Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Rosół

Pokaż wątki Pokaż posty

Rosół

boguslaw_r_ 13:55, 07 lut 2011


Dołączył: 17 gru 2010
Posty: 2407
ROSÓŁ POLSKI ciekaw jestem ile jest przepisów prawdziwego polskiego rosołu, nie wynalazków
____________________
dla przyjaciół Boguś * Ogród Bogusława * wizytówka
Danusza 13:59, 07 lut 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
mój mąż na rosół musi miec 4 rodzaje mięska , kura wiejska, wołowinka, indyk i bażant do tego sporo włoszczyzny i gotuje wywar bardzo długo
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
goniak 14:14, 07 lut 2011


Dołączył: 13 lis 2010
Posty: 1276
Oczywiście wiejska, młoda kura
Wywar nalezy po zagotowaniu dokładnie "odszumowac"
Wywar powinien się gotowac na bardzo małym ogniu, absolutnie nie może bulgotac,
Dodaję opaloną główkę cebuli dla poprawienia klarowności wywaru.
Tak się gotuje u mnie w domu, przepis wyniesiony z babcinej kuchni


____________________
Małgosia mój zielony świat
Gardenarium 00:01, 19 lut 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Ja nie nadaję się tu na eksperta, wybaczcie. Zjeść owszem ale ugotować?
Czasem coś się uda
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Joku 09:51, 19 lut 2011


Dołączył: 09 paź 2010
Posty: 12093
Ze mną tak samo
____________________
Jola, nieco na zachód od Trójmiasta - Ogród z przeszłością (+) Wizytówka (+) Znowu na wsi - aktualny
monteverde 22:29, 19 lut 2011


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
ja gotuję rosół na połówce wiejskiej kury i płacie antrykotu(antrykot musi mieć trochę tłuszczyku),po zagotowaniu skręcam gaz na minimum i wolniutko(ma tylko pyrczeć)gotuję, nie odszumowuję ,bo tam jest najwięcej smaków, a szumowina osiądzie na garnku, dodaję bukiet warzyw z kawałeczkiem kapusty włoskiej z przypraw to pieprz i sól, pod koniec gotowania wkładam gałązkę lubczyku(zimą zamrożoną)długo nie można z nim gotować bo gorzknieje, a potem już na talerzu posypuję natka pietruszki. Cebulę wkładam nie osmalana na gazie tylko wymytą w całą dla koloru, to jest najprostszy przepis.
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
Gardenarium 00:21, 20 lut 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
A czy dajesz liść laurowy?
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
monteverde 10:33, 20 lut 2011


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
nie nie daję do rosołu liścia), co innego różne buliony, zbieram różne okrawki mięs i potem na nich gotuję bulion, przelewam do pojemników i do zamrażarki,fajna baza do różnych zup)
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
jotka 10:43, 20 lut 2011


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
Ja gotuje podobnie jak Ania, ale przypiekam cebulkę, daję liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego; też mrożę sobie lubczyk ale nie zawsze daje kapustę
Czasami do wołowiny dodaję kawałek indyka zamiast kury - też smaczny!
A dziś za oknem mróz i nawet u mnie śnieg, więc będzie zimowa zupa - czyli fasolowa na boczku wędzonym z zacierką

Ciekawe co na to juror Bogusław?
A może zdradzi swoje tajemnice ....
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
monteverde 10:51, 20 lut 2011


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
ja podałam prostą wersje rosołu można powiedzieć,że powszechną, ale są przepisy na rosoły jednogatunkowe(kura, wołowina, cielęcina itd)
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies