Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 22:08, 19 lut 2014

wiunia napisał(a)
Joasiu mam lawendę, którą cięłam jesienią czy teraz też powinnam ją ciąć? Inna z kolei posadzona tak jakoś latem jeszcze nie kwitła i jej nie cięłam więc teraz muszę - mam rację? Pozdrawiam

Wiuniu, wstaw fotki swojej lawendy bo tak trudo doradzić, ja raczej nic nie podpowiem bo mam lawendę pierwszy rok, ale dziewczyny coś podpowiedzą. Ale na cięcie jeszcze za wcześnie, poczekaj na hasło
pozdrawiam
wiunia 22:19, 19 lut 2014

JoannA napisał(a)

Wiuniu, wstaw fotki swojej lawendy bo tak trudo doradzić, ja raczej nic nie podpowiem bo mam lawendę pierwszy rok, ale dziewczyny coś podpowiedzą. Ale na cięcie jeszcze za wcześnie, poczekaj na hasło
pozdrawiam

ok może jutro się uda coś cyknąć, ja mam lawendę drugi sezon ale ten pierwszy to tylko 1 krzaczek był
Anabell 00:23, 20 lut 2014

Mam przed sobą dwie torebki Ostnicy, jedna (Ostnica Mocna - Pony Tails)to stipa tenuissima.piszą u nas uprawiana jako jednoroczna. wys. do 50 cm

Druga ( Ostnica piórkowata) stipa pennata. to roślina wieloletnia 70-90 cm wys.
Na rysunku wygląda tak samo a nasiona są wielkości 1/3 długości wykałaczki tak samo grube.
Zastanawiam sie jakie są kwiaty, pisze że trudna w wysiewie.
Jest tylko 10 szt w torebce. Powinno się wysiać w grudniu w tem 18 st . 2-4 tyg.
potem wystawić na minusową temp.
2-4 tyg.,temp. +20 jest szkodliwa.
Wysieję teraz, później wstawię do lodówki , lub zamrażarki.
Madzenka 05:27, 20 lut 2014

wiunia napisał(a)
Joasiu mam lawendę, którą cięłam jesienią czy teraz też powinnam ją ciąć? Inna z kolei posadzona tak jakoś latem jeszcze nie kwitła i jej nie cięłam więc teraz muszę - mam rację? Pozdrawiam

Jesienia (wrzesień) powinno sie ścinać lawende korekcyjnie, natomiast wiosną ostre cięcie w celu pobudzenia rozgałęziania. Pytanie jak Wiuniu przycięłaś - ostro na 10-15 nad ziemia, czy delikatnie kwiatostany i czubki krzaczkow?
megabasia 10:22, 20 lut 2014

Anabell napisał(a)
Mam przed sobą dwie torebki Ostnicy, jedna (Ostnica Mocna - Pony Tails)to stipa tenuissima.piszą u nas uprawiana jako jednoroczna. wys. do 50 cm

Witam wszystkich. Mam pytanko. Też kupiłam Ostnicę Pony Tails, wcześniej sporo pytałam i szukałam, większość osób i firm przedstawia ją jako jednoroczną, ale niektórzy piszą, że jest wieloletnia, co więcej, na torebce z nasionami też napisano, że to roślina wieloletnia, co mnie mocno zdziwiło. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą trawką?
JoannA 17:28, 20 lut 2014

Megabasiu
Stipa uprawiana jest w naszym klimacie jako jednoroczna. Żródła podają, że stipa wymaga okrywania na zimę i pewnie dlatego niektórzy piszą że to roślina wieloletnia.
Ostnicę Pony Tails wysiałam w ubiegłym roku po raz pierwszy i trudno mi się wypowiadać w tym temacie bo doświadczenie niewielkie. Jedno jest pewne, że warto ją mieć w ogrodzie bo to jedna z piękniejszych trawek.
Wiem też że w niektórych ogrodch zimowała ale nie pamiętam w którym.
U mnie po zimie wygląda całkiem ładnie, najładniej wszystkich traw ale co będzie dalej trudno przewidzieć.
Dzisiaj zrobiłam parę fotek mojej stipy, nie była okrywana na zimę, śniegu mieliśmy bardzo dużo, a mrozy dochodziły nawet do -20.
JoannA 17:38, 20 lut 2014

Anabell napisał(a)

Druga ( Ostnica piórkowata) stipa pennata. to roślina wieloletnia 70-90 cm wys.
Na rysunku wygląda tak samo a nasiona są wielkości 1/3 długości wykałaczki tak samo grube.
Zastanawiam sie jakie są kwiaty, pisze że trudna w wysiewie.
Jest tylko 10 szt w torebce. Powinno się wysiać w grudniu w tem 18 st . 2-4 tyg.
potem wystawić na minusową temp.
2-4 tyg.,temp. +20 jest szkodliwa.
Wysieję teraz, później wstawię do lodówki , lub zamrażarki.

Znalazłam w necie że wysiewać październik, marzec. Może zasiej parę nasionek do doniczki i zostaw na działce.
Próbuj Haniu bo jestem ogromnie ciekawa tej trawki.
pozdrawiam
bogumila 18:09, 20 lut 2014

Ciekawe porady u Ciebie...takie trawkowo-lawendowe.Jestem zainteresowana,ale nie mam żadnego doświadczenia w tej sprawie...na naukę nigdy nie jest za późno...pozdrawiam.
JoannA 18:17, 20 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Ciekawe porady u Ciebie...takie trawkowo-lawendowe.Jestem zainteresowana,ale nie mam żadnego doświadczenia w tej sprawie...na naukę nigdy nie jest za późno...pozdrawiam.

Bogusiu, ja też się dopiero uczę A lawendą i trawkami zaraziłam się na O.
pozdrawiam
bogumila 18:22, 20 lut 2014

JoannA napisał(a)

Bogusiu, ja też się dopiero uczę A lawendą i trawkami zaraziłam się na O.
pozdrawiam
Mnie na O. oczarowały żurawki i hosty...bukszpany i hortensje miałam już wcześniej...teraz doszła werbena i trawy.