bociek
21:23, 07 sie 2013

Joasiu, ten cytat hmmmmm. Szczerze to mam mieszane uczucia...
Polecam Ci pozycje specjalisty od traw. Tutaj masz kompendium wiedzy na temat tego jak pielegnowac trwawy i to akurat jest napisane sensownie z wymienieniem gatunkow wlacznie

http://www.trawy.eu/files/2513/6414/2701/Uprawa_i_pielgnacja_traw.pdf
Osobiscie mam trawy od wielu lat i naprawde sa to rosliny niewymagajace. Na zime zostawiam kepe - nie scinam jesienia, choc zdarzalo mi sie scinac suche kepy pozna jesienia. Mozna ja zwiazywac w snopek, ale nie jest to wcale konieczne, o tyle wygodne, ze zima wiatr nie rozrzuca suchych lisci po ogrodzie. Np. w USA, traw ozdobnych nikt nie wiaze, rosna sobie luzem w ogrodach i zagospodarowanych miejscach publicznych.
Mozna kopczykowac kora, ja kopczykuje tylko mlode egzemplarze i te, ktore maja mniejsza tolerancje na mroz. Natomiast okrywanie agrowloknina i jeszcze snopkiem to juz wedlug mnie zdecydowana przesada, chyba ze chodzi o jakies wrazliwce, jak np. bambusy.
A w ogole trawy sa przepiekne. A stipe sadze co roku, nie wyobrazam sobie juz bez niej ogrodu. Niestety nigdy mi nie przezimowala, a to co sie wysialo roslo mikrusie

Pozdrawiam serdecznie