Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gabisiowy ogród...początki....:-)

Gabisiowy ogród...początki....:-)

Ewik 22:29, 30 sty 2014

Rabaty sliczne i trzymam kciuki za wymarzone "oczko"
gabriela_kra... 13:55, 02 lut 2014

Ewik napisał(a)
Rabaty sliczne i trzymam kciuki za wymarzone "oczko"

Dziękuję za odwiedziny i za kciuki.

Planów na ten rok ma wiele, aż strach pomyśleć.Będę szczęśliwa jeśli choć w połowie uda się je zrealizować.

Pozdrawiam wszystkich. Byle do wiosny
gabriela_kra... 14:17, 02 lut 2014

Na początek oczko, a właściwie jakiś wodospadzik...kamień czeka na zagospodarowanie i projekt.

Muszę też zmienić nasadzenia od wejścia. Ivonnki się mocno rozrosły, za chwilę dotkną podbitki, muszę je przenieść w inne miejsce, mam 4 sztuki Ivonnek

igacz3 10:47, 16 lut 2014

Jeśli chodzi o zamawianie nasion , ja zamawiam przez internet nasiona ożarowskie, ale co roku to mniej , bo nie które sama jesienią zbieram i mam już swoje talie jak bób, fasolka szparagowa tyczna, papryka , zioła itp., ale myślę , że czas zamawiac jeśli chcesz sama np. wysiewac pomidory i pikowac.
A co do ogrodu to masz bardzo ładnie juz wokół domu i nie ma co narzekać .
yolka 11:19, 16 lut 2014

No Gabiś, nie moge sie doczekać na oczko, Bardzo jestem ciekawa jak bedzie wygladać. Nie przejmuj sie, ze nie nadążasz w ogrodzie. Nikt nie nadąża, a roboty na dwa życia starczy, a co dopiero na jedno.Pozdrawiam serdecznie
Joku 11:55, 16 lut 2014

Zaglądam do starych znajomych . Nieźle się tobie rozrosły Iwonki. Zostaw może na tej rabacie ze 3 krzewy, które tam najlepiej się czują ( po tempie wzrostu można się domyślać że ten cyprysik, ale on rośnie przy ścianie, za blisko). Do tego zrób dywan z jakichś zadarniających (zależy czy tam dużo słońca czy cień) - sztandarowa na Ogrodowisku runianka, żurawka, ale mogą być bodziszki, bluszcz (jak dużo cienia, trzeba go ciąć jak się rozrośnie i uważać żeby nie zagłuszył słabszych roślin), barwinek (też ekspansywny). Jeżeli lubisz żwir i chciałabyś go zostawić, to można posadzić w skupiskach po kilka efektownych bylin, małe krzewy (np tawuły).
gabriela_kra... 13:00, 23 lut 2014

Joku napisał(a)
Zaglądam do starych znajomych . Nieźle się tobie rozrosły Iwonki. Zostaw może na tej rabacie ze 3 krzewy, które tam najlepiej się czują ( po tempie wzrostu można się domyślać że ten cyprysik, ale on rośnie przy ścianie, za blisko). Do tego zrób dywan z jakichś zadarniających (zależy czy tam dużo słońca czy cień) - sztandarowa na Ogrodowisku runianka, żurawka, ale mogą być bodziszki, bluszcz (jak dużo cienia, trzeba go ciąć jak się rozrośnie i uważać żeby nie zagłuszył słabszych roślin), barwinek (też ekspansywny). Jeżeli lubisz żwir i chciałabyś go zostawić, to można posadzić w skupiskach po kilka efektownych bylin, małe krzewy (np tawuły).

Z tej strony jest cień tak do 12ej,potem słońce.

Patrząc na ogrody na Ogrodowisku, to owszem, bardzo chciałabym zmienić swoje nasadzenia nie tylko ze względu na rozrost roślin, ale i na wygląd ogólny.

Za punkt honoru wzięłam sobie do serca w tym roku wczesną wiosną wysadzenie świerków i thuji, które rosną przy ogrodzeniu,raz że są za blisko siebie (rosną na przemian),a dwa chcemy zmienić ogrodzenie. Okazuje się,że będzie to spora zmiana, gdyż związana ze zrywaniem kostki i nowym wytyczeniem placyku i ścieżki,więc szykują się zmiany wokół domu. Na rośliny nie zostanie mi wielki budżet,ale myślę, że niewielkim kosztem dam radę. Oczywiście czekam na Waszą pomoc i sugestie. Uwielbiam je.
yolka 21:04, 27 lut 2014

Zagadka rozwiązana
gabriela_kra... 13:48, 21 wrz 2014

Witajcie,

długo mnie tu nie było.
Nie mam nic na wytłumaczenie,masa pracy i obowiązków.Mam troszkę zdjęć,sporo się w tym roku dzieje,budujemy garaż,robimy nawodnienie i trawnik, powstał warzywnik w skrzyniach,i jeśli dobrze pójdzie,to jeszcze zrobimy podjazd.

Ogród pięknie się zmienia,dorasta a ja razem z nim.

Pamietacie?

A dziś:
gabriela_kra... 13:56, 21 wrz 2014

A takie cuda działy się wiosną i latem: