Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

JoannA 23:18, 03 cze 2014

Margarete napisał(a)

Udany, rodzinny wekend spędziłam - to prawda

Czytałas propozycje Marzenki żeby spotkac sie w Wojsławicach w terminie liliowcowego szczytu ? byłoby fajnie....

Moje stipy jeszcze w doniczkach na tarasie, czekaja na sdzenie ale leje i leje....a w wekend jak nie lało to mnie nie było w domu. Tez cos dziwnego dzieje sie z jedna partia, stały wszystkie na tym samym na oknie na poddaszu, podlewałam tak samo a częśc doniczek zżółka...troche zielonych jeszcze mam i te posadze a reszta...do obserwacji....

Małgosiu,
Wysadź wszystkie. Długo siedzą w doniczkach i są zagłodzone, na rabacie się pozbierają.
Margarete 23:21, 03 cze 2014

JoannA napisał(a)

Małgosiu,
Wysadź wszystkie. Długo siedzą w doniczkach i są zagłodzone, na rabacie się pozbierają.

Dzięki Joanno, tak zrobie.
Madzenka 23:25, 03 cze 2014

Małgosiu od 12 jestem na urlopie....
polinka 08:04, 04 cze 2014

Małgosiu, niestety ze zdobniczką nie wygrałam. A może wygrałam a teraz coś innego tam siedzi? Nie wiem co się dzieje ale buczek u mnie ma piękne, rozwinięte liście tylko na dolnych gałązkach, te górne wszystkie poskręcane
Na zdobniczkę pryskałam 2 razy Mospilanem ( za pierwszym razem dałam za małą dawkę). Tym Mospilanem pryskałam też róże na mszyce i nie pomogło.

Agnieszka Gusiarz z Kwadratowego poleciła Polysect lub Kwiaty 2w1 firmy Substral. Preparaty te wnikają wgłąb rośliny i krążą w sokach. Oprysk powtarza się co 21-28 dni jak dobrze pamiętam. Na różach mszyca padła od razu, na buczku niby nie ma już tej zdobniczki ale tak jak pisałam nie wiem co mu teraz dolega.

A z Twoim buczkiem co konkretnie się dzieje?
popcorn 09:09, 04 cze 2014

Margarete napisał(a)

Udany, rodzinny wekend spędziłam - to prawda

Czytałas propozycje Marzenki żeby spotkac sie w Wojsławicach w terminie liliowcowego szczytu ? byłoby fajnie....

Moje stipy jeszcze w doniczkach na tarasie, czekaja na sdzenie ale leje i leje....a w wekend jak nie lało to mnie nie było w domu. Tez cos dziwnego dzieje sie z jedna partia, stały wszystkie na tym samym na oknie na poddaszu, podlewałam tak samo a częśc doniczek zżółka...troche zielonych jeszcze mam i te posadze a reszta...do obserwacji....

Małgosiu, ja znam przyczynę. Jedną taką zżółkniętą od Ciebie dostałam, 2 pozostałe ładnie zielone. I ta żółta miała kawałek włókniny na dnie - przez to woda stoi w takie ulewy i trawka żółknie
powyrzucaj włókninę z tych doniczek - na pewno pomoże.

pozdrawiam!
makkasia 21:14, 04 cze 2014

Małgosiu następna ogrodowiczanka rośnie ?? śliczna dziewczynka
Czym skorupka za młodu ... Małgosiu ja swoje stipy posadziłam i teraz musze uważać aby ich nie zadeptać, ale muszą sobie radzić
ściskam
Nikita 21:45, 04 cze 2014

Małgoś, zazdroszczę wycieczki, na pewno było super. W lipcu wystawa liliowców, a we wrześniu Festiwal Traw Ozdobnych na pewno warto tam wybrać się w którymś z tych terminów.
Wnusia słodziutka !!!!
Link od Marzenki o trawach bardzo ciekawy...skopiowałam też do siebie...mogłam...???
paniprzyroda 00:38, 05 cze 2014

Małgoś, tyyle liliowców w jednym miejscu - byłoby cudnie, ja będę mieć wakacje
a ze stipą to i prawda, może być głodna, chociaż moja w gruncie też dopiero od chyba ponad tygodnia, zasiliłam ją wczoraj, zobaczymy. U Ciebie też tak padało po południu? Dopiero przed wieczorem wyszłam posadzić resztę siewek, śpieszę z tym, bo weekend mam zajęty i z ogrodu nici. Buziaki.
Margarete 09:32, 05 cze 2014

popcarol napisał(a)

Małgosiu, ja znam przyczynę. Jedną taką zżółkniętą od Ciebie dostałam, 2 pozostałe ładnie zielone. I ta żółta miała kawałek włókniny na dnie - przez to woda stoi w takie ulewy i trawka żółknie
powyrzucaj włókninę z tych doniczek - na pewno pomoże.

pozdrawiam!

To przypadek, ja nie wkładałam zadnej agro w te doniczki....miałam czesc starej ziemi i tam mógł sie znaleźc...jakis mały fragmencik przypadkowo....

Pozdrawiam !
Margarete 09:33, 05 cze 2014

makkasia napisał(a)
Małgosiu następna ogrodowiczanka rośnie ?? śliczna dziewczynka
Czym skorupka za młodu ... Małgosiu ja swoje stipy posadziłam i teraz musze uważać aby ich nie zadeptać, ale muszą sobie radzić
ściskam

Hej Makasiu,
moje tez malutkie.....takie bardziej stipki niz stipy z nich
Pozdrawiam !