Na początek oczko, a właściwie jakiś wodospadzik...kamień czeka na zagospodarowanie i projekt.
Muszę też zmienić nasadzenia od wejścia. Ivonnki się mocno rozrosły, za chwilę dotkną podbitki, muszę je przenieść w inne miejsce, mam 4 sztuki Ivonnek
Jeśli chodzi o zamawianie nasion , ja zamawiam przez internet nasiona ożarowskie, ale co roku to mniej , bo nie które sama jesienią zbieram i mam już swoje talie jak bób, fasolka szparagowa tyczna, papryka , zioła itp., ale myślę , że czas zamawiac jeśli chcesz sama np. wysiewac pomidory i pikowac.
A co do ogrodu to masz bardzo ładnie juz wokół domu i nie ma co narzekać .
No Gabiś, nie moge sie doczekać na oczko, Bardzo jestem ciekawa jak bedzie wygladać. Nie przejmuj sie, ze nie nadążasz w ogrodzie. Nikt nie nadąża, a roboty na dwa życia starczy, a co dopiero na jedno.Pozdrawiam serdecznie
Zaglądam do starych znajomych . Nieźle się tobie rozrosły Iwonki. Zostaw może na tej rabacie ze 3 krzewy, które tam najlepiej się czują ( po tempie wzrostu można się domyślać że ten cyprysik, ale on rośnie przy ścianie, za blisko). Do tego zrób dywan z jakichś zadarniających (zależy czy tam dużo słońca czy cień) - sztandarowa na Ogrodowisku runianka, żurawka, ale mogą być bodziszki, bluszcz (jak dużo cienia, trzeba go ciąć jak się rozrośnie i uważać żeby nie zagłuszył słabszych roślin), barwinek (też ekspansywny). Jeżeli lubisz żwir i chciałabyś go zostawić, to można posadzić w skupiskach po kilka efektownych bylin, małe krzewy (np tawuły).
Patrząc na ogrody na Ogrodowisku, to owszem, bardzo chciałabym zmienić swoje nasadzenia nie tylko ze względu na rozrost roślin, ale i na wygląd ogólny.
Za punkt honoru wzięłam sobie do serca w tym roku wczesną wiosną wysadzenie świerków i thuji, które rosną przy ogrodzeniu,raz że są za blisko siebie (rosną na przemian),a dwa chcemy zmienić ogrodzenie. Okazuje się,że będzie to spora zmiana, gdyż związana ze zrywaniem kostki i nowym wytyczeniem placyku i ścieżki,więc szykują się zmiany wokół domu. Na rośliny nie zostanie mi wielki budżet,ale myślę, że niewielkim kosztem dam radę. Oczywiście czekam na Waszą pomoc i sugestie. Uwielbiam je.
długo mnie tu nie było.
Nie mam nic na wytłumaczenie,masa pracy i obowiązków.Mam troszkę zdjęć,sporo się w tym roku dzieje,budujemy garaż,robimy nawodnienie i trawnik, powstał warzywnik w skrzyniach,i jeśli dobrze pójdzie,to jeszcze zrobimy podjazd.
Ogród pięknie się zmienia,dorasta a ja razem z nim.