Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 17:38, 16 maj 2014

mati7632 napisał(a)
Joasiu przepiękne hosty! rododendrony widzę że już też Ci ruszają, u mnie jeszcze śpią
Pozdrawiam miłej nocy

Mati, część host w dość opłakanym stanie bo przymrozkach. Te 2 to stare odmiany, jeszcze od mojej mamy i widzę że najtrwalsze. Kwitnący różanecznik został sie tylko jeden, te wcześniej kwitnące padły również od mrozów, całe szczęście że tylko kwiaty zmroziło a krzaczki ładnie się rozrastają.
Dziękje za miły wpis i zapraszam częściej.
JoannA 17:43, 16 maj 2014

polinka napisał(a)
Lawenda w pączkach?? To mnie zdziwiłaś Ale stipą jestem po prostu zaskoczona i zauroczona. Mało, która trawa jest teraz taka piękna a tu proszę, jednoroczna a najwytrwalsza.
Ściskam mocno Joanko i wiem co przeżywasz

Polinko,
zarówno laweenda jak i stipa mnie zaskoczyły. Lawendy posadzone w ubiegłym roku ale mają wyjątkowo słoneczne stanowisko i pewnie dlatego tak wystartowały. Po zimie wyglądały bardzo ładnie jakby dopiero posadzone, a teraz tak wcześnie w pąkach. Parę stip po zimie wyrzuciłam bo były tak pół na pół żywe, te na zdjęciach nawet ładne jak na jednoroczne
Dziękuje Polinko i pozdrawiam
JoannA 17:51, 16 maj 2014

Skula napisał(a)
narzekałaś na niedogodności pogodowe a tu się okazuje że jesteś w jakiś ciepłych krajach
piękne i dorodne hosty , pąki na lawendzie ....
szkoda słów pięknie !

Chciałabym być w tym ciepłym kraju bo dzisiaj od rana zimno i deszcz.
Hosty te najładniejsze pokazałam, stare niezawodne odmiany. Inne poturbowane przez mróz.
Lawendy mam w kilku miejscach i w różnej fazie rozwoju, te w pąkach rosną przy ścianie domu a tam słoneczko operuje prawie cały dzień i pewnie dlatego tak się wyrwały.
JoannA 18:01, 16 maj 2014

Agusiak napisał(a)

Muszę się wybrać w takim razie do BG. Płochocińską i Pułtuskie szkółki znam
ja mogę też polecić szkółkę w Pomiechówku, zaraz przed wjazdem do miejscowości jadąc od Serocka.
W przyszłym tygodniu wybieram się z Mamą przed Wyszków po rośliny na balkon i taras, podobno jest spory wybór i niższe ceny, jak wrócę zdam relację.
Mam też ochotę kiedyś podjechać do RosaPlant, też w sumie niedalekie okolice. Mają super róże, kiedyś zamawiałam od nich wysyłkowo, ale dotychczas nie miałam czasu tam pojechać.

Mam pytanie o lawendę, Twoja jest przepiękna, a u mnie ostały się kiepsko wyglądające badyle. Czy lawenda ma jakieś specjalne wymagania?
Hosty cudne, to jedne z moich ulubionych roślin...

Agnieszko,
moja lawenda posadzona w ubiegłym roku wiosną. Pięknie wyglądała po zimie, prawie jej nie cięłam bo nie było potrzeby, tylko mała korekta. Rośnie na słonecznym stanowisku, niedawno podsypałam ją dolomitem i to wszystko.
W szkółkach pod Wyszkowem bywam czasami. Moim zdaniem większy wybór roślin na balkon i taras w Stanisławowie Pierwszym, cenowo nie porównywałam. Tę szkółkę w Pomiechówku znam, kiedyś robiłam tam zakupy.
ModraSowa 18:52, 16 maj 2014

Joasiu, wielbicielko host, zajrzyj do mojego wątku, proszę.
kraania 20:11, 16 maj 2014

Asiu, u mnie stipa nie przetrwała jednak. A u Ciebie pięknie rośnie
JoannA 20:16, 16 maj 2014

kraania napisał(a)
Asiu, u mnie stipa nie przetrwała jednak. A u Ciebie pięknie rośnie

Parę stip wyglądało nieciekawie. Z jednej strony tylko wypuściły więc wyrzuciłam, ale pozostałe wyjątkowo ładne. I mam mnóstwo maleńkich siewek na rabacie przed domem.
kraania 20:21, 16 maj 2014

To będę musiała zastanowić się, gdzie stipę u siebie posadzić, bo z siewkami perłówki miałam duży kłopot i w ostateczności została eksmitowana.
JoannA 20:27, 16 maj 2014

kraania napisał(a)
To będę musiała zastanowić się, gdzie stipę u siebie posadzić, bo z siewkami perłówki miałam duży kłopot i w ostateczności została eksmitowana.

Wyhodowałaś stipę z nasionek Aniu?
kraania 20:41, 16 maj 2014

Asiu tak, rośnie z nasionek od Ciebie. Ta ubiegłoroczna w gruncie nie zdążyła zakwitnąć i "dzikich" siewek nie mam.