Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Mala_Mi 14:01, 14 paź 2017

Masz odp. na pw
Bogdzia 14:13, 14 paź 2017

Gosiu drzewo juz stare ,rozłożyste wiec chyba fachowiec potrzebny.Myślę ze nawet z synem nie dasz rady bo tu tez doswiadczenie w takiej pracy potrzebne a metalowa opaska chyba konieczna ale niebezpieczna przy zakładaniu. Moze Ania ma lepszy sposób .
Kasya 14:38, 14 paź 2017

Małgosiu, tak, takie rzeczy sie naprawia na sruby, rany mozna zabezpieczyc funabenem
to chyba trzeba wezwa kogos zeby to zrobil

moze z ogrodu botanicznego poleca jakiegos fachowca ?

wydaje mi sie ze ze obrecze moga przeszkadzac jak drzewo bedzie robilo sie grubsze

ale napewno trzeba je jakos zlapac zrubą, moze przez srodek ?

za tydzien w sobote jest spotkanie towrzystawa dendrologicznego w Rogowie, moze sie wybierzesz ? w samym aboretu tez ktos moze cos poradzi ? tylko czy wytrzyma jeszcze tydzien ?
pestka56 16:06, 14 paź 2017

Ratowałam śliwę Pissardi po rozdarciu prawie na pół przez łosia. Kładłam kompresy z Funabenu na wierzch i wpychałam w rozdarcie ile się dało. Bandażowałam bandażem elastycznym i taśmą jak ta https://rolmarket.pl/product-pol-7015-Tkana-tasma-do-mocowania-drzew-podwiazywania-roslin-50mm-x-5mb.html Na zimę owijałam dodatkowo tekurą falistą dodatkowo, żeby rana nie przemarzała. 3 lata śliwa chorowała, nie kwitła. Sraciła jedną z 3 głównych gałęzi.

To jednak małe drzewo w przeciwieństwie do twojego. Zapytałabym dendrologów w Rogowie.

Tymczasowo spróbuj podeprzeć, żeby się nie odchylało.
Margarete 16:33, 14 paź 2017

pestka56 napisał(a)

Ratowałam śliwę Pissardi po rozdarciu prawie na pół przez łosia. Kładłam kompresy z Funabenu na wierzch i wpychałam w rozdarcie ile się dało. Bandażowałam bandażem elastycznym i taśmą jak ta https://rolmarket.pl/product-pol-7015-Tkana-tasma-do-mocowania-drzew-podwiazywania-roslin-50mm-x-5mb.html Na zimę owijałam dodatkowo tekurą falistą dodatkowo, żeby rana nie przemarzała. 3 lata śliwa chorowała, nie kwitła. Sraciła jedną z 3 głównych gałęzi.

To jednak małe drzewo w przeciwieństwie do twojego. Zapytałabym dendrologów w Rogowie.

Tymczasowo spróbuj podeprzeć, żeby się nie odchylało.

Będę próbować podpierać. I chyba dogadam się z firmą ogrodniczą bo sami z synem nie damy rady.A z tym owijanie na zimę to dobrze że podpowiedziała. Tak też zrobię.
Dziękuję Pestko
Margarete 16:35, 14 paź 2017

Kasya napisał(a)
Małgosiu, tak, takie rzeczy sie naprawia na sruby, rany mozna zabezpieczyc funabenem
to chyba trzeba wezwa kogos zeby to zrobil

moze z ogrodu botanicznego poleca jakiegos fachowca ?

wydaje mi sie ze ze obrecze moga przeszkadzac jak drzewo bedzie robilo sie grubsze

ale napewno trzeba je jakos zlapac zrubą, moze przez srodek ?

za tydzien w sobote jest spotkanie towrzystawa dendrologicznego w Rogowie, moze sie wybierzesz ? w samym aboretu tez ktos moze cos poradzi ? tylko czy wytrzyma jeszcze tydzien ?

Kasiu za tydzień mam dzieci, wnuki - to już dawno zaplanowane więc nie będę w Rogowie ale spróbuję zaraz po niedzieli fachowca ściągnąć i niech działa.
Maść już kupiłam zaraz idę smarować.
Margarete 16:37, 14 paź 2017

Bogdzia napisał(a)
Gosiu drzewo juz stare ,rozłożyste wiec chyba fachowiec potrzebny.Myślę ze nawet z synem nie dasz rady bo tu tez doswiadczenie w takiej pracy potrzebne a metalowa opaska chyba konieczna ale niebezpieczna przy zakładaniu. Moze Ania ma lepszy sposób .

Tak zrobię - dzięki. Spróbuję zaangażować w to fachowe siły . Ania mi podpowiedziała na pryw ale nie wiem czy mój syn sam by temu podołał, no i sprzętem trzeba dysponować...
Margarete 16:38, 14 paź 2017

Mala_Mi napisał(a)
Masz odp. na pw

Czytałam - dziękuję za odpowiedź
Margarete 16:39, 14 paź 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)

W Łodzi masz chirurgię drzew na Piotrkowskiej.Znalazłam w google tel 42 636 47 28.

No właśnie też na nich w necie trafiłam. Dzięki Gosiu
Margarete 16:40, 14 paź 2017

popcorn napisał(a)
Szkoda drzewa

Gosia nie znam się. Ale pewnie obejma... Taka gdzie śrubując dalibyścue radę tę szczelinę zniwelować... Trzymam kciuki!!!

Dzięki