Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

JoannA 09:48, 04 cze 2013

Agnieszko, mam nadzieję że dzisiaj sytuacja się zmieniła i nie pada.
Pozdrowienia przesyłam
AgnieszkaW 13:39, 04 cze 2013

Witajcie, dzisiaj znów pada, chociaż ulewy nie tak gwałtowne jak wczoraj, ale jednak. Trochę próbujemy skierować tę wodę bokami ogrodu, ale nam czasu brakło, bo znowu leje. Dzisiaj dla poprawienia humoru udało mi się rano wsadzić trzy budleje "lilac chip" (karłowe) i dwie róże okrywowe o pięknych ciemno amarantowych kwiatuszkach. Sadziłam prawie w błocie, ale co tam. Te roślinki kupiłam w szkółce w mieście wczoraj rano - przed tymi ulewami. Przesadziłam też kwitnące bodziszki odmiany "Max frei", chyba z 15 krzaczków, to chyba jedyna korzyść z deszczy, że przesadzane rośliny powinny się przyjąć. Zpomniałam dodać, że wczoraj padał grad wielkości złotówki. Zapowiadają deszcze conajmniej do soboty, potem - nie wiadomo, czas pokaże. Nad rzeką nie było tym razem tak dużo śmieci. Warzywnik cały, woda tam na szczęście nie dotarła w jakiejś porażającej ilości.
Dziękuję, że pamiętacie o mnie, jakoś się trzymam. Ubytki ziemi będę uzupełniać, ale chyba dopiero po fali deszczy, wcześniej nie ma sensu, bo znowu wypłucze.
Życzę Wam i sobie dużo słonka
Pszczelarnia 15:48, 04 cze 2013

Co ja miałam powiedzieć? Z wrażenia zapomniałam. Takie rzeczki znam aż zanadto dobrze. Ale dobrze, że ta się zatrzymała.
Zauważyłam moc drzew w ogrodzie - pomagają teraz osuszać te grzązkości. I ja mam budleję (skrętolistną) - aż mi głupio, bo nawet nie wiem, jak zimę przetrwała.

Tak, deszcze deszczem a swoje trzeba zrobić w czasie deszczu.
Anabell 16:55, 04 cze 2013

Agnieszko! to przerażenie!!! myślałam że wspominają pierwsze wylanie, a tu następne.
W innych latach też miałaś takie zagrożenia? To ręce opadają, tyle pracy.
Tak Ci współczuję. a przyszłam podziwiać i pozachwycać się widokami.a tu łzy mi się zakręciły.
AgnieszkaW 17:09, 04 cze 2013

piękna (czyli ona - róża) i bestia (żywioł) - dzisiejsze zdjęcia
AgnieszkaW 17:51, 04 cze 2013

Opanowaliśmy już w większości wlew wody do ogrodu - dzięki mojemu M. Jest dobrze, 80% wody mniej w ogrodzie. Rzeka jak widać na powyższych zdjęciach - woda nie ustępuje, bo ciągle przybywa nowa, ale nam najbardziej dokuczała ta woda wlewająca się z drogi do ogrodu.

Na pocieszenie kilka fotek dzisiejszego ogrodu:

między deszczem a deszczem
Marta7 18:05, 04 cze 2013

Agnieszka widoki ogrodu piękne a wody porażające-ależ to jest żywioł-niebezpieczny żywioł !
U nas też leje z chwilami przerwy-ale tych przerw jest coraz mniej
Słoneczka nam wszystkim życzę ! A piękna i tak wygra z bestią
Kondzio 18:10, 04 cze 2013

super ale się cieszę u mnie pada strasznie dużo wody nie wiem co będzie bukszpany mają grzyba dzisiaj je spryskałem ale pada nie wiem co z nimi będzie i z innym roślinami pełno wody
Debra 18:32, 04 cze 2013

Z tego co widać na ostatnich zdjęciach jest znacznie lepiej, tylko ta rzeka na dole przerażająca.
Dobrze, że jesteście tak zorganizowani, by walczyc z tą woda, ale to jednak przygnębiające.

A ja się dzisiaj zamartwiałam gradem - co tam 5 minut gradu przy takich zmaganiach jak Twoje.
Siły i pogody ducha pomimo wszystko życzę.
danuta_szwajcer 19:18, 04 cze 2013

Ta rzeka rwąca na dole to mam nadzieje, ze nie w warzywniaku? Straszny ten żywioł a u nas znowu leje i leje Słoneczka życze i zeby koszmar sie skonczył. Dalej i tak u Ciebie pięknie