarpa przetrwa pierwszą zimę. Jak irga przezimuje, wrzosy, rozplenice. Jeśli wrzosy okażą się współpracować to je wprowadzę w większej ilości na skarpę.
m_gocha 23:56, 10 lut 2017

Ciekawa jestem jak tam Twoje wrzosy na skarpie?
U mnie niestety spore straty na wrzosowisku Szczególnie żal mi dużych kilkuletnich wrzośców (średnica około 0,5m). Na jesień były obsypane drobniutkimi pąkami. Niestety dzisiaj zauważyłam że zupełnie się obsypały - zarówno z "liści' jak i z tych kwiatów Niestety zostały tylko gołe gałązki. Niektóre wrzosy też podejrzanie brązowe