Margarete
14:49, 16 cze 2013
Witaj Zbyszku, miło mi że do mnie wpadłes z wizytą. Moja skarpa macierzankowa napawa mnie dumą bo w ubiegłym roku była zrobiona przeze mnie przy pomocy mamy i syna, to była taka moja pierwsza ogrodowa praca na dużą skale i świetnie nam to wyszło. Macierzanka świetnie zimuje w gruncie, nic jej po zimie nie było.... odbiła i zazieleniła sie bez problemów. Ona nie ginie na zime, zostaje, niestety trzeba po kwitnieniu albo wczesna wiosna troche podciąć przekwitłe kwiatostany jak np we wrzosach, żeby w kolejnych latach wygladła lepiej. Jest tez dośc agresywna, szybko zadarnia teren wiec skoro ja chce żeby częśc żwirku była widoczna wiec wiosna ja troche ograniczyłam cieciem. Na mojej skarpie rośnie kilka odmian macierzanek o różnych kolorach kwiatów, różnej wysokosci roslin i róznym terminie kwitnienia - generalnie kwitnie od VI do VIII. Sa tam : macierzanaka cytrynowa Doone Valley o listkach z żóltym brzegiem- kwitnie późno na rózowo, macierzanaka wczesna Pseudolaginosus- kwitnie wcześnie na janofioletowo, macierzanaka wczesna Albuflorus - ma białe kwiatki, macierzanaka minimus jest niziutka teraz dopiero zaczyna pokazywać pąki kwiatowe janofioletowe i najpopularniejsza chyba - macierzanaka piaskowa. Tylko macierzanki + duże kamienie piaskowca + żwwirek płukany w jasnożółtym kolorze. Łatwe w utrzymaniu i uprawie, skarpa jest słoneczna bo od południowo-zachodniej strony i sucho.... poza ulewami z ostatnich tygodniale jak widac macierzanki dały radę. Pozdrawiam