Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 22:54, 21 sie 2017

Krys napisał(a)

Małgosiu pięknie napisałaś,smutny dzień,smutno było w jej ogrodzie bez niej

.....
Margarete 22:56, 21 sie 2017

JoannA napisał(a)
Małgosiu,
Zgodnie z obietnicą parę słów o uprawie lilii.
Najlepszym terminem sadzenia cebul jest przełom września i października, ale można też sadzić je wiosną. Przed sadzeniem miejsce dokładnie odchwaścić, spulchnić, wymieszać glebę z dojrzałym kompostem na głębokość około 40 cm i pozostawić na dwa-trzy tygodnie. Dopiero po tym czasie można posadzić cebulki lilii. Głębokość sadzenia zależy od wielkości cebuli i powinna być równa jej obwodowi. Na glebie zwięzłej sadzimy nieco płycej, a na piaszczystej głębiej.
Cebule lilii wykopujemy na początku września i od razu sadzimy na nowym miejscu lub przechowujemy do wiosny w temperaturze około 2 stopni okryte trocinami lub torfem. Po 2-3 latach uprawy na tym samym miejscu lilie warto wykopać, usunąć martwe korzenie, a najdłuższe skrócić o 1-2 cm i posadzić w nowym miejscu.
To tak w skrócie.
Ja swoje sadzę przeważnie wiosną bo wtedy jest największy wybór cebul na moim bazarku i ceny bardzo niskie. Zdarza się dużo wpadek odmianowych, ale nie przejmuję się tym zbyt bardzo bo wszystkie są piękne i do tego ten zapach.
Pozdrawiam Małgosiu

Dzięki Joasiu - przymierzę się w takim razie wiosną do zakupu lilii i ja
Miałam już wcześniej ochotę na lilie - czas zrealizować marzenia
Margarete 23:01, 21 sie 2017

frezja napisał(a)

Wpadam i piękny placyk widzę.

Smutne wieści też u Ciebie...żal ;(

Dzięki Ewa,
Bardzo,o mocno to co się stało tąpnęło mną, naprawdę.

Placyk dopiero się rodzi, bukszpany jako tako ale 6 cisów które są też tam obok to po prostu tragedia - wyglądają jak sztuczne tzn.są zieloniutkie we w ogóle od 3 lat się nie zmieniają. Dokarmiam, podcinam a one ani na grubość ani na wysokość....nic, stoją w miejscu.
Margarete 23:09, 21 sie 2017

zawitka napisał(a)
Napisałaś u Agi że masz ożankę czy ją warto zastąpić przetacznika ????? Masz może jakieś doświadczenie ??/ czy łapie mączniaka bo przetacznik od dołu jest brzydki .

Mam ożankę i bardzo ją lubię. Zawitko ona jest nieporównywalnie u mnie wyższa i szybciej oraz mocniej się rozrasta niż moje przetaczniki ( też mam różowe) Oźanka w drugiej połowie sezonu robi się brzydsza, te jej kwiatostany już nie zrobią więc ją ścinamy tak jak szałwię i szybko odrasta i kwitnie ponownie, mączniaka nie zauważyłam.
Margarete 23:10, 21 sie 2017

Luki napisał(a)
Oj upał wymęczył ogrody, a siedzenie nawet w cieniu męczące, ale na szczęście już się ochłodziło my i ogrody odetchniemy No i z podziękowaniem przybiegam

Nie ma za co - ogród masz piękny to ci się wygrana w tym konkursie należy
Margarete 23:13, 21 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas też upał wymęczył Na odpoczynek niestety jeszcze nie czas, bo cięcia i plewienia od groma czeka, a podlewanie nadal bo w sobotę tylko ciut pokropiło choć intensywnie to bardzo krótko i już sucho jestU Ciebie rośliny w świetnej formie umęczenia suszą i temperaturami nie widać. Udanego wypoczynku życzę

Dzięki Sylwia,
Urlop już się kończy a wyjazd był na krótko, ale intensywnie.Po upałach ani śladu. Dziś i wczoraj to już raczej jesienne klimaty i zimno i mokro.
Margarete 23:14, 21 sie 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosiu urocza ta rabatkaUwielbiam widoczki takie przez trawkę, tyle w nich zwiewności i lekkości

Dziękuję
Margarete 23:16, 21 sie 2017

anna_t napisał(a)
Małgoś nadrobilam, piekne widoczki pokazujesz dzisiaj Bozenka do mnie dzwoniła ze smutną informacja o naszej K... nie mogę się ogarnąć, pracować normalnie nie mogłam a u ciebie tez troche smutasow było :/ ech..niech ten rok już minie

Ano taki trudny czas nadszedł....Jak to w życiu.
Buziaki!
Margarete 23:25, 21 sie 2017

[i]Polinko, Makasiu, Nikita [/i]urlop a raczej urlopik udał się jak najbardziej.
Dolina Baryczy w której byłam pierwszy raz po wielu latach zachwyca, trasy rowerowe i kajakowe, cisza i spokój, enklawa dla ptaków, dobra infrastruktura - polecam. Na pewno tam wrócę jesienią, choć na jeden dzień,

Takie klimaty panują w Dolinie Baryczy...

Margarete 23:33, 21 sie 2017

I jeszcze kilka fotek z mojego krótkiego wypadu

Taki wielgaśny sadziec - wyższy ode mnie i gęściutki - u mnie w ogrodzie mam sadziec kupiony w Pęchcinie juz trzeci sezon i lichota - 5 gałązek i nie przyrastają, chociaz dbam o to żeby miał mokro, nawoże i kicha.....

A potem luz i chilaut...w pięknym otoczeniu