Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 14:49, 16 cze 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Małgosiu gratuluję pracowitości. Efekty super. Kanciki też dopracujesz powoli. Zachwycił mnie Twój skalniak i macierzanki. A czy macierzanki trzeba na zimę sprzątnąć i na wiosnę rosną od zera? Też mam kawałek skalniaka i nie mogę sobie z nim poradzić. Wymień proszę kilka roślin jakie tam masz, czy bardzo inwazyjne są i jak się sprawują. Pozdrawiam.

Witaj Zbyszku, miło mi że do mnie wpadłes z wizytą. Moja skarpa macierzankowa napawa mnie dumą bo w ubiegłym roku była zrobiona przeze mnie przy pomocy mamy i syna, to była taka moja pierwsza ogrodowa praca na dużą skale i świetnie nam to wyszło. Macierzanka świetnie zimuje w gruncie, nic jej po zimie nie było.... odbiła i zazieleniła sie bez problemów. Ona nie ginie na zime, zostaje, niestety trzeba po kwitnieniu albo wczesna wiosna troche podciąć przekwitłe kwiatostany jak np we wrzosach, żeby w kolejnych latach wygladła lepiej. Jest tez dośc agresywna, szybko zadarnia teren wiec skoro ja chce żeby częśc żwirku była widoczna wiec wiosna ja troche ograniczyłam cieciem. Na mojej skarpie rośnie kilka odmian macierzanek o różnych kolorach kwiatów, różnej wysokosci roslin i róznym terminie kwitnienia - generalnie kwitnie od VI do VIII. Sa tam : macierzanaka cytrynowa Doone Valley o listkach z żóltym brzegiem- kwitnie późno na rózowo, macierzanaka wczesna Pseudolaginosus- kwitnie wcześnie na janofioletowo, macierzanaka wczesna Albuflorus - ma białe kwiatki, macierzanaka minimus jest niziutka teraz dopiero zaczyna pokazywać pąki kwiatowe janofioletowe i najpopularniejsza chyba - macierzanaka piaskowa. Tylko macierzanki + duże kamienie piaskowca + żwwirek płukany w jasnożółtym kolorze. Łatwe w utrzymaniu i uprawie, skarpa jest słoneczna bo od południowo-zachodniej strony i sucho.... poza ulewami z ostatnich tygodniale jak widac macierzanki dały radę. Pozdrawiam
Margarete 14:59, 16 cze 2013

regli napisał(a)
Ślicznie się u Ciebie zrobiło
Ale ja mam tak zwane zboczenie zawodowe i najbardziej mnie interesują zacieki na tym zdjęciu:

Co je powoduje i co tam masz? Klinkier czy zwykła cegła, czy jeszcze cóś innego? Próbowałaś czymś to czyścić?

Regli - tak mysłałam jak wstawiałam tę fotkę że to wstyd pokazywac taki zaniedbany taras.... ale kwiatki i ich uroda były silniejsze...ha, ha, ha
Tej wiosny skupiłam sie na nowej rabacie i nie miałam czsu doczyscić tarasu. Te plamy i zacieki powstaja i powstawały w latach ubiegłych od wody z nawozem. Kiedys na tarasie stały skrzynki z kwiatami a do dzis stoja tam donice z tujami Danica, podlewam jedne i drugie wodą z nawozem, przelatująca w dół woda tworzy zacieki na murze i na wykończeniu klinkierowym na dole. Wystarczy wziąć myjke ciśnieniowa typu np Karcher i oczyscic raz w roku i tyle......... juz sie wstydze ze tego nie zrobiłam, obiecuję poprawe...
A jaki ty masz zawód skoro mówisz o zboczeniu zawodowym ?
Margarete 15:15, 16 cze 2013

asc napisał(a)
Skarpa z macierzanka super...

I pytanie,,, dlaczego nie dałaś ogranicznika pomiędzy trawnikiem i kamykami... trawa ci będzie przerastać i mieszać się z kamyczkami. ... widziałam, że dawałaś pomiędzy korą a kamykami... I dawałaś jakąś matę z agro pod kamyki, czy tak sypnęłaś na ziemię?? Ja jakoś nie mam przekonania do kamieni na rabatach.. Wszytkie rabaty a kamykami już wykasowałam, albo wykasuję .. ten płukany kamyk jak masz na froncie to jest ok, ale ten biały beznadziejny, szybko się robi brzydki i jest nie do umycia...... praca kopciuszka .. Ładnie to wygląda, ale ja z braku czasu.. szukam rozwiazań ekonomicznych.

