Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Joanka 17:13, 24 lip 2011

Za późno..... już wydali list gończy
marzena 18:18, 24 lip 2011

Jagna napisał(a)

A potem wlazłam w chwasty i zobaczyłam coś takiego:

ma ładne listki i się płozy i zastanawiam się czy to chwast czy nie. Może wiecie?

Jagna , weszłam do Twojego miłego ogrodu i zobaczyłam, ze pytasz o tę roślinkę - to bluszczyk kurdybanek, u mnie jest go sporo, rozrósł sie nieźle, poczatkowo troche z nim walczyłam, ale zrezygnowałam, nawet przyjemnie wyglada, pełni funkcje okrywową ...
Ładny jest bluszczyk kurdybanek Variegata o białych zakończeniach liści.
hanka_andrus 21:14, 24 lip 2011

Marzenko,wyprzedziłaś mnie z odpowiedzią.Tego kurdybanka mam- właśnie odmianę Variegata.Lubię go,nadaje się do donic.
Jagna 21:17, 24 lip 2011

TO ja tego mojego zapewne z tym Variegata przyniosłam.Niestety Variegata zniknął prawie w 100%
magja_ 10:25, 25 lip 2011

Jaguś - musisz obejrzeć sama - ja na zdjęciu nie dojrzę - plamki które mają jakby takie pierścienie - są cieniowane, potem się wykruszają i zostają dziurki... wydaje mi się że coś grzybowego mu się przyplątało.

Ale bardziej mnie niepokoi chloroza! - odbarwione i deformujące się liście. Nawoziłaś go czymś? Jak nie to oprócz żelaza brakuje mu też i potasu. Co ma w donicy?. Na moje oko ph ma 6 minimum. Może tak być po deszczach. Tak myślę szybko .... co by tu zrobić żeby nic nie kupować... Trzeba mu wymienić podłoże - jak najszybciej. Masz kwaśny torf wysoki czy substrat torfowy? Masz obornik? A masz jakieś nawozy? Napisz jakie - szukamy żelaza w formie schelatowanej.
Pochorował się bidulek
Jagna 10:55, 26 lip 2011

mma ziemie do Rh 5,5-6 i taka ma w donicy nic mu wiecej nie dawałam.
magja_ 11:03, 26 lip 2011

To wymień mu na tę - widać albo deszcze jej ph podniosły - albo to ph nie takie jak podają / niestety się to zdarza/. Jak za m-c 1,5 mu się nie poprawi będziesz wiedziała, że z ziemią coś nie tak. PH 6,0 - to górna granica - a młode sadzonki są nadwrażliwe i wolą raczej niższe ph. Nic się nie martw - będzie większy to nie będzie taki delikatuśny
Jagna 20:51, 26 lip 2011

magja_ napisał(a)
To wymień mu na tę - widać albo deszcze jej ph podniosły - albo to ph nie takie jak podają / niestety się to zdarza/. Jak za m-c 1,5 mu się nie poprawi będziesz wiedziała, że z ziemią coś nie tak. PH 6,0 - to górna granica - a młode sadzonki są nadwrażliwe i wolą raczej niższe ph. Nic się nie martw - będzie większy to nie będzie taki delikatuśny

to może tę co mam wymieszać z kompostem ???zeby nie w samej takiej o wysokim Ph??
ell 21:05, 26 lip 2011

Jagna co do bluszczyka kurdybanka to jest to zioło stosowane kiedyś bardzo często w polskiej kuchni, jako przyprawa do dań z ziemniaków i zup (zamiast pietruszki). Ja często dodaję listki drobno posiekane do masła z czosnkiem i zajadamy do ziemniaczków z ogniska lub grila. Pycha
magja_ 22:08, 26 lip 2011

Kompost podniesie ph - bo ma odczyn obojętny, a maluch potrzebuje niższego. Jemu narazie tylko kwaśnego potrzeba więc daj samą tę ziemię do rh - pewnie jest to substrat torfowy z korą - czyli ma dodatek też i nawozów /zwykle taka jest ziemia do kwasolubów/ - zerknij na worek co tam napisali