Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 19:31, 16 lut 2014

Agania napisał(a)

Kuszę Cię Agatko na stipę
bociek 19:34, 16 lut 2014

Joasiu, zajrzyj do mnie, Marzenka napisala jak tnie lawende
JoannA 19:42, 16 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Lawenda pięknie wygląda,ładnie przezimowała.Nie mam doświadczenia z lawendą,zawsze mam taką byle jaką.Przyglądam się bliżej i widzę,że Twoja ma inny pokrój.Uprawiałam chyba wąskolistną,niezbyt mi się podobała i w ubiegłym roku z niej zrezygnowałam...kupuję francuską...ale ona jednoroczna i nie zimuje.Twoja jest szerokolistna?...

Bogusiu, mam 2 rodzaje lawendy. Ta na zdjęciu ładniej przezimowała i słusznie zauważyłaś że ma inny pokrój, ale czy to szerolistna to nie wiem. Jutro zrobię fotki tej drugiej dla porównania. Lawendę francuską też kupuję do donic na taras.
JoannA 19:42, 16 lut 2014

bociek napisał(a)
Joasiu, zajrzyj do mnie, Marzenka napisala jak tnie lawende

Już biegnę
Madzenka 20:32, 16 lut 2014

Cudowna ta Twoja lawenda po zimie wygląda. Co jej zrobiłaś że nic nie podmarzła? Była pod śniegiem?

Mimo wszystko wiosną ją przytnija by się dalej zagęszczała. Będziemy pytać Agnieszki z Jurajaskiego kiedy ciąć. Chociaż przyznam, ze ręce mnie już swędzą, ale w ubiegłym roku za wcześnie przycięłam i mi zmarzła.
Masz prawdodpodobnie odmianę VIVA, ktora ma piekny zwarty pokrój ale u mnie kwitnie tylko raz w sezonie. Za to krzczek wygląda pięknie niemal przez cały rok. Jesli ją przytniesz wiosną będzie rosła w piękną kulkę. Oj jak sobie przypomnę nasze forumowe dyskusje nt odmian lawendy Mam tez taką ktora brzydko wygląda zimą ale za to jak kwitnie obficie, dwa razy w sezonie!
JoannA 21:20, 16 lut 2014

Ale mam miłego gościa Witaj Marzenko
Chyba masz rację co do odmiany bo u mnie też kwitła tylko raz w sezonie. Ale jej plusem jest zwarty pokrój i ładny wygląd po zimie. Przytnę ją w kulkę tak jak radzisz. Mam też inna odmianę lawendy, powtarza kwitnienie ale jej wygląd po zimie dużo gorszy.
Spróbuję z tej ładnej zrobić sadzonki, a tę drugą wyrzucę.
U mnie było bardzo dużo śniegu i lawenda miała około 50 cm pierzynkę, rośnie blisko domu, w najbardziej zacisznym i nasłonecznionym miejscu. Może dodatkowym plusem jest też piasek, którego brukarze nie żałowali jak robili opaskę wokół domu, wymieszałam go z moją gliną i wsadziłam lawendę.
Będę czekała na hasło kiedy ciąć.
U Ciebie ciepło, wiosennie to nie dziwię się że łapki swędzą.
Dziekuję serdecznie i pozdrawiam
AgnieszkaW 21:30, 16 lut 2014

Podczytuję tutaj o lawendzie. Joasiu, Twoja lawenda wygląda pięknie. U siebie zauważyłam, że ładnie mi przezimowała w tym roku i powoli zabiera się do...rośnięcia. Nie chcę przedobrzyć i za wcześnie jej przyciąć, ale w tym roku pewnie i tak bedę wcześniej przycinała niż w ubiegłym roku. Na razie czekam...jeszcze....
JoannA 21:41, 16 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Podczytuję tutaj o lawendzie. Joasiu, Twoja lawenda wygląda pięknie. U siebie zauważyłam, że ładnie mi przezimowała w tym roku i powoli zabiera się do...rośnięcia. Nie chcę przedobrzyć i za wcześnie jej przyciąć, ale w tym roku pewnie i tak bedę wcześniej przycinała niż w ubiegłym roku. Na razie czekam...jeszcze....

Agusiu, ja nigdy wcześniej nie miałam lawendy i stąd te wszystkie wątpliwości. Każda rada mile widziana bo bardzo mi zależy na tej roślince i tej odmianie. W czasie kwitnienia upajamy się jej zapachem bo rośnie przy samym wejściu do domu Obserwujemy jak nasza sunia probuje bawić się z motylkami i pszczółkami. A lawendowe bukieciki zrobiły furorę wśród koleżanek w pracy.

Dzisiaj troszkę szperałam w necie i wyczytałam, że lawendę tnie się jak zaczyna wypuszczać pierwsze zielone listki. Ale ona u mnie cały czas zielona i nie bardzo wierzę w inne fora.
Dziękuję Agnieszko i czekam na hasło cięcia Będę ją troszkę formowała zgodnie z sugestią Marzenki.
buziaki
monteverde 22:28, 16 lut 2014

JoannA napisał(a)

Joasiu faktycznie trawę i lawendę masz super jak na ta porę jaki ma kolor kwiatu? pozdrawiam
monteverde 22:29, 16 lut 2014

JoannA napisał(a)

Agusiu, ja nigdy wcześniej nie miałam lawendy i stąd te wszystkie wątpliwości. Każda rada mile widziana bo bardzo mi zależy na tej roślince i tej odmianie. W czasie kwitnienia upajamy się jej zapachem bo rośnie przy samym wejściu do domu Obserwujemy jak nasza sunia probuje bawić się z motylkami i pszczółkami. A lawendowe bukieciki zrobiły furorę wśród koleżanek w pracy.

Dzisiaj troszkę szperałam w necie i wyczytałam, że lawendę tnie się jak zaczyna wypuszczać pierwsze zielone listki. Ale ona u mnie cały czas zielona i nie bardzo wierzę w inne fora.
Dziękuję Agnieszko i czekam na hasło cięcia Będę ją troszkę formowała zgodnie z sugestią Marzenki.
buziaki

One są śliczne takie tłuściutkie listki też tak samo a jaka to odmiana?