Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 18:35, 20 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Mnie na O. oczarowały żurawki i hosty...bukszpany i hortensje miałam już wcześniej...teraz doszła werbena i trawy.

Na zacienionej hosty i żurawki mają idealne warunki, na mojej patelni bywa z nimi różnie ale kolekcja tych piękności z każdym roku mi się powiększa. Troszkę się wystraszyłam opuchlaków i myślałam czy nie zrezygnować z żurawek, ale ciężko bymi było się z nimi rozstać. Dają tyle koloru w ogrodzie. A moją ostatnią miłością są jeżówki i jaskry. I tu już uśmiecham się do Ciebie bo masz je w ogrodzie i jeśli można to o wskazówki odnośnie uprawy poproszę
bogumila 19:07, 20 lut 2014

JoannA napisał(a)

Na zacienionej hosty i żurawki mają idealne warunki, na mojej patelni bywa z nimi różnie ale kolekcja tych piękności z każdym roku mi się powiększa. Troszkę się wystraszyłam opuchlaków i myślałam czy nie zrezygnować z żurawek, ale ciężko bymi było się z nimi rozstać. Dają tyle koloru w ogrodzie. A moją ostatnią miłością są jeżówki i jaskry. I tu już uśmiecham się do Ciebie bo masz je w ogrodzie i jeśli można to o wskazówki odnośnie uprawy poproszę
Pazurki jaskrów {jeśli masz} trzeba będzie niedługo sadzić do doniczek.Wcześniej należy je namoczyć w letniej wodzie ok. 12 godz.
Wiosną można niedrogo kupić na bazarku gotowe kwitnące sadzonki.Zaletą jest to,że widzisz jakie mają kwiaty.
JoannA 19:13, 20 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Pazurki jaskrów {jeśli masz} trzeba będzie niedługo sadzić do doniczek.Wcześniej należy je namoczyć w letniej wodzie ok. 12 godz.
Wiosną można niedrogo kupić na bazarku gotowe kwitnące sadzonki.Zaletą jest to,że widzisz jakie mają kwiaty.

Pazurki już kupiłam, czekam na przesyłkę. Zrobię jak radzisz, wsadzę do doniczek. Wcześniej nie zwracałam na jaskry uwagi, możliwe że mozna je dostać na moim bazarku i wtedy jest możliwość wyboru. Kupiłam 4 opakowania w kolorze białym, różowym, niebieskim i mix. Muszę sprawdzić jak u mnie będą rosły.
bogumila 19:19, 20 lut 2014

JoannA napisał(a)

Pazurki już kupiłam, czekam na przesyłkę. Zrobię jak radzisz, wsadzę do doniczek. Wcześniej nie zwracałam na jaskry uwagi, możliwe że mozna je dostać na moim bazarku i wtedy jest możliwość wyboru. Kupiłam 4 opakowania w kolorze białym, różowym, niebieskim i mix. Muszę sprawdzić jak u mnie będą rosły.
Na pewno się udadzą,roślinki ładnie u Ciebie rosną...
Madzenka 19:33, 20 lut 2014

Melduję, że moja stipa tennisuma przeżyła już drugą zimę. Ale cóż to za zimy skoro minimum było -15
JoannA 19:38, 20 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Melduję, że moja stipa tennisuma przeżyła już drugą zimę. Ale cóż to za zimy skoro minimum było -15

Cudowna wiadomość Marzenko Ale nasionka stipy i tak wysiałam bo mi jakieś pomysły po głowie chodzą
z tą trawką
pozdrawiam
megabasia 19:58, 20 lut 2014

Śliczne foty tych ostnic. No zobaczymy, posieję i będę okrywać na zimę, pewnie nie wyjdzie, ale spróbować warto.
wiunia 19:55, 21 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Jesienia (wrzesień) powinno sie ścinać lawende korekcyjnie, natomiast wiosną ostre cięcie w celu pobudzenia rozgałęziania. Pytanie jak Wiuniu przycięłaś - ostro na 10-15 nad ziemia, czy delikatnie kwiatostany i czubki krzaczkow?

Marzenko zdaje się , że tak około 5-7 cm tak skorygowałam kształt, więc pewnie teraz przytnę ostro Pozdrawiam Cię serdecznie i jak zwykle wdzięczna za radę życzę miłego weekendu!
wiunia 19:57, 21 lut 2014

Joasiu nadrobiłam co miałam nadrobić , a teraz lecę do kuchni, bo gołąbki i szarlotka w trakcie pichcenia
JoannA 20:00, 21 lut 2014

wiunia napisał(a)
Joasiu nadrobiłam co miałam nadrobić , a teraz lecę do kuchni, bo gołąbki i szarlotka w trakcie pichcenia

Wiuniu, miło że zaglądasz
miłego pichcenia