Aniu dzieki za wizyte, dałam ten kamien (dolomit) a nie ten żwirek co przed domem bo juz w ogrodzie mam taki placyk przy grilu, więc chciałam żeby nie różnił sie zbytnio kolorem. Musiałam miec po tej stronie domu taki sam odcien. Ten przed domem jest bardziej żólty a ten na rabacie i na placyku szaro-biłały. Pod kamienie dałam niestety agrowłóknine, bo roslinki mam jak widzisz malutkie wiec pewnie z chwastami nie dałabym rady. Na starych nasadzeniach przed domem i na rabacie kwasolubnej - tej sprzed kilku lat stopnopwp uswam włóknine w miare jak rosliny sie rozrastaja.
Jeśli chodzi o ogranicznik- ekobord to dałam tylko miedzy kora a kamieniami bo od strony trawnika na całej rabacie zrobie krawęznik z kostki, tyle że za rok ponieważ mój tegoroczny budźet ogrodowy i tak jest mocno nadszarpniety -ogrodzenie 36 m, kompost (25 worków), kora (25 worków i bede jeszcze dokupywac..), torf do kwasolubnych (2 worki), kamienie 400 kg no i przede wszystkim rośliny, duuuuużo roślin..... za rok bedzie kostka a póki co zrobie kanciki - tak po ogrodowiskowemu ...tylko nie wiem kiedy !!
Margarete 15:21, 16 cze 2013

Bogdziu, Karolinko, Polinko - cieszę sie że wam sie podoba , mnie też sie podoba ... nieskromnie powiem... a do tego satysfakcja że sama ( z pomoca mamy.....) że wg własnego pomysłu ( choć inspiracje i wiedza z ogrodowiska jest nieoceniona....) że na miarę własnych sił ( oj cięzko czasem biegac z ta taczką.....) oraz możliwości finansowych ( marzy mi sie kostka granitowa, tekowe meble na tarasie, rząd cisów, zywopłot inny, ściana wodna, ciurkadełko albo kształtowane kule, stożki z bukszpanu czy tapiary na pniu ale... kasy brak...)
A tak mam swój własny ogród i jest ok !
Anita1978 15:22, 16 cze 2013

Wow!!!
Wszystko piękne! Rabata z kamykiem bardzo ładna, a jak się rozrosną roślinki to dopiero będzie efekt!!
Macierzyński piękne! Też mam kilka ale nie tak ładnie skomponowanych!
Wyobrażamnsobie twój stan fizyczny- kręgosłup, mięśnie, odciski na rękach...przydałoby się teraz spa chyba?
Margarete 15:29, 16 cze 2013

Anita1978 napisał(a)
Wow!!!
Wszystko piękne! Rabata z kamykiem bardzo ładna, a jak się rozrosną roślinki to dopiero będzie efekt!!
Macierzyński piękne! Też mam kilka ale nie tak ładnie skomponowanych!
Wyobrażamnsobie twój stan fizyczny- kręgosłup, mięśnie, odciski na rękach...przydałoby się teraz spa chyba?

Anita - Nawet nie jest tak strasznie, działam juz od kilku tygodni wiec moze sie przyzwyczaiłam... Te prace w ogrodzie to lepsze niż siłownia i fitnes... ha, ha, ha A ile satysfakcji do tego !
Ale SpA zawsze by sie przydało, Tobie pewnie też jak każdej z nas, zonie, mamie, babci, ogrodniczce zabieganej w tej codzienności ..
regli 20:05, 16 cze 2013

Margarete napisał(a)

Regli - tak mysłałam jak wstawiałam tę fotkę że to wstyd pokazywac taki zaniedbany taras.... ale kwiatki i ich uroda były silniejsze...ha, ha, ha
Tej wiosny skupiłam sie na nowej rabacie i nie miałam czsu doczyscić tarasu. Te plamy i zacieki powstaja i powstawały w latach ubiegłych od wody z nawozem. Kiedys na tarasie stały skrzynki z kwiatami a do dzis stoja tam donice z tujami Danica, podlewam jedne i drugie wodą z nawozem, przelatująca w dół woda tworzy zacieki na murze i na wykończeniu klinkierowym na dole. Wystarczy wziąć myjke ciśnieniowa typu np Karcher i oczyscic raz w roku i tyle......... juz sie wstydze ze tego nie zrobiłam, obiecuję poprawe...
A jaki ty masz zawód skoro mówisz o zboczeniu zawodowym ?

Małgosiu, ale ja nie zwróciłam uwagi na to, że masz zaniedbany taras. Nie zawsze i wszystko musi w życiu błyszczeć, nie zwracam uwagi na drobiazgi W życiu są ważniejsze rzeczy niż wyczyszczony taras A zwróciłam uwagę dlatego, że z wykształcenia jestem chemikiem i pracowałam w chemii budowlanej, więc być może udałoby się dobrać jakieś środki, żeby te zacieki się nie robiły.
Madzenka 22:00, 16 cze 2013

Małgosiu kawał dobrej roboty odwaliłaś i efekt niesamowity. Wiem jak cieszy własna praca. Nie martw się nieoczyszconym tarasem, my też pokazujemy na fotkach tylko to co ładne
Ale ligustr zamień grabem. Koniecznie osłoń się od sąsiedniego bloku.
Donia72 23:32, 16 cze 2013

Ale z Ciebie mróweczka PracowitaMacierzanki piękne
Debra 23:40, 16 cze 2013

Dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle pracy zrobionej!
Skarpa cudnie wygląda, macierzanka jest śliczna. Piekne to miejsce.