Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Bogdzia 21:21, 02 cze 2014

Margarete napisał(a)
Aktualnie kwitły ostatnie już rododendrony, wielgaśne i kolorowe - prawie jak u Bogdzi........z tym że większośc azalii i rh była juz przekwitnięta, kwitły czarne bzy, jaśminy, mnóstwo bylin w tym wiele odmian żurawek no i królowały hosty, w tysiącach odmian, kolorów i wielkości. Dużo było ładnych szczepionych form drzew, klonów, wiązów o różnokolorowych lisciach, pieknie wyglądały nasadzenia wokół oczek wodnych i stawów etc
Generalnie wycieczka udana.... no i ten zapożyczony krajobraz z pagórkami i górami w tle.....nam głodnym takich widoków tu na Mazowszu brakuje więc zachwyca i samo arboretum i jego piękne położenie ....

Małgosiu co znaczy ,,prawie jak u Bogdzi"? Chyba nie ma porównania do moich, oni maja podobno najpiękniejsze w Polsce. Piękne zdjęcia a wnusia rośnie jak na drożdzach i jest śliczna. Pozdrówka.
Zielona 21:26, 02 cze 2014

Małgoś... Ależ piękną wycieczkę zaliczyliście... Najbardziej urzekło mnie zdjęcie Twojej Mamy... aż mnie ciarki przeszły, jak je zobaczyłam. Przepiękna fotografia! Jak fotomontaż wygląda.

Pokazany przez Ciebie carex wygląda prawie jak stipa! I podobnie kwitnie chyba. A moje stipy od Ciebie już częściowo w gruncie
Tojeść z CO wyszła... ale... zamowiłam dzisiaj. Ile byś chciała, jeśli dowiozą? Kosztowała 5,70zł
Margarete 10:31, 03 cze 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale fajna wyprawa. Nigdy nie byłam w Wojsławicach Widziałam tylko w Mai a teraz u ciebie Pozdrawiam Gosiu. Jeszcze w Pisarzowicach nie byłam pytać o Kondziową azalie ale pamiętam
Pozdrawiam

Witaj Malgosiu,
nic nie szkodzi że nadal nie masz tej azalii dla mnie, to tylko tak przy okjazji jakbys akurat była u nich i robiła zakupy dla siebie.....

Co do Wojsławic to oczywiście mam wiecej zdjęć ale staram sie tych fotek z osobami z mojej rodziny nie zamieszczac duzo na forum, rozumiesz......
Widziałam kilka arboretum....u nas w Rogowie pod Łodzią, w Kórniku i teraz to w Wojsławicach.........tudno porównac, każde inne ale to w Wojsławicach ma więcej takich "poukładanych" miejsc z alejkami, stoliczkami, ławeczkami nad wodą, przemyslanymi rabatami, takich bardziej "parkowych" w charakterze, szczególnie w dolnej części ogrodu. Rododendrony, azalie, i olbrzymie drzewa tworzą o tej porze roku taki cienisty ale też kolorowy klimat(przez różne kwitnące rosliny kwasolubne)na wejściu. Dodatkowego uroku nabieraja nasadzenia poprzez to że całe aerboretum poozone jest na stoku wzgórza. Na wyższęj części wzgórza znajduja sie hosty, byliny i szpalery liliowców posadzone obok wielkiego sadu.
Warto zobaczyc to miejsce, polecam !
Margarete 10:33, 03 cze 2014

gierczusia napisał(a)
Chciałam o stipę zapytać ... Przed chwilą dzwoniłam do szkółki z zapytaniem o stipę ,źeby fieszzz.... klamki nie pocałować .. A on się mnię pyta : jaki gatunek stipy mnie interesuje.. Kopara mi opadła ..eeeee... Pomóż .. Jakie masz stipy ??? I czy znasz jakoweś inne ?
Buziaki

Eluś - pojęciam nie mam jakiego typu jest moja stipa......gdzies z innymi etykietami schowałam opakowanie od nasion.........poszukam.......nie wiedziałam, że jest kilka odmian..też bym sie zdziwiła jak i ty........
Tusiala 10:37, 03 cze 2014

Zazdraszczam cudownej wycieczki
Margarete 10:41, 03 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Małgosiu co znaczy ,,prawie jak u Bogdzi"? Chyba nie ma porównania do moich, oni maja podobno najpiękniejsze w Polsce. Piękne zdjęcia a wnusia rośnie jak na drożdzach i jest śliczna. Pozdrówka.

Bozenko - twoje rh są bezkonkurencyjne......bo piękne.......różnokolorowe.....wielkie......i twoje
Wnusia rzeczywiście już duża- dzieki za miłe słowa.
Co do arboretum to jest tam rzeczywiście kilkadziesiąt wielgasnych krzewów rh i azalii, biją w oczy kolorami, są w niektórych miejscach posadzone gęściej niż u ciebie, ale twój ogród oglądałam i w tym i w ubiegłym roku w samaym srodku kwitnienia, więc był uroczy a tam na Dolnym Sląsku wegetacja jest szybsza niz u nas więc gro rh miało teraz juz zwiędłe kwiaty, można było sobie tylko wyobrazić jakiego koloru były....Jest ich duzo, fakt, mają towarzystwo olbrzymich drzew dookoła, sa na zboczu wzgórza, nad oczkami, stawami więc to dodaje niewątpliwie uroku.
Ale i innych roslin jest mnóstwo, bardzo bym chciała pojechac tam w połowie lipca na Swięto liliowców......to tez musi byc szał kolorów..

Margarete 10:42, 03 cze 2014

Zielona napisał(a)
Małgoś... Ależ piękną wycieczkę zaliczyliście... Najbardziej urzekło mnie zdjęcie Twojej Mamy... aż mnie ciarki przeszły, jak je zobaczyłam. Przepiękna fotografia! Jak fotomontaż wygląda.

Pokazany przez Ciebie carex wygląda prawie jak stipa! I podobnie kwitnie chyba. A moje stipy od Ciebie już częściowo w gruncie
Tojeść z CO wyszła... ale... zamowiłam dzisiaj. Ile byś chciała, jeśli dowiozą? Kosztowała 5,70zł

Ten carrex świetnie sie prezentował, muszę takiego poszukac.
Margarete 10:42, 03 cze 2014

Tusiala napisał(a)
Zazdraszczam cudownej wycieczki

,
Polecam, najlepiej w maju jak kwitna rh albo w lipcu jak kwitna liliowce...
popcorn 11:34, 03 cze 2014

Fajna wyprawa! Ale Ci wnusia urosła!!
pozdrawiam!
Margarete 12:23, 03 cze 2014

popcarol napisał(a)
Fajna wyprawa! Ale Ci wnusia urosła!!
pozdrawiam!

Oj tak, rosnie...
Pozdrawiam!