Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Loosiuu 21:04, 09 maj 2013

Ja powoli dojrzewam Jednak są takie rośliny, których nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować z ogrodu. Czuję do nich sentyment. Są to na przykład floksy różowe. Lubię te poduchy, które szczelnie przykrywają ziemię..przynajmniej nie ma chwastów. Są to jednak rośliny krótkowieczne, które po prostu będę odnawiał tylko w pożądanych kolorach. Za kilka lat nie będzie po nich śladu, a satysfakcja pozostanie
Mam również takie rośliny, których się pozbędę przy najbliższej okazji. Jest to np. migdałek trójklapowy. Nie lubię go. Póki rośnie niech rośnie, ale przyjdzie na niego kolei Kolejnymi tego typu roślinami są jałowce chińskie. Jeszcze są małe i łanie wyglądają, ale już nie długo...
Znalazło by się jeszcze pare roślin...Teraz wiem jak wyglądają i już więcej ich nie kupię. Wrobiłem swoje własne zdanie na ich temat i nie będę ich polecał innym. Szkoda tylko, że w sklepach tak pięknie wszystko wygląda...

A propos takich roślin. W zeszłym roku kupiłem sosnę limbę. Stwierdziłem "duża działka to się miejsce znajdzie". Gdy zajechałem do domu dostałem olśnienia. Gdzie ja mam ją niby wsadzić, żeby wyglądała dobrze?? No i tak była przenoszona z kąta w kąt, aż nadeszła zima. Zadołowałem ją razem z doniczką i miałem nadzieję, że przetrwa. I przeżyła Dopiero wczoraj dostałem wizji i chyba wiem gdzie będzie.
Nigdy więcej nieprzemyślanych zakupów! Trzeba trzymać się listy!
Tutaj wielkie, nie...ogromne ukłony do Szefowej za dekalog

Zacytuję, tak dla przypomnienia:
Gardenarium napisał(a)

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Madzenka 21:08, 09 maj 2013

Całkowicie się zgadzam w kwestii kolorów... Dumam po co mi były pomarańczowe i żólte tulipany....
Nie będę eksperymentować z pomarańczowym w ogrodzie...
Loosiuu 21:19, 09 maj 2013

Eksperymenty są potrzebne też, bo wtedy wiemy które nowości warto mieć. Jednak wszystko z umiarem... Tulipany piękne masz.
AgnieszkaW 23:11, 09 maj 2013

To tak jak ja mam z żółtym. Nie lubię go ani w domu, ani w ogrodzie, a mam kwitnącą wiosną żółciutką smagliczkę - i co mam z nią zrobić? Trochę szkoda, ale z drugiej strony...czas pokaże.
Mala_Mi 23:21, 09 maj 2013

Migdałka nie chcę, bo tez uważam, że to coś co nie będzie mi żal jak padnie.. 3 dni ładne a potem byle co... szkoda, że floksa białego nie chcesz się pozbyć

A smagliczkę od Agnieszki mogę wziąć... mam już taki jarmark... że żółty mnie nie razi

Ostatnia rzecz o jaką bym się podejrzewała to konsekwencja w ogrodzie
Magda70 23:28, 09 maj 2013

mój migdalek padł w zeszłym roku...i mi go nie szkoda...sosna czarna już czekała na jego miejsce...
Loosiuu 23:36, 09 maj 2013

asc napisał(a)
.. szkoda, że floksa białego nie chcesz się pozbyć

A czemuuu? jak coś mam go dużo
Loosiuu 23:37, 09 maj 2013

AgnieszkaW napisał(a)
To tak jak ja mam z żółtym. Nie lubię go ani w domu, ani w ogrodzie, a mam kwitnącą wiosną żółciutką smagliczkę - i co mam z nią zrobić? Trochę szkoda, ale z drugiej strony...czas pokaże.

Smagliczki na szczęście nie mam, ale mało brakowało. Teraz się cieszę, bo widzę jak wygląda jak przekwitnie i nie podoba mi się
Mila 23:39, 09 maj 2013

gierczusia napisał(a)

Te gałązki możesz wykorzystać do zrobienia wianka ...

Piękne te derenie będę czekać na zdjęcia letnie ...nie wiedziałam ,że one są aż tak bardzo intensywnie czerwone.. Achhh

Witaj Filipie,
Wianek - to była moja pierwsza myśl jak zobaczylam te gałązki.
Ale równiez same w wazonie wyglądałyby cudownie
Podpatrzone - zapisane, do zrobienia.

Wracam do czytania
Loosiuu 23:39, 09 maj 2013

Magda70 napisał(a)
mój migdalek padł w zeszłym roku...i mi go nie szkoda...sosna czarna już czekała na jego miejsce...

Ja ma dwie sosny czarne Od razu mówię ci, że dokonałaś dobrego wyboru jak dla mnie. Pamiętaj tylko, żeby skracać im przyrosty, bo wtedy są takie gęściutkie