Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 14:32, 04 paź 2013

Po wczorajszym rannym przymrozku aktindia zgubiła wszystkie liście, tak jak Twój orzech, Zbyszku!
Ale za to były widoczne owoce. Różnej wielkości, ale tym sklepowym miarą nie dorównują, a smakiem? Słodziutkie i bez kwasowości. Uzbierałam słoik 3/4 litra.
U nas wiatr z północy, wieje porządnie, ale jeszcze kapelutek na głowie się utrzymuje, nie jest źle. Co prawda, słomkowy już dawno na bardziej trwały zamieniłam, ale i czapeczka zimowa i rękawiczki w pogotowiu. Rano żałowałam, że na psi spacer ich nie wzięłam.
Prace ogrodowe przełożyłam na jutro. Będzie kopanie i winobranie. Oczywiście do tej roboty zamówiłam młodzież.

22:35, 04 paź 2013
Chyba mam dobre wieści odnośnie pogody u mnie, po zimnym wietrze pozostało tylko wspomnienie,
może jutro też u Ciebie już tak będzie.
Poranne przymrozki już zniszczyły kwiaty hortensji, ale róża, w zacisznym miejscu jeszcze kwitnie i maleńkie kwiatki czubatki ubiorkolistnej ciągle tworzą niebieską obwódkę przy tarasie, na przekór chłodom. Mam jej nasiona, może chcesz wysiać ją wiosną w swoim ogrodzie?
Chciałam dołączyć zdjęcie dzierganej właśnie rękawiczki, ale choć zielona, to raczej niewiele z ogrodem ma wspólnego , warkocz się udał i zapowiada się ładnie
Przyjemnej degustacji słodkich owoców Haniu dobrej nocy

*pokażę część rękawiczki i potem usunę zdjącie, żeby Ci nie bałaganić w ogrodzie
kolor w sztucznym świetle nieciekawy, ale zapewniam, że jest zielony już zaczyna palec powstawać. jest dobrze, przed zimą zdąży powstać całość

hanka_andrus 22:48, 04 paź 2013

Iwonko, ogrodniczki noszą rękawiczki, dziś rano taka ciepła, wydziergana by mi się przydała. Pokazuj zdjęcie,jestem ciekawa efektu. Nasionka czubatki przyjmę. Jestem ciekawa jej pobytu u mnie. Adres na priv.

Podjadam brzoskwinie, dziś robiłam dżem z nich z dodatkiem pigwy. Nawet mi się udał bez żelfiksu.
I dokończyłam partię buraczków, i sokownik tez chodził, z różnościami. Dziś mieszany sok ze wszystkiego, co było w zasięgu: jabłka, gruszki, brzoskwinie, i pigwowce, ciekawy smak wyszedł.
Trochę mi się w kuchni wyczyściło.
Ale jutro winobranie. Znowu zamieszanie popołudniowe.
A wieczorem idę na koncert Stana Borysa - charytatywny dla naszego hospicjum.
Dobranoc!
hanka_andrus 05:28, 05 paź 2013

Widzę część pracy córeczki! Zdolna bestia! I obiektywem, i drutami śmiga. Rzadko młodzież za prace dziergane się łapie, bo żmudne to jest i nie zawsze można do końca pracy wytrwać.
Podoba mi się pomysł z warkoczem. Pięknie to wygląda. I mankiet na nadgarstek długi.Ciepło będzie w łapki. Buziaki na nowy dzionek!.
boguslawa_ma... 07:01, 05 paź 2013

Haniu pozdrawiam i miłego dnia życzę
hanka_andrus 20:36, 05 paź 2013

Bogusiu, Twoje życzenie się spełniło w100%. Dzień udany, bo niespodziewanie w ogrodzie załatwiłam przywóz obornika, a i młodzież dopisała. Winorośl uwolniona od letnio-jesiennego bagażu. Zebrałam tego skrzynkę owocową ,kosz i wiadro, O 2 koszykach pigwowca nie wspomnę. Winogron już oskubany,
Fermentuje w miazdze. Za kilka dni do gąsiora.
A pigwowce na sok do herbaty, ale z tym już nie ma takiego pośpiechu., Mogę sukcesywnie , bez szarpania się.
Miłego wieczoru!.
boguslawa_ma... 20:41, 05 paź 2013

Haniu to tak jak u mnie dzień był piękny, słoneczny dużo roboty zrobilam,syn przyszedł i wziął 2 wiadra winogronu i też ma wino robić a ja sok robłam Czy obcinasz winogron na zimę?
zawitka 14:02, 06 paź 2013

Pogpda piękna fajnie że miałaś pomocników a resztę pomalutku zrobisz
hanka_andrus 18:29, 06 paź 2013

Dziś wolne od ogrodu. Wybyłam na 2 godziny do pobliskiego lasu. Efekt miska maślaków, kilka zajączków i 11 prawusków.
Tu część do zamrożenia, pozostałe i korzenie już w suszarce.

Bogdzia 20:02, 06 paź 2013

Jaki Ty masz bogaty las w pobliżu , tyle pieknych grzybów w tym roku zebrałaś. Miłego nadchodzacego tygodnia życze Haniu.