Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 22:42, 16 lut 2014

Aniu,
Marzenka pisze że prawdopobnie to odmiana Viva, kupowałam ją w Auchan ale jak wiesz przy zakupach w takich punktach najczęściej nie podają odmiany. Po ścięciu nie powtórzyła kwitnienia, może dlatego taka wypasiona
Latem tak kwitła, na tych zdjęciach połowa kwiatostanów już wycięta na bukieciki

JoannA 22:44, 16 lut 2014

A to lawenda wychodowana z nasionek, trudna sprawa ale parę mi wyrosło
W tym roku nie kwitła, jestem jej ciekawa, jutro zrobię zdjęcia. Przezimowała troszkę gorzej.
Anabell 23:04, 16 lut 2014

Pięknie przechowały się trawki lawenda, wyglądają jak jesienią, a nie po zimie. W całym ogrodzie czyściutko. chętnie pospacerowałam.
Stipa też przypadła mi do gustu i to dzięki Tobie ją mam. Ja jeszcze nie siałam żadnych nasionek, w tym tygodniu zacznę siewy.Serdecznie pozdrawiam.

monteverde 23:06, 16 lut 2014

Dzięki
Madzenka 07:06, 17 lut 2014

JoannA napisał(a)

Bogusiu, mam 2 rodzaje lawendy. Ta na zdjęciu ładniej przezimowała i słusznie zauważyłaś że ma inny pokrój, ale czy to szerolistna to nie wiem. Jutro zrobię fotki tej drugiej dla porównania. Lawendę francuską też kupuję do donic na taras.

Nie wyrzucaj tej drugiej odmiany... Przesadż ją, wsadź w obwódkę z bukszpanu i ciesz się jej podwójnym kwitnieniem
U mnie jeszcze lawenda nie staruje z nowymi przytostami. Dzisiaj poczytam jeszcze raz o cięciu lawendy. Zawsze czytałam, że trzeba ciąć wczesnie ale wygląd lawendy u Agi przekonuje mnie do późniejszego cięcia. Mam lawendę dopiero trzeci sezon wiec wciąż się jej uczę. Nic się nie stanie jesli przytniemy ją za pózno niż za wcześnie....
Stipa wyglada jakby był środek lata....
laurowisnia 11:23, 17 lut 2014

Witaj Joanno, ściągnął mnie do Twojego młodego ogrodu, który fajnie zagospodarowujesz z Andrzejem -Twój awatarek ze stipą. Właśnie chcę wysiać ją, a mam niewiele nasionek zebranych z kupionej sadzonki, widziałam, że ładnie Ci skiełkowała, czy trzeba przykrywać nasiona ziemią, czy kiełkują na świetle? Pozdrawiam.
JoannA 17:35, 17 lut 2014

laurowisnia napisał(a)
Witaj Joanno, ściągnął mnie do Twojego młodego ogrodu, który fajnie zagospodarowujesz z Andrzejem -Twój awatarek ze stipą. Właśnie chcę wysiać ją, a mam niewiele nasionek zebranych z kupionej sadzonki, widziałam, że ładnie Ci skiełkowała, czy trzeba przykrywać nasiona ziemią, czy kiełkują na świetle? Pozdrawiam.

Witam serdecznie
Agato, bardzo delikatnie (minimalnie) przyprósz ziemię i uklep. Zraszam spryskiwaczem do kwiatów i nakrywam folią, może być szybka. Wietrz codziennie, a jak powschodzi odkryj.
pozdrawiam
JoannA 17:43, 17 lut 2014

Dzisiaj zrobiłam parę fotek tej drugiej odmiany lawendy, z tego co pamiętam to kupowałam 'Hidcote blue'. Jej stan po zimie zdecydowanie gorszy.
Dla porównania pierwsze zdjęcie tej ładniejszej lawendy, pozostałe to ta druga.

Na tej fotce wygląda marnie, może złapała grzyba. A może odkryty teren jej nie służy, tu hula wiatr.
JoannA 17:48, 17 lut 2014

I parę fotek z ogrodu, śniegu od zachodniej strony jeszcze sporo. Mokro i grząsko, nie wszędzie jeszcze dotarłam i przegląd ogrodu nieskończony.

Wczoraj w tym miejscu była gruba warstwa śniegu, trawnik przygnieciony. Ładnie wygląda tylko tam gdzie śnieg najszybciej zniknął
JoannA 17:52, 17 lut 2014

I takie tam widoczek z okna