Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 12:30, 08 wrz 2017

Kindzia napisał(a)
Kupiłam Leonarda dlatego właśnie, że czytałam o nich, że zdrowe jak byk....moje czerwone są najbardziej chore ze wszystkich moich róż. Dlatego ostrzeżenie mają, już drugie...

u mnie teraz pod koniec sezonu łapie plamistość ale niewiele listków jest zaplamionych, poza tym zdrowy, bujny, mocno i długo kwitnący - ale to ten zwykły Leoś - rózowy
Napisałam u ciebie - kolezanka tez ma tego Red i też sa z nim same kłopoty...
Agania 13:08, 08 wrz 2017

Masz super wnuczki

W ogrodzie coraz więcej kolorów, wypatruję Twojej Barbuli cudownie kwitnącej?

Moje jeszcze malutkie, przemarzły po zimie, ale odbiły i żyją w ogrodzie drugi roczek.
Margarete 15:16, 08 wrz 2017

Agania napisał(a)
Masz super wnuczki

W ogrodzie coraz więcej kolorów, wypatruję Twojej Barbuli cudownie kwitnącej?

Moje jeszcze malutkie, przemarzły po zimie, ale odbiły i żyją w ogrodzie drugi roczek.

Witaj Agata
Dziękuję - wnuczki bombowe są - to fakt

Co do Barbuli to muszę cię rozczarować niestety...ostatniej zimy nie przeżyła...co roku podmarzała lekko mimo okrywania jej stroiszem, potem sie na wiosnę zbierała powolutku i było ok, ale tegoroczne mrozy po minus 19 stopni nie dały jej szans....czekałam do późnego lata, podlewałam kiszonką z mlecza na wiosnę - tak jak przemarznięty liguster w żywopłocie wg rad Mazana i liguster ożył a Barbula niestety nie...dopiero w lipcu poddałam sie i wykopałam jej suche resztki...posadziłam w to miejsce wysokie, pełne jeżówki, 3 kępy...mówi sie trudno - to wrażliwa roślina i trzeba było sie z tym liczyć w naszej części Polski że którejś zimy nie przeżyje...szkoda bo o tej porze roku w ogrodzie była takim ładnym, niebieskim cacuszkiem i liście biało obrzeżone też były fajne...

malgorzata_s... 15:23, 08 wrz 2017

Margarete napisał(a)

Dzięki Małgośka.
Póki co szukam motywacji do działania w ogrodzie. Coś mi skrzydła trochę opadły w ogrodowych tematach...jakoś straciłam ducha....i zimno i mokro...i późno wracam do domu a dzień już krótszy...

I w kwestii motywacji też Cię rozumiem doskonale Tak łażę u siebie i widzę co robić trzeba ale weny brak
Margerytka40 18:26, 08 wrz 2017

Margarete napisał(a)

Witaj Agata
Dziękuję - wnuczki bombowe są - to fakt

Co do Barbuli to muszę cię rozczarować niestety...ostatniej zimy nie przeżyła...co roku podmarzała lekko mimo okrywania jej stroiszem, potem sie na wiosnę zbierała powolutku i było ok, ale tegoroczne mrozy po minus 19 stopni nie dały jej szans....czekałam do późnego lata, podlewałam kiszonką z mlecza na wiosnę - tak jak przemarznięty liguster w żywopłocie wg rad Mazana i liguster ożył a Barbula niestety nie...dopiero w lipcu poddałam sie i wykopałam jej suche resztki...posadziłam w to miejsce wysokie, pełne jeżówki, 3 kępy...mówi sie trudno - to wrażliwa roślina i trzeba było sie z tym liczyć w naszej części Polski że którejś zimy nie przeżyje...szkoda bo o tej porze roku w ogrodzie była takim ładnym, niebieskim cacuszkiem i liście biało obrzeżone też były fajne...

Ja mam tę zwykłą zieloną barbulę już chyba 5 rok. Właśnie zaczyna kwitnąć. Nie okrywałam jej na zimę i nawet jak podmarzła to zawsze odbijała. Wiosną przy pieleniu oderwał mi się kawalątek z korzonkiem. Wsadziłam do ziemi i rośnie. Nawet będzie kwitł
Kindzia 08:38, 09 wrz 2017

Może te czerwone leosie to ściema po prostu...
Pokazałam u siebie jakie z nich cuda
Margarete 22:15, 09 wrz 2017

Kindzia napisał(a)
Może te czerwone leosie to ściema po prostu...
Pokazałam u siebie jakie z nich cuda

Byłam widziałam- może te czerwone się producentowi nie udały..chciał powtórzyć te super- cechy klasycznego Leosia i dooopa
Dorota123 23:04, 09 wrz 2017

Jesienny ogród zapłakany deszczem pięknie się prezentuje.
babka 23:23, 09 wrz 2017

Szwajcaria saksońska, Drezno ... świetna podróż. Miałam być na takiej wycieczce w ubiegłym roku jednak w ostateczności musiałam zrezygnować. Szkoda ale cóż, życie.
Pogoda widzę Wam dopisała, świetne zdjęcia
A w ogrodzie ładnie, kolorowo i pomimo deszczowej aury całkiem przyjemnie. Oby jesień jeszcze chwilę poczekała byśmy zdążyli nacieszyć się kolorami.
paniprzyroda 23:36, 09 wrz 2017

Wycieczka naładowała akumulatory
Red Leonardo u mnie bez zastrzeżeń i oby tak dalej, różowy za to goły.
Kupowałam w Skierniewicach barbulę i jeszcze coś, jedno wymarzło i wyrzuciłam, jedno właśnie zaczyna kwitnąć, ale czy to jest barbula?
Jesienny ogród śliczny, ale jeszcze lata bym chciała
Małgoś, czy Ty kiedyś mówiłaś mi o białych marcinkach? Właśnie zaczynają i mogę oddzielić sadzonkę, bo nigdy nie pamiętam, które są które. Mogę zabrać do Skierniewic