Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

jolanka 10:48, 15 paź 2017

Nie mam pojęcia, czy uda się uratować drzewo Mam wątpliwości ponieważ to rozłupanie na zdjęciu jest chyba baaardzo głębokie. Chyba, ze specjaliści zobaczą cos innego. Pewnie bez ścięcia dużej części drzewa się nie obejdzie bo ciężar odłupanej galezi ciągnie szczelinę dalej. Trzymam kciuki - trzeba to na pewno robić szybko bo jeśli jeszcze przyjdą mrozy szanse .... Tfu, tfu
Margarete 22:51, 15 paź 2017

jolanka napisał(a)
Nie mam pojęcia, czy uda się uratować drzewo Mam wątpliwości ponieważ to rozłupanie na zdjęciu jest chyba baaardzo głębokie. Chyba, ze specjaliści zobaczą cos innego. Pewnie bez ścięcia dużej części drzewa się nie obejdzie bo ciężar odłupanej galezi ciągnie szczelinę dalej. Trzymam kciuki - trzeba to na pewno robić szybko bo jeśli jeszcze przyjdą mrozy szanse .... Tfu, tfu

Ja też mam ich coraz więcej Jolanko - zobaczymy co powiedzą panowie fachowcy Dzięki że zaglądasz
Margarete 22:55, 15 paź 2017

anna_t napisał(a)
O kurcze Malgos współczuję! Piękne drzewo, młode jeszcze pewnie do uratowania

Piękne Aniu , tu fotki mam dzisiejsze...cudnie się przebarwiają i w słońcu jest jakby złote...cień daje latem i tło dla innych roślin świetne stanowi...

Margarete 22:57, 15 paź 2017

rozark napisał(a)
Gosiu, ja miałam śliwkę rozłamana na pół, spiętą obejmą, po latach obejma wrosła w drzewo (niestety nie mam zdjecia), od środka było spróchniałe, chorowało bardzo
wycięłam 2 lata temu i nie żałuje, chociaż owoce miała tak smaczne i słodkie, że sąsiad chory na cukrzycę robił sobie z niej powidła nie dodając cukru

Dzięki Reniu...nie brzmi to pocieszające co piszesz, ale nie da się zaczarować rzeczywistości. Spróbuję mimo wszystko powalczyć . Trzymaj kciuki
Margarete 22:59, 15 paź 2017

makkasia napisał(a)
Nie mam doświadczenia w tym temacie Małgosiu, ale pomysł z poproszeniem o pomoc specjalistów od miejskiej zieleni może przynieść rezultaty, nic nowego co napisały dziewczyny nie wymyśliłam, Trzymam kciuki za drzewo i walkę o nie.
macham

Tak zrobię. Nie wiem tylko ile takie działanie interwencyjne może kosztować. Jutro jest normalny dzień pracy to podzwonię i zrobię orientację.
Margarete 23:05, 15 paź 2017

Makusia napisał(a)
O matko! Drzewo fantastyczne i naprawdę niesamowite, tzn. nie żebym pochwalała, bo rozumiem Twój smutek, ale to, co potrafi z tak ogromnym drzewem zrobić wiatr jest jednak przerażająco niesamowite..

No właśnie ja też się dziwię bo były takie dni kiedy moim zdaniem bardziej wiało niż ostatnio. Poprzedni huragan Ksawery sprzed 4 lat był według mnie silniejszy. Przynajmniej ja to bardziej odczuwałam. Wcześniejsze wiatry telepały moim lasem za oknem i moim jesionem szarpały mocniej niż te ostatnie...a tu taka niemiła niespodzianka...
Będę walczyć...zobaczymy...
Margarete 23:05, 15 paź 2017

Dubelek!
To wrzucę fotkę dzisiejszą mojego lasu za płotem bo już "kapie zlotem"

Margarete 23:08, 15 paź 2017

yolka napisał(a)
Ojej takie piękne drzewo, szkoda aby się rozłupało. Nie mam wiedzy jak je ratować, może jakaś obejma jest zdrowe więc się powinno zrosnąć, uważam tak jak poprzednicy - potrzebna fachowa konsultacja i profesjonalne działanie. Życzę żeby się udało

Widziałaś je przecież niedawno - nie wyglądało na jakieś chore czy osłabione tak aby stało się łatwym obiektem do pokonania przez wiatry...
Jutro działam z fachowcami - będę zdawać relację z postępów tu na forum.
Margarete 23:13, 15 paź 2017

jankosia napisał(a)
Ja też nic więcej poza tym co wczoraj ci pisałam bo widzę że to drzewo idzie na pół. Trzeba działać szybko bo kolejny wiatr może pozamiatać. Ukraść ci to zdjęcie i zapytać profesjonalistow? Ja to bym Ci jeszcze radziła wiesz gdzie zapytać? Sprawdź jaką firma obsługuje zieleń miejską u Ciebie i zadzwoń albo podjedź bezpośrednio do nich. Takie firmy zazwyczaj mają ogromna porządnego sprzętu i powinni ci to złapać na miejscu. To nie jest tak poważne jak myślałam ale i tak bezpieczniej byłoby zredukować nieco koronę. Raz że mniejszy ciężar a dwa (i to chyba wazniejsze) że może nie być w stanie wykarmic takiej ilości masy. Często drzewa redukują same korony i widać to często w miastach po remontach albo budowie nowych chodników czy ulic.
No i jeszcze widzę że Ania ci próba wysłała to może przepis na katalpową obejmę dostaniesz w prezencie
Pisz Małgosiu na bieżąco jak sprawy stoją, myślę o tym twoim drzewo i ciągle :*

Pewnie że możesz zabrać te foty i pokazać fachowcom czy każdemu kto mógłby pomóc...
Na pewno trzeba będzie zredukować koronę ale to pikuś - najważniejsze żeby je uratować. Na tym moim jednym, jedynym drzewie mam budkę dla ptaków w której udaje się w sezonie odchować dwa mioty sikorek....
Szkoda by było gdybym musiała je wyciąć....
Margarete 23:14, 15 paź 2017

Krys napisał(a)
Małgosiu piekne drzewo,szkoda go,nie znam sie na ratowaniu,dziewczyny radza.

No właśnie...szkoda...
Ale się jeszcze nie poddaję, działam...